Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 17:03

Οι 10 τρόποι που επιβραδύνουν τη γήρανση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είμαστε η γενιά που έχει αποφασίσει να μείνει όσο μπορεί πιο νέα, άλλωστε ορισμένοι βιολόγοι πιστεύουν ότι είμαστε κοντά στο ελιξίριο της νεότητας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο άνθρωπος δεν είναι σε θέση να ζήσει πάρα πολλά χρόνια για τον απλούστατο λόγο ότι τα κύτταρά του δεν μπορούν να παραμένουν για πάντα νέα. Το 1962, ο καθηγητής ανατομίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ο Λέοναρντ Χάιφλικ, έδειξε ότι κύτταρα αντέχουν σ’ ένα πεπερασμένο αριθμό διαιρέσεων, περίπου 50-60 φορές, κι ύστερα πεθαίνουν. Τα γερατειά έρχονται επειδή κάθε φορά που δημιουργούνται νέα κύτταρα είναι πιο γερασμένα από τα παλιά. Είναι σαν τη φωτοτυπίας της φωτοτυπίας, το αντίγραφο είναι χειρότερο από το πρωτότυπο.

Έως ότου λοιπόν έρθει η στιγμή που οι ιστοί του σώματος θα επιδιορθώνονται με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων έχεις μόνο μια στρατηγική, αν επιζητείς τη νεότητα: καθυστέρησε τη διαίρεση των κυττάρων σου. Τα 10 σημαντικότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις γι’ αυτό είναι τα εξής:

#1. Απέφυγε το στρες
To στρες επιταχύνει το γήρας γιατί κάνει τα κύτταρα να διαιρούνται γρηγορότερα. Δες λοιπόν τη ζωή πιο χαλαρά και απέκτησε αισιοδοξία γιατί αυτό θα σου χαρίζει επιπλέον χρόνια και καλύτερη ποιότητα ζωής. Όσο πιο ξέγνοιαστος και χαρούμενος είναι κανείς, τόσο πιο υγιής αισθάνεται. Αυτό προκύπτει από μια εξονυχιστική ανάλυση 160 επιστημονικών ερευνών. Οι ερευνητές δήλωσαν σχεδόν σοκαρισμένοι από το πόσο ξεκάθαρα είναι τα στοιχεία για το καταστρεπτικό ρόλο του στρες. Όσοι ζουν με άγχος απελευθερώνουν ορμόνες που εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

#2. Φάε φρούτα και λαχανικά
Αύξησε τις μερίδες φρούτων και λαχανικών που τρως κάθε μέρα διαλέγοντας απ’ όλα τα χρώματα και προτίμησε τα φρέσκα. Κατά καιρούς αποδίδονται διάφορες θαυματουργικές δυνάμεις σε συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά αλλά η δύναμή τους βρίσκεται όχι στο καθένα ξεχωριστά αλλά στη συνέργειά τους. Αν όμως είναι να ξεχωρίσεις μια φυτική ουσία, αυτή είναι η κερκετίνη (ή κουρεσετίνη), ένα φλαβονοειδές που υπάρχει στα κρεμμύδια, το μπρόκολο, το λάχανο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα μήλα και στα κόκκινα σταφύλια. Μελέτη της περίφημης Mayo Clinic έδειξε ότι η κερκετίνη επιβραδύνει τη γήρανση.

#3. Διατήρησε γερούς τους μυς σου
Η φυσική δραστηριότητα δεν είναι μαζοχισμός αλλά ουσιώδης τρόπος για να διατηρήσεις τη νεανική σου εμφάνιση. Με τα χρόνια, οι μυς αδυνατίζουν κι αυτό είναι μια από τις πιο εμφανείς αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. Βάλε στόχο για 30 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα, είτε αυτό είναι περπάτημα, είτε ρακέτες στη θάλασσα. Η άσκηση αλλάζει την έκφραση των γονιδίων κάτι που μόλις τώρα οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να το καταλαβαίνουν τι σημαίνει. Κάνει καλό όχι μόνο στο σώμα αλλά και στον εγκέφαλο. Καταπολεμά την κατάθλιψη παράγοντας ενδορφίνες και σε γεμίζει με αισιοδοξία.

#4. Περιόρισε τις συνολικές θερμίδες
Ακόμα κι αν έχεις κανονικό βάρος πρόσεχε την ποσότητα του φαγητού που τρως διότι έχει επίπτωση στην γήρανση των κυττάρων. Ο περιορισμός των θερμίδων είναι σήμερα ο μόνος τρόπος που αποδεδειγμένα παρατείνει τη ζωή στα ζώα. Οι πίθηκοι που υποβάλλονται σε νηστεία δείχνουν νεότεροι και υγιέστεροι. Πάντως, περιορισμός θερμίδων δεν σημαίνει πλημμελή θρέψη. Οι βιταμίνες και τα άλλα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία πρέπει να περιέχονται σε ικανοποιητικές ποσότητες στη διατροφή. Με αυτή την προϋπόθεση, δεν είναι κακό να νηστεύεις που και που ή να παραλείπεις ένα γεύμα.

#5. Φάε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι – κατά προτίμηση σαρδέλες
Πολύς κόσμος δεν τρώει ψάρια κι αυτό είναι λάθος. Τα λιπαρά ψάρια κάνουν καλό στην καρδιά και αυτή με στη σειρά της τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με περισσότερο οξυγόνο. Τα ψάρια έχουν βιταμίνη D ενώ τα μικρά μπορούν να τρώγονται ολόκληρα και έτσι παίρνεις ασβέστιο. Τα μικρά ψάρια δεν έχουν, ουσιαστικά, υδράργυρο ούτε φαίνεται να είναι μολυσμένα όσο τα μεγάλα που ζουν πολλά χρόνια και συσσωρεύουν τις τοξίνες. Τίμησε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τις ταπεινές σαρδέλες αλλά μην τις τρως τηγανητές γιατί έτσι αναιρούνται τα οφέλη των ωμέγα-3.

#6. Κρέας και αυγά ελευθέρας βοσκής
Το γεγονός ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μέρος της υγιεινής διατροφής δεν σημαίνει ότι το κρέας δεν είναι. Τουλάχιστον κανείς δεν έχει κατηγορήσει μέχρι σήμερα το κοτόπουλο. Το ανθυγιεινό κρέας είναι το επεξεργασμένο, αυτό που περιέχει αφύσικες χημικές ουσίες. Διάλεξε κρέας και αυγά που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής. Στις οργανικές φάρμες υπάρχει λιγότερος συνωστισμός ζώων και η διατροφή τους είναι πιο ποιοτική. Ορμόνες δεν δίνονται σ’ αυτά τα ζώα και τα χημικά πρόσθετα απαγορεύονται. Βρες έναν καλό χασάπη και κάνε τον φίλο σου.

#7. Πιες ένα ποτήρι κόκκινο κρασί – αλλά μόνο ένα
Υπάρχει μια μεγάλη διαμάχη γύρω από το αλκοόλ το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια τοξίνη που σκοτώνει τα κύτταρα του σώματος. Από την άλλη πλευρά ένα ποτηράκι κρασί στο τέλος του γεύματος κάνει καλό γιατί μειώνει τη θρόμβωση. Το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη αλλά την ουσία αυτή μπορείς να τη βρεις και στους χυμούς σταφυλιών. Μην ξεπερνάς το ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα και πίνε το μετά από το γεύμα για να απορροφηθεί αργά και έτσι να έχεις μεγαλύτερο όφελος.

#8. Φόρα καπέλο και γυαλιά για τον ήλιο
Ο ήλιος από τη μια πλευρά μας κάνει να παράγουμε βιταμίνη D και αυξάνει τη σεροτονίνη η οποία ρυθμίζει τη διάθεση, τον ύπνο και τη μνήμη. Από την άλλη πλευρά όμως ευθύνεται για το 80% των ορατών σημαδιών του γήρατος στο πρόσωπό μας. Τα αντηλιακά δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας γι’ αυτό φόρα καπέλο και γυαλιά κάθε φορά που κυκλοφορείς στον ήλιο.

#9. Κάνε καλό ύπνο
Ο επαρκής ύπνος είναι συστατικό υγείας και μακροζωίας ενώ η έλλειψη ύπνου φέρνει χάος στα γονίδια αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και το σωματικό βάρος. O ποιοτικός ύπνος καθυστερεί την προοδευτική εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται με την ηλικία και επιβραδύνει την εκφύλιση του εγκεφάλου που οδηγεί στην άνοια. Προσοχή όμως, ο πολύς ύπνος είναι εξίσου κακός με την έλλειψη ύπνου.

#10. Σεξ, ωκυτοκίνη και DHEA
Το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε για την αντι-γήρανση ήταν τον 13ο αιώνα από τον Ρότζερ Μπέικον ο οποίος έδωσε τις εξής συμβουλές: έλεγξε τη διατροφή του, ξεκουράσου, μην κάνεις έξαλλη ζωή και ασκήσου. Ο Μπέικον δεν ξέχασε να αναφερθεί όμως και στο σεξ. Πράγματι, η αίσθηση της νεότητας δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτήν της σεξουαλικότητας. Οι γυναίκες που απολαμβάνουν το σεξ ζουν περισσότερα και καλύτερα χρόνια. Το σεξ αυξάνει την παραγωγή ωκυτοκίνης η οποία μειώνει το σωματικό βάρος, και προωθεί την έκλυση της ορμόνης DHEA η οποία λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 5712 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.