Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 17:21

Συνάντηση φορέων της Δυτικής Ελλάδας για την ψηφιοποίηση της φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 η 7η συνάντηση της ομάδας εργασίας φορέων της Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «Collaborative Digitization of Naturaland Cultural Heritage, CD-ETA»,του Προγράμματος «INTERREG EUROPE» www.interregeurope.eu/cd-eta/

Στο έργο CD-ETA συμμετέχουν οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία- 2 εταίροι, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα), που εκπροσωπούν περιφερειακές αρχές, ερευνητικά, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά ιδρύματα.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδάκη. Το έργο CD- ETA έχει ως στόχο τη βελτίωση των εργαλείων πολιτικής που εφαρμόζονται στις συμμετέχουσες στο έργο περιφέρειεςκαι σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αυτών των περιοχών.

Στην7ησυνάντηση της Ομάδας Εργασίας Φορέων συμμετείχε, ο κ.Γιώργος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο κ.ΕυστάθιοςΠαπαχριστόπουλος, Προϊστάμενος,ΠΤΑ/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δρ.Σπύρος Παπασπύρου, Προϊστάμενος Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής της ΠΔΕ, οκ. Νίκος Θωμόπουλος, Προϊστάμενος Παρακολούθησης και Διαχείρισης Πράξεωντης ΠΔΕ,ο κ. Γιώργος Δεββές, αντιδήμαρχοςΑρχαίας Ολυμπίας,ηκα. Σοφία Κεκεμπάνου, Αρχαιολόγος, καθώς και άλλα στελέχη από τη ΠΔΕ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τη συνάντηση άνοιξε με χαιρετισμό ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο οποίος εξήρε την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά του Πανεπιστημίου για την ανάδειξη  καλών πρακτικών και την προώθηση πολιτικών για την ψηφιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες αποτυπώνονται στο υπό διαμόρφωση Σχέδιο Δράσης και διαβεβαίωσε ότι η ΠΔΕ θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια και τις προτάσεις που θα αποτυπωθούν στο Σχέδιο Δράσης μέσα από τα εργαλεία πολιτικής της ΠΔΕ.

Ο Καθ. Ε. Παπαδάκηςέκανε μία σύντομη παρουσίαση του έργου και των στόχων του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο περιεχόμενο της συνάντησης που ήταν η παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης και ο εμπλουτισμός του με ιδέες και νέες προτάσεις, έτσι ώστε να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για την ΠΔΕ.

Στη συνέχεια ο κ. Θωμόπουλος, τόνισε ότι όλες οι προτάσεις και πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να έχουν ωςαπώτερο στόχο της ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου της περιφέρειας.

Ο κ. Παπασπύρου έκανε εύστοχες παρεμβάσεις σχετικά με τη δομή του Σχεδίου Δράσης (bottom-upapproach), διότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν πιο σαφείς οι υπάρχουσες ανάγκες και προτεραιότητες για την ψηφιοποίησητης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο κ. Παπαχριστόπουλοςτόνισε τη βαρύτητα που έχουν τέτοιου είδους συναντήσεις /διαβουλεύσεις ενώ έδωσε έμφαση στη σημασία των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και του ActionPlan διότι θα βοηθήσει πολύ στον εμπλουτισμό του σχεδίου πολιτικής και θα αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών με την Περιφέρεια.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των παραβρισκομένων, σχετικά με θεματικές που χρήζουν ψηφιοποίησης (τελετή αφής Ολυμπιακής Φλόγας, ορειβατικά μονοπάτια κτλ) και συμφωνήθηκε από κοινού η περαιτέρω στενή συνεργασία ώστε να πλαισιωθεί το Σχέδιο Δράσης με προτάσεις αμεσότερης εφαρμογής.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα του έργου παρουσίασε τα σημαντικότερα συμπεράσματα και καλές πρακτικές από το 5ο Θεματικό Σεμινάριο που διοργανώθηκε στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας 19-21 Ιουνίου 2018 και ήταν αφιερωμένο στην “Ψηφιοποίηση Βιβλιοθηκών και Αρχειακού Υλικού”.

 

Διαβάστηκε 1448 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.