Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:35 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 00:37

Ο Υποστράτηγος Βλάσης Καραχρήστος από το Χαλκιόπουλο Βάλτου που οδήγησε το 2/39 Σύνταγμα έξω από την Άγκυρα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Έπεσε μαχόμενος στο μικρασιατικό μέτωπο

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Υπτγος Καραχρήστος Βλάσιος ήταν ένας από τους στρατιωτικούς πρωταγωνιστές της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Γεννήθηκε στο χωριό Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας το 1867. Κατατάχθηκε στο Στρατό το 1884 και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Προπαρασκευαστική Σχολή Υπαξιωματικών με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Μετείχε στον ατυχή Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897, ως Επιλοχίας,  στις μάχες Ανωγείου και Γριμπόβου., ‘όπου διακρίθηκε. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 ως Υπολοχαγός Διοικητής Λόχου στις μάχες Ελασσόνας, Σαρανταπόρου, Κατερίνης, Γιαννιτσών, Οστρόβου, Ιωαννίνων και Αετοράχης, στον Ελληνοβουλγαρικό Πόλεμο του 1913 ως Διοικητής Λόχου, στις μάχες Κιλκίς – Λαχανά, Κρέσνας, Τζουμαγιάς και Ονιάς Μαχαλά όπου και τραυματίσθηκε ελαφρά. Κατά την Επανάσταση στη Βόρειο Ήπειρο συμμετείχε ως εθελοντής και ανέλαβε την οργάνωση και διεύθυνση του Συντάγματος Δελβίνου κατά την άμυνα της Μονής Τσέπου.

Το Νοέμβριο του 1920 ανέλαβε τη διοίκηση του 37ου Συντάγματος στη Μικρά Ασία και έλαβε μέρος στις μάχες του Ασκέ Μπαγλί, Τενλί και Εσκή Σεχίρ. Από τον Αύγουστο έως τον Μάιο του 1921 διοίκησε το 6ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους (με το βαθμό του συνταγματάρχη).

Κατά τις Επιχειρήσεις της Άγκυρας εναντίων των δυνάμεων του Κεμάλ Ατατούρκ  ανέλαβε τη διοίκηση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Στη συνέχεια έπεσε  ηρωικά μαχόμενος κατά τη διάρκεια της μάχης του Καρακουγιού (λόφος Καραχρήστου) στις 20 Αυγούστου 1921.Ήταν ένα από τα ανώτατα σημεία προέλασης του Ελληνικού Στρατού, το οποίο απείχε 90 χμ περίπου από την Άγκυρα. Ο ελληνικός στρατός  έφτασε στο Σαγγάριο την επομένη  21 Αυγούστου 1921. Σε αυτή τη μάχη επίσης ήταν μεγάλες οι απώλειες του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων σε αυτή την μάχη ήταν πολύ μεγάλες και ανήλθαν σε 30 αξιωματικούς και 545 οπλίτες εκτός μάχης. Ουσιαστικά η μάχη που έδωσε ο Καραχρήστος ήταν μέρος της προπαρασκευής της μάχης του Σαγγάριου, που διήρκησε από τον έως τον Σεπτέμβριο του 1921.

Τιμήθηκε με το «Αριστείον Ανδρείας», ενώ μετά το θάνατό του προήχθη σε υποστράτηγο.

Με πληροφορίες από : https://smy.army.gr/news/yptgos-vlasios-karahristos

Καρακουγιού. Η περιοχή που έπεσε ηρωϊκά ο Καραχρήστος. Απέχει 90 περίπου χιλιόμετρα από την Άγκυρα

https://www.protothema.gr/stories/article/769445/ti-egine-ston-saggario-to-1921/

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 3042 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018 00:45
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.