Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  9:03 μμ
 
wm small
Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 11:12

Δικτατορία 1967-1973: Δημόσιες πράξης αντίστασης που καταγράφονται σε Αγρίνιο και Δυτική Ελλάδα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Φωτό από γεγονότα Πολυτεχνείου στην Αθήνα

Του Λίνου Υφαντή,

Η αντίσταση κατά  την περίοδο της δικτατορίας 1967 – 1973 είναι ένα ζήτημα που διερευνά η ιστορία. Αναμφίβιλα «οδικός χάρτης» που καταγράφει όλες τις πράξεις αντίστασης είναι άρθρο της Ελευθεροτυπίας, που δημοσιεύτηκε στις 22/4/1967 με τίτλο «Η Γνωστή-άγνωστη αντίσταση στη Χούντα».

Πρόκειται για χρονολόγιο όπου σύμφωνα με τους συντάκτες του στην εισαγωγή του «καταγράφηκαν συγκεκριμένες μορφές του κινήματος της αντίστασης στο εσωτερικό της χώρας – παράνομες (πανό, μαγνητόφωνα, προκηρύξεις, τρικ, βόμβες) και μαζικές (συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις)- καθώς και με το ιστορικό της συγκρότησης κι εξάρθρωσης των αντιστασιακών οργανώσεων (συλλήψεις, δίκες, καταδίκες)». Οι συντάκτες του τονίζουν ότι «περιλαμβάνουν  τις -ούτως ή άλλως- λιγοστές απεργίες και λαϊκές κινητοποιήσεις της περιόδου, ακόμα κι όταν αυτές δεν έχουν άμεσα αντιδικτατορικό χαρακτήρα, λόγω της σημασίας τους στο σπάσιμο των απαγορεύσεων του κράτους έκτακτης ανάγκης».

Στην περίπτωση λοιπόν του Αγρινίου η μόνη δημόσια αντιστασιακή πράξη καταγράφεται η διαδήλωση που έγινε κατά της ανάμιξης της αστυνομίας στις αρχαιρεσίες των συνδικάτων την 16η Απριλίου του 1973.  Το γεγονός αυτό στο Αγρίνιο συμβαίνει αρκετά κοντά χρονικά με αντίστοιχες φοιτητικές διαδηλώσεις στην Πάτρα. Είχε προηγηθεί ένα μήνα πριν φοιτητικές διαδηλώσεις στην Πάτρα με συλλήψεις φοιτητών, κατάληψη της πανεπιστημιακής Λέσχης στην Πάτρα από 500 φοιτητές, και εισβολή της αστυνομίας και δεκάδες συλλήψεις (15&16/3/1973) καθώς και νέες διαδηλώσεις (13/4/1973 & 10/08/1973 για το ίδιο ζήτημα).

Οι παραπάνω αναφορές είναι οι μοναδικές στο παρόν χρονολόγιο για δημόσιες μαζικές αντιστασιακές δράσεις στη Δυτική Ελλάδα. Μπορεί στο Αγρίνιο να είναι μοναδική που καταγράφεται ως δημόσια, όμως έχει τη σημασία της αν μελετηθεί από τη σκοπιά ότι συνέβη όταν άρχισαν οι αντίστοιχες ογκώδεις και δυναμικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πάτρα μόλις ένα μήνα πριν. Μην ξεχνάμε ότι έχει σημασία το γεγονός ότι το Αγρίνιο καταγράφεται ως η μόνη πόλη της Δυτικής Ελλάδας με δημόσια εκδήλωση κατά της δικτατορίας. Μην ξεχνάμε ότι οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες , για αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία των αντιστασιακών πράξεων καταγράφεται στην Αθήνα. Άλλωστε  ψάχνοντας κανείς την περίοδο εκείνη για το Αγρίνιο βρίσκει βίντεο για εγκαίνια φραγμάτων, κυβερνητικές επιθεωρήσεις έργων κτλ κτλ. Ας θυμόμαστε λοιπόν και την άλλη πλευρά για να μη δημιουργείται «μαγική εικόνα»

Πηγή: http://www.iospress.gr/extra/antistasi.htm

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2105 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.