Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  6:19 πμ
 
wm small
Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 14:26

Κοινωνικό μέρισμα: Υπολογίστε εδώ το ποσό που θα πάρετε

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ανοίγει το πουγκί του υπερπλεονάσματος και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει έως τα Χριστούγεννα κοινωνικό μέρισμα πάνω από 1 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις για το χριστουγεννιάτικο «μπόνους» αναμένεται να κλειδώσουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν βγάλει χαρτί και μολύβι και υπολογίζουν το ύψος στο οποίο θα διαμορφωθεί το υπερπλεόνασμα του 2018, το οποίο για άλλη μία χρονιά έχει προκύψει από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά και τη στάση πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο στεγνώνοντας από ρευστό την αγορά. Ηδη στο 10μηνο το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε στα 6,46 δισ. ευρώ και είναι σχεδόν διπλάσιο από τον στόχο που είχε τεθεί, αφού η κυβέρνηση δεν διστάζει να περικόψει άγρια ακόμη και τις δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να εμφανίσει υψηλό περίσσευμα στον προϋπολογισμό για να διατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες για προεκλογικές παροχές.

Το έκτακτο οικονομικό βοήθημα θα διατεθεί για τρίτη χρονιά από την κυβέρνηση, με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (νέοι, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες) που θεωρείται ότι αποτελούν εκλογική βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη χορήγηση του μερίσματος η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περσινό μοντέλο, όπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά είχαν μοιραστεί 800 εκατ. ευρώ. Το 2017 το υψηλότερο εισοδηματικό κριτήριο ήταν στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν στα 180.000 ευρώ. Το δε κοινωνικό μέρισμα κλιμακωνόταν από 250 έως 1.350 ευρώ. Κατά μέσο όρο, τα νοικοκυριά είχαν λάβει τον περασμένο Δεκέμβριο 535 ευρώ.

Τα κριτήρια

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, προ φόρων και μετά εισφορών, πραγματικό ή τεκμαρτό. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Το μέρισμα θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www. koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του Taxisnet, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Εφόσον εφαρμοστεί το περσινό μοντέλο που θεωρείται και το βασικότερο σενάριο, τα κριτήρια που θα καθορίσουν τους δικαιούχους και το ύψος του μερίσματος είναι τα εξής:

1. Εισοδηματικά κριτήρια. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος, προσαυξανόμενο για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος το ετήσιο εισόδημα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει:

– τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος
– τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
– τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
– τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
– τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
– τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
-τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

2. Περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

3. Κινητή περιουσία. Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ.

Εξαιρέσεις

Από τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης θα εξαιρεθούν νοικοκυριά τα μέλη των οποίων στις τελευταίες υποβληθείσες και εκκαθαρισθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δήλωσαν:

– ότι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, παλαιότητας έως 10 ετών, πισίνες ή και σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων
– δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής
– δίδακτρα καταβληθέντα σε ιδιωτικά σχολεία
– δαπάνες για αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

Διαβάστηκε 749 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.