Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:14 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018 13:11

11ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών Λαογραφικού Ομίλου Γ.Ε.Α.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η θεματική επάρκεια των εισηγητών, το μεγάλο ενδιαφέρον των καταρτιζομένων και η άρτια οργάνωση, σηματοδότησαν τη μεγάλη επιτυχία του 11ου σεμιναρίου παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α.), στις 17 και 18 Νοεμβρίου 2018 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Αν συνυπολογίσουμε δε και τη μεγάλη συμμετοχή χορευτριών και χορευτών από παρά πολλές περιοχές της χώρας μας, καθίσταται σαφές ότι το σεμινάριο πέραν του θεσμικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει πλέον, αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση της πόλης με διαχρονικό αλλά και υπερτοπικό χαρακτήρα.

Όπως δε χαρακτηριστικά τόνισε ο Έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ κ. Δημοσθένης Καπώνης κατά την έναρξη των εργασιών του, το 11ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών συνεχίζοντας μια παράδοση ένδεκα χρόνων σφυρηλατεί μέσα από τις διαδικασίες του αξίες και γνώση, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος !!!

Συνοπτικά κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου έλαβαν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες:

Την πρώτη ημέρα οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν μέσα από μια εναλλασσόμενη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία ανά διδασκόμενη γεωγραφική ενότητα και αφού προηγήθηκε εκ μέρους των εισηγητών η απαραίτητη γνωριμία των συμμετεχόντων με τα ειδικότερα χορευτικά, ενδυματολογικά και πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη ενότητα αντικείμενο ήταν οι Χοροί και τα Τραγούδια των Σαρακατσαναίων από την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη, με εισηγητή τον κ. Βασίλη Σερμπέζη.

Στην συνέχεια ακολούθησε η ενότητα με Χορούς και Τραγούδια από την Χίο, με εισηγητή τον κ. Σίμο Καραολάνη.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρακτική εξάσκηση των καταρτιζομένων συνόδευε κατά περίπτωση η παραδοσιακή ορχήστρα του Νίκο Φιλιππίδη πλαισιωμένη από τον κ. Βασίλη Σερμπέζη στο τραγούδι και τον κ. Πέτρο Μήτσου στην τσαμπούνα.

Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου η επιμορφωτική διαδικασία συνεχίστηκε δίδοντας έμφαση στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων πάνω σε επιμέρους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή παραδοσιακή μουσικό – χορευτική βραδιά σε αίθουσα της πόλης, με την συμμετοχή της ορχήστρας που συμμετείχε στο σεμινάριο και με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Για τα παραπάνω ο Έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Α. κ. Δημοσθένης Καπώνης, ευχαριστεί ιδιαίτερα όλες τις χορεύτριες και τους χορευτές που συμμετείχαν στις εργασίες του σεμιναρίου, τους εισηγητές κ. Βασίλη Σερμπέζη και κ. Σίμο Καραολάνη, καθώς επίσης τον χοροδιδάσκαλο του Ομίλου και συντονιστή του σεμιναρίου κ. Γεώργιο Τσελίκα.

Επίσης ευχαριστεί πολύ, όλους τους φορείς και τους συλλόγους από το Αγρίνιο και τις άλλες περιοχές του Νομού και της χώρας, που έλαβαν μέρος και υποστήριξαν το σεμινάριο, καθώς επίσης και τα μέλη της ορχήστρας που έλαβε μέρος στις εργασίες του σεμιναρίου αλλά και στο γλέντι.

Τέλος, ευχαριστεί πολύ το προσωπικό της ΓΕΑ που συνέβαλε στην οργανωτική επιτυχία του σεμιναρίου, καθώς επίσης και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας του τόπου μας για την προβολή και την δημοσιοποίηση των εργασιών του.

 

Διαβάστηκε 222 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.