Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:33 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 17:54

Στο 17,2% μετά από τρία χρόνια η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου άρχισε να «τρέχει» το παρόν ΕΣΠΑ μάλλον φτωχά είναι τα αποτελέσματα της έως τώρα αξιοποίησής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το μισό δισεκατομμύριο που είναι το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι δαπάνες, δηλαδή η απορροφητικότητα, ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ δηλαδή 17,2%. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», όπως επίσης ότι τα συμβασιοποιημένα έργα ανέρχονται σε 143 εκατ. ευρώ, δηλαδή 28,2% του προγράμματος, ενώ οι αποφάσεις ένταξης 335 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 66% του προγράμματος. Και θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι μεγάλος μέρος των έως τώρα δαπανών αφορούν όχι νέα έργα, αλλά έργα που συνεχίζονται ως «γέφυρες» από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, καθώς και δράσεις που αφορούν κοινωνικές δομές, δηλαδή μη αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις.

Βεβαίως η καθυστέρηση θα πρέπει να δικαιολογηθεί ως ένα όμως βαθμό από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις πρόσθετες δυσκολίες που ανέκυψαν με την εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις (ο σχετικός νόμος δέχθηκε πάνω 200 τροποποιήσεις μετά την ψήφισή του) και με την διενέργεια των διαγωνισμών για τα δημόσια έργα μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια η άλλη μισή είναι πως η Περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής δεν είχαν εξ΄αρχής ώριμες προτάσεις προκειμένου να αξιοποιήσουν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υλοποίηση των προγραμμάτων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) και Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που αποτελούν το ένα πέμπτο του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Ιδίως στην περίπτωση των προγραμμάτων ΒΑΑ για τους δήμους Πατρέων και Αγρινίου είναι ενδεικτικό ότι η σχετική πρόσκληση έκλεισε τον περασμένο Μάρτιο, με το δήμο Πατρέων ουσιαστικά να μην εντάσσει ούτε ένα έργο και το δήμο Αγρινίου να εντάσσει μόνο δύο έργα 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 28,5% σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 21 εκατ. ευρώ. Ενώ στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού που υλοποιείται μέσα από τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του δήμου Μεσολογγίου μπορεί το ποσοστό των εντάξεων (με τρία έργα 8,9 εκατ. ευρώ ενταγμένα) να αγγίζει μόλις το 43% όμως και εδώ η απορροφητικότητα είναι μηδενική. Αυτά τα λίγα έργα που εντάχθηκαν προγράμματα ΒΑΑ και ΟΧΕ πρόσφατα πέρασαν από το στάδιο της δημοπράτησης, ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει καλά – καλά να εκτελούνται.

Είναι προφανές πως το πρόβλημα του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας πέρα από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις έγκειται και στην προετοιμασία τόσο των δήμων, όσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που είναι ελλιπέστατη. Πράγμα που φυσικά είναι εξοργιστικό να συμβαίνει, αν αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες που υπάρχουν και την οικονομική συγκυρία που απαιτεί εγρήγορση στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων…

Δ.Π

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 2560 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2018 18:17
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.