Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:44 μμ
 
wm small
Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 21:17

«Ο Θηλασμός είναι Δώρο Ζωής» δήλωσαν οι θηλάζουσες μητέρες σήμερα στο Αγρίνιο στα πλαίσια της εκδήλωσης – δράσης για τον μητρικό θηλασμό.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 διοργάνωσε για 9η συνεχόμενη χρονιά μια εκδήλωση – γιορτή για το μητρικό θηλασμό, τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.

image 01

image 04

Σε αυτή τη γιορτή, η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρότητας και Μητρικού Θηλασμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με εκδηλώσεις σε τρεις πόλεις τους νομού (Αγρίνιο, Ι.Π.Μεσολογγίου και Ναύπακτο), με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

image 10

Στο Αγρίνιο η εκδήλωσε πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντριβανίου με μεγάλη συμμετοχή από μητέρες και κόσμο. Το AgrinioBestOf.gr και η Χρύσα Σπαη βρέθηκαν εκεί και μίλησαν με αρκετές μητέρες αλλά και γιαγιάδες για το θέμα του μητρικού θηλασμού και σας μεταφέρουν τις απόψεις τους.

image 17

Η κα Ρέα Ποδυκώστα μας δήλωσε: «Ήρθαμε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε τον δημόσιο θηλασμό που είναι πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι όλα τα παιδιά πρέπει να το κάνουν. Προσφέρει εκτός των άλλων και ψυχολογικά οφέλη καθώς και καλύτερο συναισθηματικό δέσιμο μητέρας και παιδιού. Ο θηλασμός μπορεί να γίνεται και στην περίπτωση που η μαμά εργάζεται και το μήνυμά μου προς τις μαμάδες είναι να οπλιστούν με υπομονή και να θηλάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα παιδιά τους»

image 19

Η κα Κωνσταντίνα Ζέρη μας δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια μοναδική ευκαιρία να επικοινωνηθεί ο θεσμός του θηλασμού γιατί είναι κάτι φυσικό. Το μηνυμά μου προς τις νέες μητέρες είναι ότι εκτός των άλλων ο θηλασμός προσφέρει και οικονομικά οφέλη γιατί γλυτώνεις και χρήματα. Οι μητέρες πρέπει να θηλάζουν προσφέροντας στα παιδιά τους το πολύτιμο και αναντικατάσταστο μητρικό γάλα»

image 22

Η κα Πετσινού Εφη είναι εθελόντρια στο Πανελλήνιο Δίκτυο θηλάζουσων μητέρων και μας δήλωσε: «Η πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί σαν εβδομάδα μητρικού θηλασμού. Τα τελευταία πέντε χρόνια και στην πόλη μας κάθε τέτοια εποχή κάνουμε μια γιορτή για τις θηλάζουμε μαμάδες για τις μέλουσες θηλάζουσες μαμάδες και γενικά για όλες τις μαμάδες που θέλουν να ενημερωθούν, να ενθαρρυνθούν, να βοηθηθούν, να δώσουμε οδηγίες σαν μαμά προς μαμά (αν και δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας) για τον θηλασμό, για τα οφέλη που έχει στην υγεία ενός βρέφους, για τα οφέλη που έχει στον ψυχισμό ενός βρέφους, καθότι βοηθάει πολύ στο δέσιμο με την μαμά, για όλα αυτά, να γιορτάσουμε, να τα πούμε όλες οι μαμάδες, να ανταλλάξουμε απόψεις. Στην περίπτωση που η μαμά εργάζεται μπορεί με έναν σχετικό προγραμματισμό να θηλάσει χρησιμοποιώντας και το θήλαστρο. Οι δυσκολία είναι στους πρώτους έξη μήνες. Δεν είναι ακατόρθωτο.»

image 25

Η κα Βίβιαν Θωμάτου μας δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την βδομάδα του μητρικού θηλασμού. Πάντα την 1η Κυριακή του Νοέμβρη σε όλη την Ελλάδα γίνεται η εκδήλωση του πανελλήνιου ταυτόχρονου δημόσιου θηλασμού. Ετσι και στον νομό μας σε τρείς πόλεις, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και την Ναύπακτο, μαζευτήκαμε σήμερα να ενημερώσουμε τις μαμάδες να τις βοηθήσουμε να θηλάσουν και να προωθήσουμε τον μητρικό θηλασμό. Η προσέλευση είναι μεγαλύτερη από πέρισυ. Βλέπουμε ότι οι μαμάδες ανταποκρίθηκαν στο καλεσμά μας και βλέπουμε ότι η δουλειά που κάνουμε βοηθάει τις μαμάδες να θηλάσουνε περισσότερο. Με το που γεννιέται το βρέφος πρέπει να μπαίνει κατευθείαν στο στήθος, καθότι με την γέννα εκκρίνεται το πρωτόγαλα, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για το παιδί, προσφέρει πολλά αντισώματα και άλλα πολύ αναγκαία και χρήσιμα συστατικά. Στην συνέχεια προτείνουμε στις μητέρες να θηλάζουνε όσο το δυνατόν περισσότερο από τον χρόνο και πάνω με βάση τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Ο θηλασμός είναι πολύ καλός και για την μητέρα, ενισχύει το μεταξύ τους δέσιμο και με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει βοηθάει και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Το μήνυμα προς τις υποψήφιες μητέρες είναι να ενημερωθούν μέσω του πανελληνίου δικτύου εθελοντικών ομάδων μητρικού θηλασμού και μητρότητας από τις ομάδες που υπάρχουν και λειτουργούν στον νομό μας. Να έρθουν σε επαφή μαζί μας ώστε να μπορέσουμε να αλληλοστηρισχθούμε.»

image 28

Η κα Καφεντζή Βασιλική μας δήλωσε: «Σήμερα γιορτάζουμε την ημέρα του δημόσιου μητρικού θηλασμού. Εγώ θηλάζω ακόμα αν και το μωρό μου είναι 27 μηνών. Ολες οι μαμάδες μπορούμε να θηλάσουμε και να καλύψουμε τις ανάγκες του μωρού μας γιατί είναι στην φύση μας. Ο θηλασμός προσφέρει υγεία, ασφάλεια και ηρεμία στο μωρό. Το μηνυμά μου προς τις μαμάδες είναι ότι ο θηλασμός είναι το καλύτερο δώρο που μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους. Το μηνυμά μου προς τον κόσμο είναι να μην κατηγορούν τις μητέρες που θηλάζουν δημόσια καθότι είναι κάτι φυσικό»

image 31

Η κα Βασιλική Βασιλείου είναι γιαγιά με τέσσερα εγγόνια και παραβρέθηκε στην γιορτή μαζί με την νύφη της η οποία είναι μέλος της ομάδας δημοσίου θηλασμού. Η ίδια μας δήλωσε: « Ετσι πρέπει να γίνεται καθότι στην εποχή μας δεν τον προωθούσαν και τόσο τον δημόσιο θηλασμό και όπως εξελίσονται τα πράγματα με κάνουν να χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί είναι κάτι φυσικό. Εγώ θήλαζα τα παιδιά μου οσο μπορούσα και η νύφη μου ακόμη περισσότερο. Η προσέλευση φέτος ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά. Το μηνυμά μου προς τις μητέρες είναι ότι πρέπει να θηλάζουν. Είναι ότι πιο γλυκό και ότι πιο ωραίο.»

image 08

Για τις ενδιαφερόμενες μητέρες ή υποψήφιες μητέρες παραθέτουμε τους σχετικούς συνδέσμους από το Ιντερνετ σε χρήσιμες πηγές ενημέρωσης.

Ελληνικές ιστοσελίδες:

(Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας)

www.lllgreece.org
(La Leche League Ελλάδος)

www.ibfan.gr
(Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική Διατροφή)

www.unίcef.gr/bfweek.php
(Unicef)

www.f-thilasmos.gr
(Πρωτοβουλία για Φαρμακεία Φιλικά προς το Μητρικό Θηλασμό)

www.perinatal.gr/index_2.asp
(Μητρικός Θηλασμός και φάρμακα)

www.encahellas.eu
(Δίκτυο Για το Σεβασμό στη Γέννα)

www.bίrthcoίces.gr
(Εκστρατεία νια τις επιλογές τοκετού στην Ελλάδα)
 
• Τηλεφωνική γραμμή 10525, υποστήριξης και ενημέρωσης σχετικά με τον θηλασμό και συμβουλευτική στις θηλάζουσες από το πρόγραμμα προαγωγής μητρικού Θηλασμού "Αλκυόνη".
 
Διαδικτυακοί τόποι από το εξωτερικό:
 
www.who.int/tοpics/breastfeedίng/en/
(Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

www.llli.org
(La Leche League International)

www.kellymom.com
(Evίdence-based breastfeedίng and parenting)
www.nbci.ca
(Internatίonal Breastfeeding Center)
 
• Πληροφορίες για τη χρήση φαρμάκων κατά την περίοδο της γαλουχίας, προς επαγγελματίες υγείας:

Φωτο με χρήσιμες πληροφορίες για το θέμα

thilasmos info 1

thilasmos info 2

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 6683 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 22:23
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033