Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:18 πμ
 
wm small
Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 19:39

Hμερίδα αστρονομίας στην Παπαστράτειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Αστρονομική και αστροφυσική εταιρεία Δυτικής Ελλάδος συνδιοργάνωσε με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγρινίου, ημερίδα αστρονομίας το απόγευμα του Σαββάτου, 1η Δεκεμβρίου 2018, στον χώρο του αναγνωστηρίου.

Μίλησαν οι οργανωτές:

Ο Πρόεδρος της εταιρείας Κίμων Παπαθανασόπουλος, ο αντιπρόεδρος Κώστας Μπακολίτσας, ο γραμματέας Γιώργος Ντέκας, η αν. γραμματέας Ελισσάβετ Ντόκα, ο καθηγητής πληροφορικής και μέλος της εταιρείας Σωτήρης Καρανίκας.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ακροατές. Σχεδόν το σύνολο απαρτιζόταν από φοιτητές και μαθητές λυκείων.

Επί τρεις και μισή ώρες το κοινό ήταν κυριολεκτικά «κρεμασμένο» στα χείλη των ακούραστων ομιλητών όπου ο ένας διαδεχόταν τον άλλο, χωρίς διαλείμματα μεταξύ των θεμάτων, παρά μόνο για απαντήσεις σε ερωτήματα ακροατών.

Η ημερίδα ξεκίνησε με αναφορά σε προηγούμενες εκδηλώσεις και ειδικά με την 12η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Ιούλιο στον Δρυμώνα του Θέρμου.

Έπειτα προβλήθηκαν εικόνες από μικρά και μεγάλα κομμάτια μετεωριτών που βρέθηκαν διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε χώρες με αχανείς ερημικές περιοχές όπως η έρημος Σαχάρα, και η Σιβηρία.

Ακολούθησε επίδειξη ποικίλων ειδών μικρών κομματιών, που ανήκουν στη Αστροφυσική εταιρεία.

Αρκετοί ακροατές ήρθαν σε «στενή επαφή», και έπιασαν για πρώτη φορά στα χέρια τους κομμάτια κοσμικής ύλης, που ταξίδεψαν ποιος ξέρει για πόσα εκατομμύρια χρόνια, πριν φθάσουν στην επιφάνεια της γης, αφού «επιβίωσαν» της τριβής διασχίζοντας την ατμόσφαιρα.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης πραγματοποίησαν ζωντανή επαφή δια μέσω skype με την αντίστοιχή Αστρονομική εταιρεία του Βόλου, από όπου ο Γραμματέας της ευχήθηκε καλή επιτυχία για την ημερίδα και προέτρεψε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν τοπικά-πανελλήνια αλλά και παγκόσμια σε σχετικούς διαγωνισμούς, θυμίζοντας τα Ελληνόπουλα που συμμετείχαν φέτος αρχές Νοεμβρίου στην 12η Διεθνή Ολυμπιάδα αστρονομίας- Αστροφυσικής στην Κίνα και που βραβεύτηκαν με δύο χάλκινα μετάλλια (το ένα το πήρε η Αγγελική Μπανιά από το πρώτο λύκειο Ναυπάκτου) και τρεις άλλοι μαθητές που πήραν εύφημες μνείες.

Στην Διεθνή Ολυμπιάδα συμμετείχαν 38 χώρες με 300 μαθητές λυκείων. Η Ελληνική ομάδα εκπαιδεύτηκε στον Βόλο και το Ίδρυμα Ωνάση κάλυψε όλο το κόστος της αποστολής.

Καθ’ όλη την διάρκεια των ομιλιών έγινε προβολή φωτογραφιών των πλανητών του Ηλιακού συστήματος, των άστρων των αστερισμών και των γαλαξιών.

Υπήρχαν φωτογραφίες όπου γινόταν η σύγκριση μεταξύ της μικρής Γης, των πλανητών και Ηλίου, και του μικρού άστρου με κολοσσιαία σε μέγεθος άστρα στο απέραντο σύμπαν.

Ειπώθηκαν πράγματα νέα για πολλούς, που ίσως δεν είχαν ξανακούσει στην ζωή τους.

Τα μεγάλα μεγέθη του απέραντου σύμπαντος, τις αποστάσεις μεταξύ των γαλαξιών μετρημένες με εκατομμύρια έτη φωτός, αλλά και άλλες πληροφορίες για το φεγγάρι τις οποίες ανέλυσε λεπτομερώς η κυρία Ελισσάβετ Ντόκα.

Ακόμη για την «άγνωστη» φωτορύπανση, και ότι κατόπιν μέτρησης με ειδικό μετρητή μέλους της εταιρίας, στις πλαγιές του Παναιτωλικού όρους, προσδιορίστηκε μία περιοχή και καταχωρήθηκε από την NASA ως η πιο «σκοτεινή» γωνιά της Ευρώπης!

Κάποιες φράσεις μπορεί να πέρασαν ίσως απαρατήρητες, αλλά έκρυβαν μεγάλα διδάγματα μέσα σε πολύ λίγες λέξεις, δύο από αυτά είναι: «παρατηρείστε τον ουρανό όχι την τηλεόραση» και «συγκρίνετε το απέραντο διάστημα με τις μικρότητες που μας απασχολούν στην γη»…

Δυστυχώς ο συννεφιασμένος ουρανός δεν επέτρεψε την προγραμματισμένη παρατήρηση των άστρων με την χρήση τηλεσκοπίων από το κοντινό στην βιβλιοθήκη πάρκο, έτσι η χαμένη ευκαιρία αναπληρώθηκε με προβολή εικόνων του σύμπαντος.

Απόστολος Κωνσταντίνου Καρακώστας

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 339 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 19:57
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.