Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  9:02 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 19:53

Η Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας Αριάδνη Δάντε στο ΚΔΑΠ «Ταξιδευτές»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η γνωστή συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αριάδνη Δάντε (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Εφης Σαμαρτζοπάνου) βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου 2018, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ταξιδευτές» στο Αγρίνιο, για να προσφέρει μέσω ενός δημιουργικού παιγνιδιού γνώσεις γύρω από την Επιστήμη της Πληροφορικής στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαή βρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης και μίλησαν με την Συγγραφέα.

ariadni dante taksideytes 01

ariadni dante taksideytes 53

Αριάδνη τι ακριβώς κάνουμε εδώ σήμερα;

Σήμερα βρισκόμαστε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ταξιδευτές» στο Αγρίνιο και ήρθαμε να παίξουμε με τα παιδιά. Συγκεκριμένα, ήρθαμε για να ψάξουμε το χαμένο γλυκό, να προσεγγίσουμε την αντικειμενοστρέφεια, να δουλέψουμε με τον έμμετρο λόγο και να εξοικειωθούμε μέσα από το παιγνίδι με τις δομές δεδομένων της λίστας και του πίνακα.

Πως θα τιτλοφορούσαμε την σημερινή εκδήλωση;

Εισαγωγή στις δομές δεδομένων και στον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό μέσα από το δημιουργικό παιγνίδι.

Πως είδατε τα παιδιά; Συμμετείχαν σήμερα στην διαδικασία με χαρά; Τι συναισθήματα σας δημιούργησαν;

Σήμερα είχαμε ενα τεράστιο κοινό, ήταν μια από τις πιο πολυπληθείς δράσεις που έχω πραγματοποιήσει ποτέ. Πραγματικά αισθάνομαι ευλογημένη από τη σημερινή δράση. Ο χώρος του ΚΔΑΠ «Ταξιδευτές» είναι καταπληκτικός και το προσωπικό του ΚΔΑΠ είναι εξαιρετικό, οπότε προσπαθήσαμε όλοι μαζί να ζωντανέψουμε το κλίμα. Τα παιδιά ήταν ένα φανταστικό κοινό, απολαυστικό για οποιονδήποτε συγγραφέα. Επαιζαν, συμμετείχαν, ήταν ζωηρά όπου έπρεπε, ήταν ήσυχα όπου έπρεπε. Νομίζω ότι το απολαύσαμε από κοινού. Για το λόγο αυτό, επιμήκυνα τον χρόνο της δράσης παίζοντας περισσότερο από όσο είχα χρονοπρογραμματίσει, αλλά ήταν κάτι το οποίο πραγματικά δεν τους ενόχλησε. Πιστεύω ότι όταν κάποιος εισηγητής βρίσκεται ανάμεσα σε κοινό που διψάει και θέλει και άλλο, μένει. Και εγώ που αγαπώ να βρίσκομαι ανάμεσα στα παιδιά τους χόρτασα με το παραπάνω. Στο τέλος, αυτοσχεδιάζοντας, κράτησα τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά και πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το προφίλ ενός συγγραφέα. Ακούγοντας τα παιδιά μαγεύτηκα. Αισθάνθηκα ότι περιγράφουν τον ψυχικό μου κόσμο. Όλα τους είχαν μελετήσει αρκετά βιβλία και γνώριζαν τα κίνητρα και τις επιθυμίες ενός συγγραφέα που οι ιστορίες του απευθύνονται σε παιδιά.

ariadni dante taksideytes 05

ariadni dante taksideytes 06

Τι είναι αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα τα παιδιά και εμείς σαν γονείς ή δάσκαλοι πρέπει να τους το δώσουμε;

Η απάντηση είναι μονολεκτική: παιχνίδι. Μέσα από το παιχνίδι έρχονται όλα. Μέσα από το παιχνίδι καλλιεργούμαστε σαν άνθρωποι, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ομαδικοτητά μας, αλλά και να βελτιώσουμε και το ατομικό μας προφιλ και να δούμε αν θα είμαστε αρχηγοί ή απλά μέλη μιας ομάδας. Πάντως το παιχνίδι μας ωθεί στο να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την επίλυση ενός προβλήματος και βοηθάει πάρα πολύ το μυαλό για να καλλιεργήσει τις σκέψεις του. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν το καλύπτει ένα καλό παιγνίδι.

Ετοιμάζετε κάποιες δράσεις εν όψει χριστουγένννων στην πόλη μας;

Προς το παρόν δεν έχω στα σχεδιά μου κάποια δράση και δεν έχω και κάποια πρόταση. Ομολογώ ότι το προγραμμά μου έιναι αρκετά φορτωμένο και πιεσμένο, γιατί πέρα από τα εργασιακά μου καθήκοντα και από την ομάδα των μικρών μου προγραμματιστών σε γλώσσα Python ασχολούμαι με το μεταπτυχιακό μου πάνω στη «Δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση», συνεπώς έχω αρκετή μελέτη. Ωστόσο θα ανταποκριθώ με χαρά σε οποιαδήποτε πρόταση ή πρόσκληση από φορείς της πόλης μας.

ariadni dante taksideytes 07

ariadni dante taksideytes 10

Μιλήστε μας για το καινούργιο σας έργο;

Το καινούργιο μου έργο είναι «Τα μοτίβα της Φιόνας». Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο προσπαθεί μέσα από το παιχνίδι να βοηθήσει τα παιδιά ηλικίας 11-12 ετών (δηλαδή παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού ή της Α΄ Γυμνασίου) να κάνουν την εισαγωγή τους στον προγραμματισμό με τη γλώσσα Python. Το πρόγραμμα ξεκινά με τη χρήση του έμμετρου λόγου. Παροτρύνω όλα τα παιδιά να αφηγηθούν την ιστορία της Φιόνας, μιας χελωνο-αθλήτριας ποδηλασίας που μπαίνει σε έναν όμορφο αγρό γεμάτο μοτίβα και να ακολουθήσουν με τη φαντασία τους την πορεία της. Μέσα από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά εργάζονται στην ανάγνωση του άγνωστου κειμένου (εκφραστική ανάγνωση) και παράλληλα δουλεύουμε με τα γεωμετρικά σχήματα. Το πρόγραμμα αναδεικνύει την πολύτιμη αξία των μαθηματικών, αναλύει διάφορα μοτίβα και οδηγεί τα παιδιά στην αλγοριθμική και στο σχεδιασμό των δικών τους μοτίβων. Όλα αυτά πραγματοποιούνται με έναν δομημένο, αλλά ταυτόχρονα και παιγνιώδη τρόπο. Στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος καταφέρνουμε να μελετήσουμε με άνεση ένα πρόγραμμα στη γλώσσα προγραμματισμού και έτσι τα παιδιά πραγματοποιούν μια ολική μετάβαση από τον λόγο στην πράξη. Συνεπώς «Τα μοτίβα της Φιόνας» μας οδηγούν από τη Λογοτεχνία σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον.

Με ποιόν εκδοτικό οίκο συνεργάζεσται και ποιά έργα έχετε εκδώσει;

Το πρώτο μου συγγραφικό έργο με τίτλο «Ο καπετάνιος και η Γοργόνα» εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Tales Quest. Από εκεί και πέρα συνεργάζομαι με τις Εκδόσεις Τσιπούπολη, από τις οποίες έχουν εκδοθεί επτά έργα και ετοιμαζόμαστε για το όγδοο.

Τα έργα σας έχουν ταξιδέψει μόνο Ελλάδα ή έχουν πάει και στο εξωτερικό;

Τα έργα μου έχουν ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Μεξικό, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Νότιο Αφρική. Αυτά είναι τα μέρη που γνωρίζω εγω η ίδια, καθότι έχω δεχθεί μηνύματα αναγνωστών από αυτές τις χώρες. Ενδεχομένως να έχουν ταξιδέψει και σε άλλες χώρες, αλλά δεν είμαι σε θέση να τις γνωρίζω.

ariadni dante taksideytes 13

ariadni dante taksideytes 18

Να κλείσουμε στέλνοντας ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας εν’οψει χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς;

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αναγνώστες σας πρώτα από όλα υγεία, καθώς η υγεία μας είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Από εκεί και πέρα εύχομαι όρεξη για δημιουργία.

Υγεία και όρεξη για δημιουργία λοιπόν.

Στα παιδιά εύχομαι να είναι ψυχικά καλά, να είναι γερά, να προσπαθούν να δημιουργούν, να διαβάζουν πολύ και να μην σταματήσουν ποτέ να είναι Ταξιδευτές του μυαλού τους.

ariadni dante taksideytes 17a

ariadni dante taksideytes 24

ariadni dante taksideytes 31

ariadni dante taksideytes 33

ariadni dante taksideytes 35a

ariadni dante taksideytes 38

ariadni dante taksideytes 40

ariadni dante taksideytes 41

ariadni dante taksideytes 42

ariadni dante taksideytes 44

ariadni dante taksideytes 46

ariadni dante taksideytes 48

ariadni dante taksideytes 50

ariadni dante taksideytes 51

ariadni dante taksideytes 56

ariadni dante taksideytes 58

ariadni dante taksideytes 60

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών "Ταξιδευτές" βρίσκεται:
 
Κατίνας Χαντζάρα 22 - Αγία Βαρβάρα - Αγρίνιο
τηλ. 26410-20150
Χειμερινό Ωράριο: 13:30 - 21:30,
Καλοκαιρινό Ωράριο: 08:30 - 16:30

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

 

 

Διαβάστηκε 9009 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 21:19
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033