Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 17:17

Γεωργικές προειδοποιήσεις για την καλλιέργεια της πατάτας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές για τους παραγωγούς στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

ΦΘΟΡΙΜΑΙΑ

Διαπιστώσεις: Υπάρχει μεγάλος αριθμός συλλήψεων σε όλες τις πεδινές περιοχές και υπάρχει κίνδυνος προσβολής των νεαρών φυτών στα αρχικά στάδια.

Συστάσεις: Σε περίπτωση εντοπισμού προσβολών μπορεί να γίνει καταπολέμηση με εφαρμογή ψεκασμών φυλλώματος.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Στη Μεσσηνία, το φύτρωμα ξεκίνησε από το πρώτο 10-ημερο του Σεπτεμβρίου και οι πρώτες καλλιέργειες βρίσκονται στο κλείσιμο. Στην πρώιμη παραλιακή ζώνη της Αχαΐας & Ηλείας το φύτρωμα έχει ήδη ξεκινήσει. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη διάρκεια διύγρανσης του φυλλώματος και τη θερμοκρασία διύγρανσης, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για το ξεκίνημα προσβολών, σε όλες τις περιοχές.

Συστάσεις: Οι φυτείες που βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο προσβολής από την ασθένεια (ύψος μεγαλύτερο από 15-20 εκ.) πρέπει να προστατεύονται με 7-ήμερες επεμβάσεις. Να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Ο καιρός ευνοεί προσβολές ιδιαιτέρως στις περιοχές. Ωστόσο, σπάνια αυτές εκδηλώνονται σε νεαρά και ζωηρά φυτά.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο μόνο με την εμφάνιση τοπικών προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή κατάλληλων φυτοπροσταστευτικών για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα και τα εντομοκτόνα σκευάσματα της ηλεκτρ. βάσης του Υπουργείου έτους 2018, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής. Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος.

Διαβάστηκε 2041 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.