Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 17:23

Οι Φιλέλληνες που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία κατά την Επανάσταση του 1821

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι φιλέλληνες ήταν εθελοντικά σώματα ξένων που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης για να βοηθήσουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι περισσότεροι ήρθαν τη στιγμή που οι χώρες προέλευσης τους ήταν αντίθετες με τον εθνικό αγώνα των Ελλήνων και πρόκριναν την ακεραιότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πολλοί φιλέλληνες θυσιάστηκαν και στην Αιτωλοακαρνανία. Ο Μπάμπης Άννινος στο βιβλίο του «Οι φιλέλληνες του 1821», που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1925 καταγράφει 37 συνολικά που πέθαναν στην Αιτωλοακαρνανία. Τη μερίδα του λέοντος έχει το Μεσολόγγι με χαρακτηριστική την περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα. Στη συνέχεια η Ναύπακτος, το Αιτωλικό, το Δραγαμέστο, ο Μύτικας, η Βόνιτσα και το Αγρίνιο είχαν και αυτές φιλέλληνες που άφησαν τις πατρίδες τους για να βοηθήσουν τους Έλληνες. Οι εθνικότητες τους ήταν Άγγλοι, Γερμανοί, Βαυαροί, Γάλλοι, Ιταλοί, Σουηδοί, Ελβετοί κ.α.

Ο κατάλογος των φιλελλήνων και ο τόπους που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία κατά την Ελληνική Επανάσταση 1821-1929:

Αναιτολικόν: (1)Broilia ( Le comte)

Δραγομέστι:(2) Geddy, Kirkpatrick

Ναύπακτος: (1)Priester

Μεσολόγγι (29):

Belliet de Launoy, Beck (Francois), Beck (Jean), Brumbacker, Byron ( Lord), Carlino, Dittmar (de), Finstedt, Fels (aine), Forti, Johansen, Johann, Klempe, Knoeffel, Koche, Lubtow (de), Meissel, Meyer, Normann (Comte Charles), Rasieri, Riedesel ( Baron de), Rosner, Sassen (de), Schepphahn, Scheitz, Stizelberger, Spittler, Weigand, Winterholles

Μύτικας: (1)Goffy

Βόνιτσα: (2)Borman, Dentzel ( Le Baron)

Bραχώρι: (1)Vicarius

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 1890 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.