Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  3:55 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 09:41

«Ενημέρωση από τους γεωπόνους του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής στους μαθητές της Τοπικής Κοινότητας Ρίγανης για την ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων σε παραδοσιακά εργαστήρια»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου συνεχίζει τη διοργάνωση των ενημερωτικών εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Τοπικά Αγροδιατροφικά Προϊόντα στο Δήμο Αγρινίου: Ανάδειξη και Αξιοποίηση». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 ,  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-ενημέρωση στο χώρο παραδοσιακού εργαστηρίου χειροποίητων ζυμαρικών και γλυκών της κ. Αικατερίνης Γραμμένου ‘Ο κήπος των Εσπερίδων’ στη Ρίγανη της Δημοτικής Ενότητας Στράτου.

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου της Ρίγανης παρουσία των δασκάλων κ. Μπλατσιώτη Δημητρίου, κ. Θωμαίδα  Γκαγκαή και της νηπιαγωγού κ. Δήμητρας Τζαχρήστα του υπεύθυνου σχολικών δραστηριοτήτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Θεοδώρου Τσιλίκα ενημερώθηκαν για την σημασία της αειφορικής γεωργίας και της διατροφικής αξίας του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

Συγκεκριμένα η κ. Βασιλική Καραπαπά, γεωπόνος, ενημέρωσε τους μαθητές για τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι αγρότες - στην κοινωνία και στην οικονομία μας - όχι μόνο στην παροχή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων καθώς και στη διασφάλιση της ζωτικότητας των αγροτικών περιοχών και της υπαίθρου. Τονίστηκε ότι με την αειφορική γεωργία διατηρείται η βιοποικιλότητα, η εξοικονόμηση του νερού, και η ιχνηλασιμότητα των τροφίμων από την παραγωγή στην κατανάλωση.

 Η κ. Γραμμένου μίλησε αρχικά για τον ασφαλή τρόπο παραγωγής των προϊόντων της και την αξία της ποιότητας της πρώτης ύλης. Τονίστηκε ότι για την παρασκευή των προϊόντων χρησιμοποιούνται υλικά από πρώτες ύλες άριστης ποιότητας προμηθευόμενες από τη γη της Αιτωλοακαρνανίας όπως σκληρά άλευρα, σιμιγδάλι, φρέσκα αυγά, φρέσκο γάλα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μέλι  και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.  Επίσης μίλησε για την κυκλική οικονομία και τις αρχές της ανακύκλωσης και της μη σπατάλης των τροφίμων και ιδιαίτερα για την κομποστοποίηση αρχές που εφαρμόζονται στο εργαστήριό της.

 Η κ. Βάσω Ψηλού, γεωπόνος με ειδίκευση στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου, μίλησε για την διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου και πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές οργανοληπτική αξιολόγηση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Οι μαθητές γνώρισαν το ποιοτικό ελαιόλαδο με θεωρητικό και πρακτικό τρόπο δοκιμάζοντας διάφορους τύπους ελαιολάδου και εκτίμησαν την αξία του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Αρχικά, ενημερώθηκαν για τους γενικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι δοκιμαστές και στη συνέχεια, τους παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η οργανοληπτική αξιολόγηση και ενημερώθηκαν για τις θετικές και αρνητικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Πιο συγκεκριμένα, για το ελαιόλαδο, τους δόθηκε να μυρίσουν τρία από τα βασικά ελαττώματα: ατροχάδο, ταγγό και μούχλα και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο για να κατανοήσουν και στην πράξη τις θετικές ιδιότητες που είναι το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Οι μαθητές με αυτό τον τρόπο ανακάλυψαν τον κόσμο της οργανοληπτικής αξιολόγησης του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Στο τέλος της ενημέρωσης –εκδήλωσης στους μαθητές έγινε επίδειξη παρασκευής του γλυκίσματος ‘χαλβά’ καθώς και ελιοψωμάκια και πίτσα τα οποία παρασκευάστηκαν από την κ Γραμμένου και τους συνεργάτες της με προϊόντα τοπικής παραγωγής όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, οι επιτραπέζιες ελιές , κηπευτικά, το μέλι και το σιμιγδάλι.

Στους μαθητές διανεμήθηκαν φυλλάδια με οδηγίες για την παραγωγή εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου του Δήμου Αγρινίου και του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.        

Οι ενημερώσεις αφορούν στη διατροφική αξία των τοπικών προϊόντων, στις γεωργικές πρακτικές και στις παραδόσεις που σχετίζονται με την καλλιέργεια και την κατανάλωση της τροφής. Προωθείται ιδιαίτερα η ευεργετική ιδιότητά τους στην υγεία των πολιτών και των παιδιών, καθώς και οι επιστημονικές γνώσεις και οι παραδόσεις για τη παραγωγή, συλλογή, παρασκευή, προετοιμασία και συντήρησή τους. Τέτοια προϊόντα είναι η επιτραπέζια ελιά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα εσπεριδοειδή, τα όσπρια, τα κηπευτικά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κλπ, προϊόντα που τα περισσότερα αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα είναι τα ίχνη του παρελθόντος στη σύγχρονη ζωή του κάθε έθνους διότι σε αυτά αποτυπώνονται οι ιδιαίτερες φυσικές και πολιτισμικές συνθήκες ενός τόπου καθώς και η εξέλιξη του φυλογενετικού υλικού. Είναι τρόφιμα με ευεργετικές ιδιότητες, υγιεινά, ποιοτικά, που συντηρούν τη βιοποικιλότητα και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, λόγω της φυσικότητάς τους, της τοπικής προετοιμασίας τους και τις συντομότερες διαδρομές διακίνησής τους. Η παραγωγή μικρής κλίμακας διαφυλάττει τοπικές παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, τεχνογνωσία, εξοπλισμό και συνήθειες, νοοτροπίες και τρόπους έκφρασης, μιας παράδοσης που μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

 

Διαβάστηκε 395 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 09:41
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.