Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  3:06 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 18:04

Αδειάζει η Αιτωλοακαρνανία από φωτεινά μυαλά

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι επιστήμονες της Αιτωλοακαρνανίας φτιάχνουν την ζωή τους στο εξωτερικό

Επιλέγουν τη σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και τις καλύτερες συνθήκες εργασίας – Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης  

Η οικονομική κρίση ωθεί σε… φυγή στο εξωτερικό, μεγάλο ποσοστό νέων, μεταξύ αυτών και σημαντικό κομμάτι νέων επιστημόνων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υποψίες πως στο μέλλον η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ως προς την ανανέωση του επιστημονικού δυναμικού της και κυρίως του ιατρικού, αλλά πλέον και του νοσηλευτικού δεδομένου πως από την περιοχή του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας τα τελευταία χρόνια αποχωρούν και νοσηλευτές.

Περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και σύμφωνα με έρευνα περίπου το 1/4 έχει ρίξει «μαύρη» πέτρα πίσω του και δεν επιθυμεί να επιστρέψει. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Έλληνες έφυγαν κυρίως γιατί δεν υπάρχουν, αξιοκρατία, προοπτικές εξέλιξης ή οι θέσεις εργασίας που θέλουν. Μόνο ένα μικρό ποσοστό φεύγει προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντές του και για να δει κάτι καινούργιο.

Οι συνήθεις χώρες που επιλέγουν οι Έλληνες για να ζήσουν και να εργαστούν είναι oι: Αγγλία, Γερμανία, Αμερική Αυστραλία, Δανία , Σουηδία, Ελβετία, Σιγκαπούρη Χογνκ – Κονγκ, Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Δυστυχώς είναι γεγονός και οι αρμόδιοι το γνωρίζουν και το επαληθεύουν, ενώ οι αριθμοί που διαθέτουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα για την φυγή στο εξωτερικό νέων επιστημόνων, απέχουν αρκετά από την πραγματικότητα, αφού «εχθρός» της όποιας ενημέρωσης των Ιατρικών Συλλόγων είναι το γεγονός ότι, οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες που ζητούν πιστοποιητικό για να φύγουν στο εξωτερικό, έκτοτε δεν δίνουν «σημάδια ζωής» για το αν πράγματι αποχώρησαν ή αν επέστρεψαν, κάτι που διαπιστώνεται σε έντονο βαθμό σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας! Παράλληλα θεωρείται βέβαιο πως έχουν αποχωρήσει περισσότερα άτομα από όσο έχουν ζητήσει το εν λόγω πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 52% των γιατρών που αναζητούν εργασία στο εξωτερικό είναι γυναίκες, το 48% άνδρες, το 11,8% έχει κάνει ήδη την ειδικότητά του και στη συνέχεια μεταναστεύει, ενώ το 70,6% φεύγει από την Ελλάδα αμέσως μετά το τέλος των προπτυχιακών σπουδών τους.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης τονίζει: «όλο και μεγαλύτερος αριθμός ιατρών επιλέγει να εργαστεί στο εξωτερικό, τόσο για να κάνει την ειδικότητά του, όσο και μετά να εργαστεί ως ειδικευμένος γιατρός. Πολλοί είναι οι γιατροί που επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα ως ειδικευμένοι γιατροί σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ή τις Σκανδιναβικές χώρες. Τα τελευταία χρόνια στον χάρτη «απορρόφησης» των ελλήνων γιατρών έχουν προστεθεί και οι χώρες της Σαουδικής Αραβίας και της ευρύτερης περιοχής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη απορρόφηση και στον κλάδο των νοσηλευτών ή άλλων συναφών ειδικοτήτων. Αυτό το φαινόμενο υπάρχει και στην Αιτωλοακαρνανία. Πιστεύω ότι επιλέγουν να φύγουν γιατί οι οικονομικές συνθήκες είναι καλύτερες, αλλά και οι συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι το κλίμα αυτό πρέπει να αντιστραφεί και η χώρα μας να στερείται μεγάλο όγκο καλού επιστημονικού προσωπικού. Πρέπει να δοθούν κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά ειδικά και καλύτερης εκπαίδευσης. Στην Αιτωλοακαρνανία το φαινόμενο της φυγής παρουσιάστηκε τα τελευταία περίπου 8 χρόνια, ενώ όσο και καιρός περνάει «φουντώνει» λόγω της οικονομικής κρίσης και των μη προσλήψεων στην υγεία».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 2204 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 22:07
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.