Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 18:58

Υγιεινές επιλογές πρωινού για τους διαβητικούς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το πόσο σημαντικό γεύμα είναι το πρωινό, το ξέρουμε λίγο πολύ όλοι μας! Οι ειδικοί διατροφολόγοι επισημαίνουν ότι ξεκινώντας την ημέρα μας με ένα υγιεινό πρωινό, όχι μόνο βοηθάμε στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους,  αλλά και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ειδικά για όσους ακολουθούν θεραπευτικό πρωτόκολλο με ινσουλίνη, θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η δράση της φαρμακευτικής αγωγής. Συνεπώς, ακόμη κι αν το σάκχαρό σας είναι λίγο αυξημένο το πρωί, μην παραλείπετε το πρωινό.

Μελέτες έχουν αποδείξει πως το ξεκίνημα της ημέρας με άδειο στομάχι αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη.  Όσοι τρώνε πάντα πρωινό ελέγχουν καλύτερα την κατανάλωση των υδατανθράκων στη διάρκεια της ημέρας. Το ιδανικό είναι να τρώτε πρωινό κάθε μέρα και εάν είναι δυνατό την ίδια ώρα ώστε να συμβάλετε στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου σας.

Φρυγανιές ολικής και γαλοπούλα ή αυγό βραστό

Μία ασφαλής επιλογή για έναν διαβητικό είναι 1-2 φρυγανιές ολικής αλέσεως μαζί με μία φέτα γαλοπούλα. Άν και μιλάμε για υδατάνθρακες, οι φρυγανιές έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ’ ότι το ψωμί και ο συνδυασμός με μία φέτα γαλοπούλα (πρωτείνη) αποτελούν μία καλή διαιτητική βάση για να ξεκινήσει ένας διαβητικός την ημέρα του. Εναλλακτικά, ένα βραστό αυγό με μία φρυγανιά είναι μία εξίσου καλή επιλογή κάποιες φορές την εβδομάδα.

Φρούτα και δημητριακά

Προσθέστε στο μενού του πρωινού σας δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και να γίνει το γεύμα σας ακόμη πιο κατάλληλο για το διαβήτη, μισό μπολ φρούτα όπως φράουλες ή μύρτιλλα. Προτιμάτε τα ολόκληρα φρούτα από τους χυμούς, που έχουν πολλή ζάχαρη και λίγες φυτικές ίνες. Πασπαλίστε τα φρούτα σας με δύο κουταλάκια το γλυκού λιναρόσπρο που είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ωμέγα 3 λιπαρά.

Νιφάδες βρώμης

Άλλο ένα τρόφιμο πρωινού που είναι εξαιρετικό για τους διαβητικούς είναι οι νιφάδες βρόμης. Περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες, απαραίτητες για διατηρείται σταθερό το σάκχαρό σας αλλά και που σας χορταίνουν, επιτρέποντάς σας να διατηρείτε στα φυσιολογικά πλαίσια το βάρος σας.

Γάλα και γιαούρτι 

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D που προστίθεται σε πολλά γαλακτοκομικά βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού, μειώνουν τη χοληστερόλη και αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου. Απλά όταν επιλέγετε γιαούρτι προσέξτε να μην είναι «επιδόρπιο γιαουρτιού” καθώς θα περιέχει επιπλέον ζάχαρη και πιθανώς φρούτα.

 Προσθέστε κανέλα

Δώστε άρωμα και γεύση στο γιαούρτι σας με μια πρέζα κανέλα, η οποία συμβάλει πολύ στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα ειδικά όταν καταναλώνεται το πρωί. Εναλλακτικά, προσθέστε ένα ξυλάκι κανέλας στο τσάι ή στο γάλα σας

http://medicalnews.gr

 

Διαβάστηκε 2325 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.