Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:22 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 18:06

To Διεθνές Συνέδριο για τα 150 έτη από την ανέγερση του Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας (φωτο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στην Αμφιλοχία το διεθνές συνέδριο για τα 150 έτη από την ανέγερση του καθεδρικού ναού Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας.

Το συνέδριο διήρκεσε τρεις μέρες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και στις συνεδρίες του σπουδαίοι εισηγητές, καθηγητές πανεπιστημίου, ιερείς, θεολόγοι και ειδικοί παρουσίασαν σημαντικές εισηγήσεις για τον Άγιο Αθανάσιο, ιερούς τόπους από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αμφιλοχίας, αλλά και θέματα θεολογικά, πνευματικά και λαογραφικά.

Από τις εισηγήσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου ξεχώρισαν του π. Γεωργίου Δράγα, που ταξίδευσε στην Αμφιλοχία από τη Βοστώνη, του Νίκου Τέλωνα για τον ιερό ναό Αγίου Αθανασίου, του καθηγητή Σταύρου Μαμαλούκου, σχετικά με τη ναοδομία του 19ου αιώνα στη Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, της καθηγήτριας Ιωάννας Στουφή, σχετικά με τις τοιχογραφίες του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Αμβρακιά, του Γιάννη Καρυδά, που παρουσίασε την αρχιτεκτονική αποτύπωση του εορτάζοντος ιερού ναού Αγίου Αθανασίου, του εφημέριου του ναού π. Οδυσσέα Κυρόσημου, με άγνωστες λεπτομέρειες για τον κτήτορα του ναού π.Νικολάου Δημητρίου και του αγιογράφου των δεσποτικών εικόνων Κερκυραίου Χαρ. Παχή, του Μιχαήλ Παντούλα για το λόγο του Αγίου Κοσμά Αιτωλού στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και άλλες, λαογραφικού περιεχομένου, με του ιερούς τόπους και τοπικούς αγίους της ευρύτερης περιοχής της Ακαρνανίας.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο πλαίσιο του προαναφερθέντος εορτασμού και ακολούθησαν εξαιρετικές εισηγήσεις θεολογικού περιεχομένου. σχετικές με τον Άγιο Αθανάσιο και την προσφορά του στην Ορθόδοξη Πνευματικότητα.

Τέλος, πρέπει να τονισθεί η παρουσία και η σημαντική παρέμβαση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμά, καθώς και το γεγονός πως ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμησης, παρακολούθησε σχεδόν όλες τις εισηγήσεις με εξαιρετικό ενδιαφέρον, απόδειξη του ενδιαφέροντός του για την εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου της Αμφιλοχίας.

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 827 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.