Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  1:14 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018 00:40

Δράσεις στο Αγρίνιο στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές. Ο όρος διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα γιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος έλληνας γιατρός της αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό. Στα πλαίσια της ημέρας αυτής ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με τον σύλλογο διαβητικών «Γλυκειά Οικογένεια» οργάνωσε δράση στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη η οποία περιελάμβανε μέτρηση ζαχάρου στο κοινό καθώς και παροχή ενημερωτικών φυλλαδίων. Η Χρύσα Σπαή και το AgrinioBestOf.gr βρέθηκαν εκεί και μίλησαν με τους οργανωτές.

image 04

 

image 05

image 20

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγρινίου κος Κων/νος Καλαντζής μας δήλωσε: «Μια εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός πια για το Αγρίνιο. Η «Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη» μια πάθηση που είναι σοβαρή καθότι 12% του πληθυσμού αυτή την στιγμή υποφέρει από αυτή την κατάσταση. Το Αγρίνιο είναι πάντα εδώ. Ο Δήμος Αγρινίου και το Κοινωνικό Ιατρείο είναι πάντα μπροστά, κάνει μετρήσεις από το πρωί, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν περάσει από το πρωί και βεβαίως η δράση θα συνεχιστεί μέχρι το μεσημέρι. Είμαστε ευχαριστημένοι από την συμμετοχή του κόσμου και κυρίως των απλών πολιτών που σήμερα έχουν την δυνατότητα να έχουν μια εξέταση ζαχάρου και μια ενημέρωση δωρεάν για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα»

image 23

Η κα Εφη Δημητρογιάννη προισταμένη στο τμήμα Κοινωνικής πολιτικής μας δήλωσε: «Σήμερα γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, των συμπολιτών μας, προκειμένου να ενημερωθεί για την ημέρα του διαβήτη, την πρόληψη. Βασικός στόχος σε όλες τις δράσεις μας είναι η έγκαιρη διάγνωση η οποία μας βοηθά να ξεπερνάμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Θέλω να περάσω αυτό το μήνυμα στυς συμπολίτες μας ότι με την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα υγείας. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πάρα πολύ καλή και δεν αφορά μόνο την μέτρηση αλλα και την ενημέρωση για τον διαβήτη και τα συμπτώματα. Ανταλλάξαμε απόψεις και βάζουμε νέους στόχους και την δράση αυτή την επόμενη χρονιά»

image 09

Η κα Σοφία Ζαμπάρα πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αιτωλ/νιας «Γλυκειά Οικογένεια» μας δήλωσε: «Ο σύλλογός μας είναι νεοσύστατος, έχει ένα χρόνο λειτουργίας, τελικά είναι δύσκολο να φτιάξεις έναν σύλλογο και το καταλαβαίνεις όταν εμπλέκεσαι με αυτό. Αλλά έχουμε όμως θέληση επιμονή κα υπομονή να το φέρουμε εις πέρας. Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα διαβήτη (14 Νοεμβρίου) ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Για εμάς είναι πάντα ο διαβήτης κάθε μέρα. Σήμερα όμως προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο γιατί ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος και δυστυχώς μπορεί να κτυπήσει την πόρτα του καθενός μας ανα πάσα ώρα και στιγμή. Ολες οι οικογένειες έχουν ένα μέλος διαβητικό. Στην Ελλάδα ένας στους δέκα είναι διαβητικός. Σε όλες τις οικογένειες υπάρχει αν όχι άμμεσα στο λίγο ευρύτερο περιβάλλον ενας διαβητικός και όλοι γνωρίζουν σχετικά. Πρέπει να μαθαίνουμε συνέχεια για τον διαβήτη να ενημερωνόμαστε συνέχεια για τον διαβήτη γιατί η ενημέρωση είναι αυτή η οποία μας προφυλλάσει από επιπλοκές για το υπόλοιπο της ζωής μας ώστε να είμαστε υγιείς. Σήμερα ο συλλογός μας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου βρίσκεται εδώ με σκοπό να ενημερώσει το κοινό. Η μεγάλη μας όμως ημερίδα λόγω της ημέρας θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του ΤΕΕ δίπλα στον ΟΤΕ στις 18:00 στον 1ο Οροφο. Γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η οποία μας στηρίζει συνεχώς και την ευχαριστούμε για αυτό. Οι τέσσερις επιστήμονες που θα μιλήσουν είναι ολοι τους διαβητικοί και είναι: Ο κος Γιάννης Τούρκας από την Θεσσαλονίκη Παθολόγος – Δαβητολόγος. Ο κος Χρήστος Δαραμίλας που είναι βιολόγος εκπαιδευτής διαβήτη και είναι αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας. Η κα Ευτυχία Παναγιώτου απο το Αγρίνιο ψυχολόγος. Και μια εκπαιδεύτρια Νοσηλέυτρια Διαβήτη από το Νοσοκομείο του ΡΙΟ. Είναι όλοι διαβητικοί επιστήμονες και θα μας μιλήσουν για τον διαβήτη. Παρακαλώ όλον τον κόσμο ειδικά τους διαβητικούς αλλά και τους υπόλοιπους που θα θέλανε να ενημερωθούν να έρθουν. Αυτό που αντιμετωπίσαμε ως σύλλογος είναι ότι ο διαβητικός στην επαρχία τουλάχιστον έχει πρόβλημα να το πεί. Ο Διαβήτης είναι ταμπού. Λες και είναι κάτι που θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Σεβόμαστε για να μην παρεξηγηθώ το πώς διαχειρίζεται ο καθένας τα προσωπικά του δεδομένα, όπως είναι η υγεία. Όταν όμως αυτό πηγάζει από φόβο και διακρίσεις. Από φόβο ότι δεν μπορεί κάποιος να βρεί μια δουλειά και να μην κάνει οικογένεια. Θέλουμε να τον αγκαλιάσουμε, να έρθει σε μας και όλοι μαζί να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα και δεν ντρεπόμαστε για τίποτα. Γιατι ο διαβήτης έχει τόσο δύσκολη καθημερινότητα που αν αυτή την καθημερινότητα προσπαθείς να την κάνεις και κρυφά την δυσκολεύεις ακόμα περισσότερο πρώτα για σένα που έχεις το πρόβλημα. Για αυτό θα θέλαμε να απαλλαγούν αν ήταν δυνατόν όλοι οι διαβητικοί από όλο αυτό το ενοχικό συναίσθημα.

image 06

Οι βασικοί τύποι διαβήτη είναι ο τύπου Ι που είναι ο νεανικός και αφορά παιδιά από ηλικία μερικών μηνών εως την εφηβεία. Αυτός ο τύπος δεν είναι κληρονομικός είανι αυτοάνοσο νόσημα, δεν τίθεται θέμα πρόληψης όπως όλα τα αυτοάνοσα. Καποια στιγμή δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στα Β κύταρα παγκρέατος και έτσι παύουν να παράγουν ινσουλίνη για αυτό και χρειαζόμαστε ινσουλίνη. Όμως ο συνηθέστερος διαβητης είναι ο τύπου ΙΙ που έχουν οι μεγαλύτερες ηλικίας άνθρωποι. Το ανησυχητικό είναι ότι και εδώ έχει κατέβει το όριο ηλικίας καθότι τον συναντάμε ακόμα και σε παιδιά. Αυτό μπορεί να προληφθεί. Καθότι έχει να κάνει με την παχυσαρκία τον δυτικό τρόπο ζωής και όλα αυτά, οπότε στα παιδιά μπορούμε να το προλάβουμε. Στον τύπου ΙΙ ξεκινάμε πρώτα με την διατροφή με την άσκηση και άμα δεν τα καταφέρουμε πάμε στον γιατρό για να μας γράψει αντιδιαβητικά δισκία και αν και εκεί δεν τα καταφέρουμε πάμε στην ινσουλίνη όπως και εμείς. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να πω είναι ότι αυναντώ σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ είναι ότι φοβούνται να κάνουν ινσουλίνη και παραμένουν σε θεραπείες που δεν τους καλύπτουν για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν επιπλοκές. Τις περισσότερες επιπλοκές τις συνανατάμε σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου ΙΙ και είναι κρίμα. Ο Διαβητικός τύπου Ι θα κάνει λιγότερες επιπλοκές γιατί κάνει ινσουλίνη και έτσι μπορεί να ρυθμίζει καλύτερα το ζαχαρό του. Είναι ύπουλη νόσος έχει πολλές επιπλοκές που δεν θέλω να τις απαριθμήσω και για αυτό πρέπει να δίνουμε την απαιτούμενη σημασία.

image 07

Την σημερινή μέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διαβήτη για φέτος και το επόμενο ετος το 2019 την έχει αφιερωμένη στην οικογένεια. Στο να δείξουμε πόσο σημαντικό ρόλο στηρικτικό παίζει η οικογένεια και το οικογενειακό περιβάλλον σε άτομα με διαβήτη και επίσης να δούμε και τι αντίκτυπο έχει στην οικογένεια η κατάσταση αυτή με τον διαβήτη μέσα στο σπίτι. Ακόμα είμαστε στην Ελλάδα με στενούς οικογενειακούς δεσμούς και αυτό το καταφέρνουμε σε μεγάλο βαθμο.
Το μηνυμά μας είναι ότι διαβήτης θέλει εξωστρέφεια. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε και θα το λέμε. Θέλει να απαλλαγούμε από ενοχικά συναισθήματα. Θα ηθελα ολοι οι διαβητικοί να μπούν στον σύλλογο. Να μην ντρέπονται. Πρέπει να έρθουν να ενημερωθούν και να γνωστοποιήσουν το προβλημά τους ώστε να βρεθούν και από εμας λύσεις. Θέλουμε όλος ο κόσμος να αγκαλιάσει την προσπαθειά μας.

image 24

Η δις Μαργώνη Μαρία μέλος του συλλόγου «Γλυκειά Οικογένεια» μας δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική γιατί γιορτάζουμε τα γενέθλια του γιατρού που βρήκε την ινσουλίνη, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχαν εδώ όλοι αυτοί οι διαβητικοί που βλέπετε. Ηταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη του αιώνα για αυτό και ο άνθρωπος αυτός πήρε Νόμπελ και το τίτλο του Σερ από την Βασίλισσα της Αγγλίας. Ο σύλλογος ενώνει ανθρώπους, ο διαβήτης δεν πρέπει να θεωρείται στίγμα. Ο σύλλογος όχι μόνο ενώνει με κοινές εμπειρίες αλλά τα παιδιά έχουν κάνει παρέες και όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε το κοινό μας πρόβλημα. Ο ενας μέσα από την εμπειρία του άλλου βοηθιέται. Είμαστε μια οικογένεια. Θα βρεθούμε, θα πάμε για καφέ, θα μιλήσουμε για κοινά προβλήματα. Είναι πολύ μεγάλη τύχη που δημιουργήθηκε ο συλλογός μας καθότι έχουμε σχέσεις και με άλλους συλλόγους. Εχουμε μια αλληλεπίδραση με αυτούς και ανταλλαγή απόψεων. Το μήνυμα προς τον κόσμο είναι ότι δεν είναι ταμπού η λέξη διαβήτης. Πολλοί κρύβονται και ειδικά εδώ στο Αγρίνιο. Ας βγούν να μιλήσουν γιατί χάνουν μια μεγάλη οικογένεια, μια μεγάλη αγκαλιά και μια εν δυνάμη ευκαιρία να αντιμετωπίσουν καλύτερα το πρόβλημα. Εχουμε δραστηριότητες , πεζοπορίες, οργανωμένα συνέδρια και συναντήσεις για τον διαβήτη. Η προσέλευση σήμερα στην δράση μας ήταν πολύ μεγάλη κι αξίζει να αναφέρουμε το γεγονός ότι μια γυναίκα μεσήλικας ανακάλυψε οτι έχει διαβήτη σήμερα εδώ»

image 14

Η κα Ανθούλα Μακρή (Υπεύθυνη της ομάδας Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου)

image 30

image 16

 

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

 

Διαβάστηκε 4560 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 21:32
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033