Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  3:10 μμ
 
wm small
Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 10:03

Φωκίων Διαλέτης: ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων από την περιοχή του Θέρμου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Φωκίων Διαλέτης (1861-1913) ήταν Έλληνας στρατιωτικός γεννημένος στην Άνω Χρυσοβίτσα Αιτωλοακαρνανίας το 1861.Ήταν γιος του βουλευτή και αντισυνταγματάρχη Κωνσταντίνου Διαλέτη και της Δήμητρας . Κατετάγη εθελοντής την 26/5/1881, σπούδασε στη σχολή υπαξιωματικών και την 20/8/1888 ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός Πεζικού.

Τον Δεκέμβριο του 1898 προήχθη σε Υπολοχαγό, τον Δεκέμβριο του 1904 σε Λοχαγό και τέλος τον Δεκέμβριο του 1911 σε ταγματάρχη. Συμμετείχε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και στους βαλκανικούς πολέμους. Ειδικότερα έλαβε μέρος στη μάχη των Πέντε Πηγαδιών όπως επίσης και στην καθοριστική μάχη του Μπιζανίου, κάτω από τις εντολές του Αντιστράτηγου Σαπουντζάκη Κωνσταντίνου, κατόπιν της οποίας απελευθερώθηκαν τα Ιωάννινα και ολόκληρη η Ήπειρος. Επίσης παρίσταται στην παράδοση και απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τέλος έλαβε ηγετικό ρόλο ως διοικητής του 1ου συντάγματος πεζικού στο Λαχανά Κιλκίς μαζί με τον Παναγιώτη Δαγκλή, τον Αντώνιο Καμάρα και τον Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκη. Στη μάχη αυτή τη 19η Ιουνίου 1913 σε ηλικία 52 ετών τραυματίστηκε θανάσιμα και έχασε τη ζωή του.

Η πολιτεία τον τίμησε μετά τον θάνατόν του, στήνοντας την προτομή του στο ήρωον του Λαχανά και μετέπειτα στο ήρωον του Κιλκίς και προσφέροντας στη σύζυγό του Ανθή, αξιόλογη θέση στην κοινωνία. Και ο λαός τίμησε τον Φωκίωνα Διαλέτη δίνοντας το όνομά του σε οδούς πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, το Αγρίνιο ( οδός πεζοδρομημένη παράλληλη της Ηλίας Ηλιού στο Κέντρο), το Θέρμο.

Το δε στρατόπεδο στο Κιλκίς φέρει σήμερα επίσης το όνομά του. Στη δε περιοχή της επαρχίας Τριχωνίδος πολλοί βάπτισαν τα παιδιά τους με το όνομα Φωκίων για να τιμήσουν τον ήρωα.

Πηγή: WIKIPEDIA

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2895 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.