Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  4:25 πμ
 
wm small
Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018 18:02

Ίσως το πιο ακριβό «αστικό κενό» της χώρας στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Θα περίμενε κανείς, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προς την Οικογένεια Παπαστράτου που διοργάνωσε ο δήμος Αγρινίου, τουλάχιστον μία εξαγγελία για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος των Καπναποθηκών Παπαστράτου που παραμένει αναξιοποίητο πολλά χρόνια τώρα. Εξαγγελία αυτή τη φορά δεν υπήρξε. Ίσως γιατί οι πολλές εξαγγελίες στο παρελθόν αποδείχθηκαν σχέδια επί χάρτου… Όμως η περίπτωση αυτή ίσως είναι μοναδική στην Ελλάδα. Να υπάρχει δηλαδή στο κέντρο της πόλης ένα κτιριακό συγκρότημα με τρία κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, τα οποία αποτιμώνται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια, με εμβαδό μερικές δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, με μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης και παρόλα αυτά να συνιστούν σχεδόν ένα «αστικό κενό»…

ΚαπναποθήκεςΤα δύο μικρότερα κτίρια του συγκροτήματος, ένα τριώροφο και ένα διώροφο, αμφότερα διατηρητέα, παραχωρήθηκαν το 2013 στο «Ίδρυμα Παπαστράτος» και μαζί τους «παραχωρήθηκε» η διοίκηση του Ιδρύματος σε προσωπικότητες της πόλης (πρόεδρος είναι ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός). Όμως στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα, φάνηκε πως το Ίδρυμα -ίσως και λόγω της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του- δύσκολα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα κτίρια αυτά, που ήδη εμφανίζουν αρκετές φθορές. Η απόδοση των κτιρίων αυτών στο δήμο Αγρινίου θα μπορούσε θεωρητικά τουλάχιστον να απεμπλέξει την προοπτική αξιοποίησής τους από τις νομικές δυσκαμψίες που έχει η λειτουργία ενός ιδρύματος.

καπναποθήκες Παπαστράτου (μακέτα για νέο δημαρχείο)Βεβαίως κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν συνέβαινε, δεν εγγυάται την άμεση αξιοποίηση. Και αυτό γιατί η ιστορία του πενταώροφου κτιρίου των Καπναποθηκών, που παραχωρήθηκε στο δήμο Αγρινίου το 2004, είναι γνωστή. Ο δήμος Αγρινίου δεν κατάφερε (ελλείψει πόρων και των συνηθισμένων αντιπαραθέσεων) να το αξιοποιήσει και να το μετατρέψει σε δημαρχείο ή σε χώρο στέγασης διάφορων υπηρεσιών και δομών, που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Από τη στιγμή μάλιστα που αυτό δεν έγινε στα πρώτα χρόνια μετά την παραχώρηση, όταν δηλαδή οι οικονομικές συνθήκες ήταν καλύτερες, η υπόθεση ίσως τα τελευταία χρόνια μοιάζει χαμένη, αφού μια ανακατασκευή και διαμόρφωση του κτιρίου κοστίζει πάνω από 10 εκατ. ευρώ. Βεβαίως κατά ένα μικρό μέρος το κτίριο έχει αξιοποιηθεί για τη στέγαση υπηρεσιών του δήμου, όπως η ΚΕΔΑ, το πράσινο, η αυτεπιστασία κλπ. Ωστόσο ακόμη και έτσι το τσιμεντένιο κτίριο των καπναποθηκών μοιάζει με ένα «αστικό κενό», αφού είναι περισσότερο λειτουργική η «απουσία» του… Μια απουσία δηλωτική της διαχρονικής ανεπάρκειας του δήμου Αγρινίου να αξιοποιήσει την περιουσία του, όταν μάλιστα πρόκειται για δωρεές, τότε αυτή η ανεπάρκεια μάλλον εγκληματική θα πρέπει να χαρακτηριστεί.

Δ.Π.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2629 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.