Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 00:23

Αγρινιώτες τρώνε και πίνουν στον Μαύρικα 120 χρόνια περίπου πριν

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Πηγή φωτό: Ρίζα Αγρινιωτών 2001, αρχείο Βαγγέλη Ιωαννίδη

Του Λίνου Υφαντή,

Μια ιστορία σπάνιας αξίας αναδημοσιεύουμε από παλαιό τεύχος της  Ρίζας Αγρινιωτών. Όπως αναφέρει το περιοδικό, πρόκειται για εικόνα από το αρχείο του Βαγγέλη Ιωαννίδη. Απεικονίζει Αγρινιώτες των ηλικιών να πίνουν και να γλεντούν στην περιοχή του Μαύρικα στην Αγία Τριάδα.  Η παραστατικότητα της εικόνας είναι μοναδική, καθώς φαίνονται ξεκάθαρα τα πρόσωπα και τα βλέμματα ανδρών και γυναικών όλων των ηλικιών. Ειδικά τους μπροστινούς εικονιζόμενους ο φακός τους έπιασε είτε να σηκώνουν το ποτήρι για «υγεία¨ είτε να πίνουν κρασί από την νταμιντζάνα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα ενός εκ των παρευρισκομένων τέρμα αριστερά, ο οποίος φαίνεται να απολαμβάνει το κρέας έως το κόκκαλο.  Αντιθέτως οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά της εικόνας ποζάρουν πολύ πιο σοβαρές και με λιγότερη παραστατικότητα. Αρκετό ενδιαφέρον έχουν και οι παραδοσιακές Βραχωρίτικες φορεσιές που φορούν αρκετοί εκ των παρευρισκομένων.

Όπως αναφέρει το περιοδικό, η φωτογραφία τραβήχθηκε έναν αιώνα πριν την έκδοση του το 2001. Σήμερα πέρασαν ήδη 120 χρόνια. Τι μας αποκαλύπτει λοιπόν η εικόνα για την καθημερινή ζωή ενός Αγρινιώτη πριν έναν αιώνα;  Σίγουρα μαθαίνουμε ότι πολλοί , σχεδόν όλοι οι άνδρες, φορούσαν ακόμα παραδοσιακή φορεσιά και όχι φράγκικα ρούχα, είχαν τσιγκελωτά μουστάκια, ίσως ήταν και πολύ γλεντζέδες. Όπως και να έχει μας αποκαλύπτει αυτονόητα πράγματα για παλιούς, που απλά εμείς τα έχουμε ξεχάσει…

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2549 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.