Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2018 09:42

Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια μηλιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου για την μηλιά και την καταστολή της παραγωγής των ασκοσπορίων.

Φουζικλάδιο

Διαπιστώσεις: Τα μέτρα που συνιστώνται παρακάτω, στοχεύουν στη σοβαρή μείωση μέχρι και πλήρη καταστολή της παραγωγής των ασκοσπορίων που δημιουργούν τις πρωτογενείς μολύνσεις την ερχόμενη Άνοιξη. Λόγω της ευκολίας μεταφοράς των ασκοσπορίων με τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις, τα μέτρα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε όλα τα δενδροκομεία μιας περιοχής.

Οδηγίες:

  • Αφαίρεση με κλάδεμα και κάψιμο των προσβλημένων από το προηγούμενο έτος βλαστών.
  • Ψεκασμός, λίγο πριν την έναρξη πτώσης των φύλλων με ένα κατάλληλο μυκητοκτόνο, εμποδίζει το σγηματισμό περιθηκίων και την παραγωγή ασκοσπορίων.
  • Συγκέντρωση και κάψιμο ή παράγωμα των φύλλων των δένδρων (όπου είναι δυνατόν) , μόλις ολοκληρωθεί η πτώση τους ή ψεκασμός με διάλυμα ουρίας στα πεσμένα φύλλα.

Μπορεί επίσης να γίνει ψεκασμός των δένδρων με σκευάσματα ουρίας, λίγο πριν την έναρξη της πτώσης των φύλλων, που ευνοεί την μετέπειτα αποσύνθεση τους στο έδαφος. Σε αυτή την περίπτωση να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σκεύασμα που θα χρησιμοποιηθεί, για την αποφυγή δημιουργίας τοξικότητας .

Βακτηριακό κάψιμο

Οδηγίες: 

  • Αυστηρό κλάδεμα των προσβεβλημένων δένδρων, με αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων μαζί με αρκετό τμήμα υγιούς ιστού 20-30 εκ. για την απομάκρυνση του μολύσματος. Τα προσβεβλημένα τμήματα να καίγονται, γιατί διαφορετικά θα έχουμε διασπορά του βακτηρίου.
  • Ξερίζωμα και κάψιμο όλων των έντονα προσβεβλημένων δένδρων (προσβολή του κορμού ή των βραχιόνων σε απόσταση μικρότερη από 50 εκατ. από τον κορμό).
  • Όπου υπάρχουν έλκη να καθαριστούν μέχρι να βρεθεί υγιές ξύλο, στη συνέχεια να γίνει επάλειψη με Φοσετύλ-αλ και κάλυψη με κατάλληλο υλικό (πάστα).
  • Σημάδεμα των δένδρων που παρουσίασαν συμπτώματα και όταν κλαδευτούν (τέλος χειμώνα) να μείνουν τελευταία.
  • Κατά το κλάδεμα ή καθαρισμό των δένδρων, τα εργαλεία να απολυμαίνονται συνεχώς.

Άμεση επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα σε όλους τους οπωρώνες άσχετα με την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Διαβάστηκε 1506 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.