Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 19:37

Σταθμός Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μεταφερόμενο Σταθμό Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης «Airpointer» τοποθέτησε πρόσφατα στο Αγρίνιο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της Κοινοτικής Οδηγίας της Ε.Ε. που αφορά τα «Μέτρα για τη βελτίωση και διαχείριση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος» και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Ο αυτόνομος σταθμός μέτρησης ρύπανσης για εξωτερικούς χώρους αποκτήθηκε από την Περιφέρεια το 2013, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Ευρωπαϊκό Έργο «CESAPO – Συμβολή των πηγών εκπομπών στην ποιότητα του αέρα των πόλεων – λιμανιών σε Ελλάδα και Ιταλία».

«Η συστηματική παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος Μπαλαμπάνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια καταγραφής τυχόν σημειακών πηγών ρύπανσης συμβάλλει στη έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας, με πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος».

Το Airpointer από το 2013 έχει τοποθετηθεί διαδοχικά σε κτίριο στην περιοχή της Ανατολικής Πάτρας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της ΒΙ.ΠΕ Πατρών για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατά την περίοδο λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Λεχαινών. Πρόσφατα το Airpointer μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε με τη συμβολή του Δήμου Αγρινίου σε κεντρικό κτίριο της πόλης, όπου τέθηκε σε λειτουργία με τη συνδρομή και της Διεύθυνσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Με τον Μεταφερόμενο Σταθμό Μέτρησης η καταγραφή των ατμοσφαιρικών ρύπων είναι συνεχής και τα δεδομένα αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο, ενώ έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο για on-line λήψη των δεδομένων, με δυνατότητα λήψης μέχρι και ανά ένα λεπτό της ώρας’. Κατά την εγκατάσταση του Σταθμού Μέτρησης ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συνοδευόταν από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πολυδεύκη Κοκκινοβασίλη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών Μαρία Μακρή.

 Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Airpointer αναρτώνται καθημερινά στο διαδικτυακό χώρο της Περιφέρειας:

(https://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/anartitea/airpollutionfpatras.html),

 μαζί με τα αποτελέσματα των μετρήσεων των δύο Σταθερών Σταθμών Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Εθνικού Δικτύου, που συντηρεί και παρακολουθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πλατεία Γεωργίου και στην Πλατεία Δροσοπούλου, στην Πάτρα.

 

Διαβάστηκε 1146 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.