Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:35 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 13:30

Οι θαλάσσιες χελώνες του Αμβρακικού κόλπου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παρά τα όσα γνωρίζουμε για της θαλάσσιες χελώνες και το φυσικό τους περιβάλλον, έχουμε πολλά κενά για την γενικότερη συμπεριφορά τους. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η προσβασιμότητα στους χώρους που επιλέγουν να μένουν είναι δύσκολη, αντίθετα με τους τόπους που επιλέγουν να γεννήσουν που είναι σαφέστατα πιο εύκολη για την παρατήρησή τους.

Ένας από τους τρόπους που συλλέγουμε πληροφορίες από τις τοποθεσίες που μένουν, είναι μέσω τηςαλληλεπίδρασης που έχουν οι χελώνες με τα ψάρια. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, σε στενή συνεργασία με ψαράδες , έχει ανακαλύψει κάποιες πολύ σημαντικές τοποθεσίες αναπαραγωγής εντός Ελλάδος όπως στον Λακωνικό καιΑμβρακικό Κόλπο και στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια, ότι ο Αμβρακικός Κόλπος αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πεδίο τηςCaretta caretta. Πράγματι οι χελώνες βρίσκοντας πλούσια τροφή στον Κόλπο, μεγαλώνουν σταθερά και όταν ενηλικιωθούν πηγαίνουν για αναπαραγωγή στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. 

Το 2002 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε μια έρευνα τηλεμετρίας στον Αμβρακικό Κόλπο, η οποία επέφερε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως την ανίχνευση μιας Caretta caretta από τον Αμβρακικό η οποία διένυσε πάνω από 2.000χλμ έως τις ακτές της Τουρκίας και Συρίας. Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα θα δώσουν εξηγήσεις για τη μετανάστευση και τόπο διαμονής των θαλάσσιων χελωνών οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί ποτέ ξανά στην Ελλάδα. 

epi-amvrakikos-xelones2
To πρόγραμμα αποτελεί μια προσπάθεια η οποία συνεχίζεται και συνεχώς εξελίσσεται προς το καλύτερο. Οι χελώνες τώρα πια μπορούν να πιαστούν στα ρηχά της ακτής για να μετρηθούν, να φωτογραφηθούν, να μαρκαριστούν και να τους πάρουν δείγματα για γενετική ανάλυση. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να γνωρίσουμε περισσότερες πληροφορίες για τον πληθυσμό τους και τον βαθμό αύξησής του, στοιχεία πολύ σημαντικά για να καταλάβουμε το οικοσύστημα της Caretta caretta στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και ευρύτερα. 

Από το 2013 ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα καταγραφής των χελωνών στον Κόλπο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε περίοδο 6-8 εβδομάδων το καλοκαίρι και οι εθελοντές συμμετέχουν σε περιόδους 2 εβδομάδων κάθε φορά. Οι χελώνες πιάνονται με τα χέρια από ερευνητή που πηδάει από βάρκα μόλις τις δει. Στη συνέχεια οι χελώνες μετριόνται και, αν δεν είναι ήδη μαρκαρισμένες, μαρκάρονται με ειδικά σήματα. Πληροφορίεςσυμμετοχής για το πρόγραμμα του Αμβρακικού θα βρείτε εδώ:

Link

Link

Αναμένεται ότι με τη συνέχιση του προγράμματος και την ανάλυση των δεδομένων θα βγουν πολύ σημαντικάσυμπεράσματα για την ανάπτυξη της Καρέττα και τον οικολογικό της ρόλο, καθώς οι χελώνες παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, αφού τρέφονται κυρίως με καβούρια και μέδουσες που αν αυξηθούν πολύ αποτελούν πρόβλημα για τους ψαράδες.

Αν θέλετε να υποστηρίξετε αυτό το μοναδικό στην Ευρώπη και στην Μεσόγειο πρόγραμμα μπορείτε να εργαστείτε σε αυτό εθελοντικά ή να υιοθετήσετε συμβολικά, με 50 ευρώ, μια χελώνα του Αμβρακικού και να λάβετε μια φωτογραφία της, ένα δίπλωμα υιοθεσίας και το ιστορικό της συγκεκριμένης θαλάσσιας χελώνας. Ο παρακάτω σύνδεσμος θα σας καθοδηγήσει:

Link

.valtosprovince.com

Διαβάστηκε 4520 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 21:47
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία