Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:37 πμ
 
wm small
Σάββατο, 01 Δεκεμβρίου 2018 12:48

Η Μ. Τριανταφύλλου στην 1η συνάντηση της Επιτροπής Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Την 1η Συνάντησή της πραγματοποίησε η Επιτροπή Συνεργασίας της Βουλής των Ελλήνων με την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας, στις 29 και 30/11/2018, στη Θεσσαλονίκη, επί τη βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών, τον Απρίλιο του 2017 στην Αθήνα.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισε η Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και προήδρευσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σερβίας κυρία Μαρία Τριανταφύλλου εκπροσωπώντας τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Βουλής και Συμπρόεδρο της Επιτροπής Συνεργασίας κ. Αναστάσιο Κουράκη.

Κατά τις εργασίες της Επιτροπής αναλύθηκαν θέματα ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στην ΝΑ Ευρώπη και στις προοπτικές ένταξης των Δυτ. Βαλκανίων, η ελληνοσερβική συνεργασία στον τομέα των υποδομών και της ενέργειας, καθώς και οι προκλήσεις, που προκύπτουν αναφορικά με τη μετανάστευση.

Η Μαρία Τριανταφύλλου στην τοποθέτησή της επεσήμανε τους βαθείς συνεκτικούς δεσμούς και τα κοινά στοιχεία, που ενώνουν διαχρονικά την  Ελλάδα και τη Σερβία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι δύο λαοί πρωτοστάτησαν στη μεγάλη ιστορική αλλαγή, που αντικατέστησε τις παλιές αυτοκρατορίες με τα σύγχρονα έθνη κράτη. Με τις εξεγέρσεις τους (1804 για τη Σερβία και 1821 για την Ελλάδα) συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση των μεταοθωμανικών Βαλκανίων καθορίζοντας τη σύγχρονη Βαλκανική ιστορία. Πολέμησαν με κοινούς συμμάχους στον Α΄ και Β΄ παγκοσμίους πολέμους και ανέπτυξαν θαυμαστά και από τα πλέον αξιόμαχα αντιναζιστικά κινήματα, μια παρακαταθήκη, που σήμερα με την άνοδο του νεοφασισμού είναι εξαιρετικά απαραίτητη».

Η κυρία Τριανταφύλλου τόνισε πως στη σύγχρονη πραγματικότητα των Δυτικών Βαλκανίων με τη ρευστότητα, που διαχέεται και τις δυσκολίες, που υπάρχουν, η Ελλάδα επιχειρεί συνεργασίες με όλα τα βαλκανικά κράτη. Συνεργασίες σε μια σειρά από τομείς, όπως εμπόριο, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός, παιδεία.

Εξάλλου, η διαβαλκανική συνεργασία μέσα στην Ε.Ε. είναι σημαντικό επίδικο για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.

Τέλος, μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστράφηκε γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Τα Δυτικά Βαλκάνια αναδεικνύονται σε πύλη της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς και η Ελλάδα επέχει πλέον στρατηγικό ρόλο στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα.

Ωστόσο, η εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, η ουσιαστική συνεργασία των  βαλκανικών λαών στη βάση κοινών συμφερόντων και χωρίς τοποτηρητές θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της περιοχής κατέληξε η κυρία Τριανταφύλλου.

sinidisi.gr

 

 

Διαβάστηκε 885 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του EklogesDytika.gr

Ενημέρωση με ειδήσεις απο την τοπική και εθνική πολιτική σκηνή για την καλύτερη ενημέρωση και τις καλύτερες επιλογές!!!

https://eklogesdytika.gr/