Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  5:51 πμ
 
wm small
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 18:43

O Αγρινιώτης Γιάννης Πατσέας που κάνει καριέρα στο NCAA

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο ταλαντούχος Αγρινιώτης καλαθοσφαιριστής μίλησε στον Αλέξανδρο Κουτσιούμπα και το agriniofun

Ο ταλαντούχος Αγρινιώτης καλαθοσφαιριστής Γιάννης Πατσέας, ο οποίος ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο άλμα στην καριέρα του, καθώς απ’ τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στο NCAA και στη North Carolina, μίλησε στο agriniofun και στον Αλέξανδρο Κουτσιούμπα για το μεγάλο όνειρο που ζει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, το NBA, την παρουσία του εν Ελλάδι, τους δύο προπονητές απ’ τους οποίους πήρε πράγματα, αλλά και γενικότερα πολύ χρήσιμα και σημαντικά πράγματα για το μπάσκετ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Καλησπέρα Γιάννη, σε καλωσορίζω στο agriniofun. Είσαι μόλις 21 ετών κι έχεις καταφέρει να κάνεις ήδη πολύ σημαντικά πράγματα έως τώρα στην μπασκετική καριέρα σου. Πώς θα χαρακτήριζες την μέχρι τώρα πορεία σου;

Καλησπέρα και ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Θα χαρακτήριζα την μπασκετική μου πορεία αρκετά δύσκολη μέχρι στιγμής. Όπως καταλαβαίνετε και εσείς, το να κάνει ένα παιδί το άλμα από Ελλάδα σε Αμερική είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί πάρα πολλές θυσίες.

Μετά από μία εξαιρετική περσινή σεζόν με μέσο όρο 17 πόντους, 6 ασίστ και 2 ριμπάουντ στο Phoenix της Αριζόνα και συγκεκριμένα στη Hillcrest Prep, ήρθε η πρόταση της North Carolina για να αγωνιστείς στο NCAA. Είναι ένα πολύ μεγάλο άλμα για έναν Έλληνα αθλητή. Ποια τα δικά σου συναισθήματα;

Όντως η περυσινή χρονιά κύλισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ως rookie στην Αμερική σ’ ένα από τα καλύτερα prep school αν όχι το καλύτερο! Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση που με επέλεξε ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό Πανεπιστήμιο όπως το North Carolina, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι κόποι μου και οι θυσίες μου επιβραβεύτηκαν.

Γίνεσαι ο πρώτος Έλληνας που θ’αγωνιστεί στο πανεπιστήμιο της North Carolina. Εκεί όπου παλαιότερα πέρασε κι ο τεράστιος Michael Jordan. Είναι τελικά το NCAA, ο προθάλαμος για το γιγαντιώδες βήμα μετέπειτα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το NBA;

Σίγουρα για να παίξει ένας παίχτης που αγωνίζεται στην Αμερική στο NBA, θα πρέπει να περάσει από το NCAA. Τώρα όσο πιο καλή είναι η ομάδα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για το επόμενο βήμα.

Είναι απαραίτητο το να είσαι καλός σπουδαστής παράλληλα; Δηλαδή αν κάποιος δεν είναι προσηλωμένος στα μαθήματα του πανεπιστημίου και είναι μπασκετικά εξαιρετικός, θα έχει πρόβλημα;

Ναι φυσικά. Στο NCAA πρέπει να είσαι και πολύ καλός μαθητής παράλληλα, αλλιώς κινδυνεύεις να μείνεις εκτός ομάδας

Το τρανό παράδειγμα του Αντετοκούνμπο είναι παράδειγμα για σένα; Φαντάζομαι αποτελεί πρότυπο η όλη πορεία του.

Θεωρώ πως η πορεία και η ιστορία του Γιάννη είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους τους αθλητές όλων των αθλημάτων στον πλανήτη. 

Θέλω να μου πεις για τις εγκαταστάσεις του κολλεγίου, το πρόγραμμά τους, τις προπονήσεις σου, ακόμα και τον τρόπο καθημερινότητας. Η διαφορά είναι αισθητή σε σχέση μ’αυτά που έβλεπες στην Ελλάδα;

Αυτό θα μπορώ να σας το απαντήσω από το νέο έτος και μετά όπου θα βρίσκομαι εκεί και θα έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμά τους από τα μαθήματα έως και τις προπονήσεις με την ομάδα είναι πάρα πολύ απαιτητικό.

Με ύψος 1.95, παίζεις στις θέσεις »2» και »3», παλαιότερα και »4». Εσύ ποια θέση προτιμάς;

Η θέση μου κυρίως είναι το »3» διότι είμαι σουτέρ, αλλά παίζω σε όποια θέση μου ζητηθεί από τον προπονητή μου.

Στην Ελλάδα ξεκίνησες απ’ τις ακαδημίες του Παναιτωλικού, μετέπειτα στον ΑΟ Αγρινίου, αργότερα ήρθε η μεταγραφή στο εφηβικό της ΑΕΚ και πριν μεταβείς στην Αμερική, αγωνίστηκες και στον Χαρίλαο Τρικούπη. Ξεχωρίζεις κάποια στιγμή ή ήταν η κάθε εμπειρία σου ξεχωριστή;

Σίγουρα η στιγμή που ξεχωρίζω είναι το πρωτάθλημα που πήρα με την ΑΕΚ. Παρόλα αυτά θέλω να αναφερθώ και στις δύο ομάδες του Αγρινίου οι οποίες με έκαναν να αγαπήσω αυτό το άθλημα και μου έδωσαν το έναυσμα να συνεχίσω την σκληρή δουλειά για το μέλλον.

Πότε κατάλαβες ότι μπορείς να ξεχωρίσεις και να κάνει το άλμα εκτός Ελλάδας και Ευρώπης;

Όταν τον περασμένο Μάιο πήγα στο κάμπ των Φοίνιξ Σανς και κατάλαβα ότι με σκληρή δουλειά μπορώ να ανταπεξέλθω στο επίπεδο αυτό.

Από ποια ηλικία σε κέρδισε το μπάσκετ;

Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα σχετικά μεγάλος το μπάσκετ, γύρω στα 16 μου, οπότε κοντά σ’αυτή την ηλικία.

Ποια η αγαπημένη σου ομάδα στην Ελλάδα και ποια η αγαπημένη σου στο NBA;

Δεν είμαι φίλαθλος κάποιας συγκεκριμένης ομάδας, αλλά έχω μέσα στην καρδιά μου την ΑΕΚ, γιατί είχα την τιμή να φορέσω αυτή την φανέλα.

Κορυφαίος καλαθοσφαιριστής για σένα;

Michael Jordan!

Θα ήθελα να μου αναφέρεις τέσσερις παίκτες παγκοσμίως που θα ήθελες να συνυπάρξεις σε πεντάδα και έναν προπονητή.

Σίγουρα ο ένας είναι ο Νίκος Ζήσης ο οποίος αποτελεί το μπασκετικό μου πρότυπο. Έπειτα θα διάλεγα τον Deandre Ayton τον οποίο και γνωρίζω καλά από το Hillcrest. Οι άλλοι 2 θα ήταν Dirk Nowitzki και Luka Doncic.

Αληθεύει ότι είχες προτάσεις να γυρίσεις στην Ευρώπη και να αγωνιστείς σε ομάδες της Γερμανίας και της Ισπανίας;

Ναι αληθεύει ότι με είχαν προσεγγίσει αρκετές ομάδες από την Γερμανία, Ισπανία, αλλά και Ιταλία.

Είχες κρούση από κάποια ελληνική ομάδα της Basket League;

Ναι είχα αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ πιο λεπτομερώς.

Ο προπονητής απ’τον οποίο πήρες σημαντικά πράγματα και συμβουλές;

Θα ξεχώριζα τον Γιάννη Διαμαντάκο. Επίσης με βοήθησε πάρα πολύ ο coach Γιάννης Γράψας, με τον οποίο έκανα ατομικές προπονήσεις δύο καλοκαίρια.

Το Αγρινιώτικο μπάσκετ έχει μέλλον;

Θεωρώ ότι σίγουρα υπάρχει μέλλον γιατί υπάρχει πολύ ταλέντο, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

Τα μελλοντικά σου σχέδια; Η επιστροφή στην Ευρώπη θα αργήσει; Το NBA είναι μακριά ακόμα;

Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι η καθιέρωση στην Αμερική. Όμως η προοπτική της Ευρώπης σίγουρα με ενδιαφέρει, αλλά αυτό το διάστημα δεν ανήκει στις προτεραιότητές μου. Όσο για το NBA, από την στιγμή που ένας μπασκετμπολίστας ανήκει σ’ένα από τα κορυφαία κολλέγια του NCAA, είναι καθαρά στο χέρι του και στην απόδοση του αν μπορέσει να κάνει το επόμενο βήμα στο NBA, οπότε το μέλλον θα δείξει πόσο κοντά ή μακριά είναι το όνειρο αυτό.

Πολλά νεαρά παιδιά ασχολούνται με το μπάσκετ και έχουν όνειρα. Τι τους συμβουλεύεις;

Σίγουρα σκληρή δουλειά, υπομονή και επιμονή. Εξίσου σημαντικό είναι να έχει ο κάθε αθλητής γύρω του σωστούς ανθρώπους να τον καθοδηγούν και να τον συμβουλεύουν με μοναδικό όφελος το καλό του. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω για κάθε αθλητή που ξεκινάει κάποιο άθλημα ότι ο αθλητισμός με τον πρωταθλητισμό είναι δύο έννοιες πολύ διαφορετικές. Όλα τα παιδιά πρέπει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, όμως για να κάνουν πρωταθλητισμό απαιτείται πέρα από τη σκληρή δουλειά και πάρα πολλές θυσίες από την προσωπική τους ζωή.

Σ’ ευχαριστώ πολύ Γιάννη για τη συνέντευξη που μου παραχώρησες και εύχομαι ο,τι καλύτερο από δω και πέρα στην καριέρα σου!

Και εγώ θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την όμορφη συζήτηση που είχαμε!

agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 2659 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 19:25
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.