Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018 21:55

Οι 545 νεκροί Αιτωλοακαρνάνες κατά την περίοδο 1940-1945

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με αφορμή την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ» ένα αφιέρωμα για τους νεκρούς Αιτωλοακαρνάνες κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού έκδωσε το βιβλίο «ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940-1945», όπου κατέγραψε και έφερε στο φως, όλους τους Έλληνες Αξιωματικούς και Στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται.

Έτσι, με γνώμονα το συγκεκριμένο βιβλίο ο Νικόλαος Γιάννης με φοβερό μεράκι κατέγραψε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες ήρωες, που στύλωσαν το ταπεινό κορμί τους απέναντι στον κατακτητή, μαζί με όλους τους άλλους Έλληνες με απαράμιλλο σθένος.

Ορισμένα στοιχεία χαρακτηριστικά:

Επίσημα 545 Αιτωλοακαρνάνες έχασαν την ζωή τους όπου αρκετοί παραμένουν έως και σήμερα άταφοι ή πρόχειρα θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους
Από τους 545 νεκρούς ήρωες οι 289 άνηκαν στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου.
Ο πρώτος Αιτωλοκαρνάνας που πρόσφερε την ζωή του για την πατρίδα μας, ήταν ο Στρατιώτης Αλιμπέρτης Αντώνιος του Πέτρου, από το Αγρίνιο στις 2 Νοεμβρίου.
Οι νεότεροι Αιτωλοακαρνάνες ήταν: ο Στρατιώτης Αποστολάκης Ανδρέας του Νικολάου από τον Παληόπυργο Ναυπακτίας και ο Στρατιώτης Μουλαρογιώργος ή Μαυρογεώργος Ταξιάρχης του Γεωργίου από την Αλευράδα Βάλτου, 20 ετών.
Στο ίδιο ύψωμα όμως, χάθηκαν αδέλφια και συγγενείς, ο ένας πλάι στον άλλον πολεμώντας για την ελευθερία της Πατρίδας μας. «Ο Ντόμος Αλέξανδρος και Στέφανος του Χρήστου από την Λαγκάδα Βάλτου τον 28 και 27 Ιανουαρίου 1941».
Επίσης 8 Αιτωλοκαρνάνες έχασαν την ζωή τους στο ίδιο μέρος και την ίδια μέρα, όχι από τις σφαίρες του εχθρού, αλλά από το κρύο (σε χιονοθύελλα), «πέθανε από ψύξη στο ύψωμα 1630 (Παπακώστα ή Χόρμοβα) στις 22/01/1941».
– ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, από το Μαχαίρα Βόνιτσας.
– ΛΩΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, από το Ζευγαράκι Μεσολογγίου.
– ΜΙΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, από τον Άγιο Βλάσιο Τριχωνίδας.
– ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, από τη Μπουρλέσια
Μεσολογγίου.
– ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ, από τη Πεντάνασα Τριχωνίδος.
– ΠΕΛΕΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ του ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, από το Κρυονέρι Ναυπακτίας.
– ΤΣΑΦΑΣ ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, από τους Παπαδάτες Μεσολογγίου.
– ΖΩΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, από το Παλαιοχωράκι Ναυπακτίας.

Πατήστε στην ακόλουθη εικόνα για να δείτε την «μαύρη» λίστα…


Η έρευνα και η αναφορά στους ηρωικούς νεκρούς αποτελεί υποχρέωση μας ως απότιση ελαχίστου φόρου τιμής και αιώνιας ευγνωμοσύνης σε εκείνους που πολέμησαν και έδωσαν την ζωή τους και για την ελευθερία μας.\

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 2691 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.