Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  8:48 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 20:26

#Σπάσετησιωπή: Φωτογράφιση –«γροθιά» για τη κακοποίηση των γυναικών από τον Ξενώνα Φιλοξενίας στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η βία κατά των γυναικών δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο, και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει δίπλα μας.

Ενόψει της  ημέρας αυτής, που θυμίζει σε όλους μας ότι δυστυχώς το πρόβλημα είναι ακόμη εδώ, δίπλα μας και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Αγρινίου, ετοιμάζει μια φωτογράφιση με θέμα γυναίκες που έχουν πέσει θύματα σωματικής ή/ και ψυχολογικής βίας.

Μέσω της Φωτογράφισης, ο Ξενώνας Φιλοξενίας καλεί τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, να μη φοβούνται να αντιδράσουν.

«Κάθε κακοποιημένη ψυχή «κραυγάζει» μέσα από κάθε βλέμμα, κάθε σύσπαση του προσώπου, κάθε πνιγμένη φωνή και κάθε «σβησμένο» χαμόγελο. Αν δεχτούμε ότι το πρόσωπο είναι ο καθρέφτης της ψυχής μας, τότε ας μην σταθούμε μόνο στις εξωτερικές πληγές, αλλά ας στείλουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια σε κάθε μορφή βίας που «πληγώνει» τις ψυχές…«, αναφέρουν σε σχόλιό τους στο facebook οι διαχειριστές της σελίδας, με αφορμή τη φωτογράφιση.

Μερικές φωτογραφίες από τα backstage που ανέβηκαν στη σελίδα του Ξενώνα στο facebook αποκάλυψαν το θέμα της φωτογράφισης που πρόκειται να δημοσιευθεί ενόψει της Διεθνούς Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας λειτουργεί στο Αγρίνιο από το 2014 , στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Αγρινίου.

Στόχος της δράσης είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, καθώς και η φιλοξενία θυμάτων βίας, ωστόσο ο αριθμός των γυναικών που έχουν μέχρι σήμερα φιλοξενηθεί είναι δυσανάλογος της έκτασης του προβλήματος στην περιοχή και ως αιτία διαφαίνεται κυρίως ο φόβος που υποβάλλει τα θύματα σε μια διαδικασία να σκέφτονται πως κανείς δεν μπορεί να τις βοηθήσει και να τις απαλλάξει από αυτό που βιώνουν.

Ο ξενώνας λειτουργεί με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ σε ειδικό χώρο, κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων που πρόκειται να φιλοξενήσει. Λειτουργεί επί24ωρου βάσης με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους να προστατευτούν εν ώρα κρίσης βίας μέσα στην οικογένεια. Συγκεκριμένα παρέχει φιλοξενία, στέγη και διατροφή, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.

Στελεχώνεται από τις εξής ειδικότητες:

  • Κοινωνικό Λειτουργό
  • Ψυχολόγο
  • Παιδοψυχολόγο
  • Διοικητικό Υπάλληλο
  • Βοηθητικό Προσωπικό
  • Φύλακα

Οι παραπομπές γίνονται από:

  • Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων
  • Τα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και
  • Τις Υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)

Πληροφορίες:

Διεύθυνση: Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας

Εθνική Οδός Αγρινίου- Μεσολογγίου, 1ος Όροφος ,

Γραφείο Κοινωνικών    Λειτουργών

τηλ. 2641363406-410

24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (00:00-24:00)

Το agriniopress.gr παραθέτει μερικά πρόσφατα στοιχεία που αφορούν στο φαινόμενο:

Θύμα βίας μία στις τρεις γυναίκες 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις πέντε γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ 500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σ’ ένα χρόνο, 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση, ενώ σε ότι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ), δείχνουν πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Τα περιστατικά βιασμών υπολογίζονται στη χώρα μας σε 5.000 ετησίως, ωστόσο μόνο 150 από αυτά πιστοποιούνται και ακολουθούν τη νομική οδό και αυτό, όπως σημειώνει η ΕΙΕ, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ιατροδικαστικών δομών, αφού, «οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρας μας δεν διαθέτουν ούτε ένα ιατροδικαστή».

agriniopress.gr

 

Διαβάστηκε 1093 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.