Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  1:21 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 18:15

Η διχόνοια της Ελλάδας και οι κατάρες της Εκάβης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

γράφει ο Νίκος Καρατουλιώτης *

1184 πχ: Η Τροία έπεσε και οι Έλληνες επιβιβάζονται στα πλοία για την επιστροφή τους. Η Εκάβη η δύστυχη βασίλισσα έχασε τα πάντα. Οι γιοι της νεκροί και οι κόρες και νύφες της αιχμάλωτες. Μόνο μια παρηγοριά έχει, το εγγονάκι της τον Αστυάναξ, τον γιο του Έκτορα και της Ανδρομάχης. 

Ελπίζει ότι οι Αχαιοί θα λυπηθούν το νήπιο. Πλην όμως ο Οδυσσέας θα το πετάξει από τα τείχη και θα της το φέρουν νεκρό πάνω σε μια ασπίδα.

Η Εκάβη υψώνοντας τα χέρια στον ουρανό θα ξεσπάσει σε κατάρες:

«Καταραμένοι να είστε Αχαιοί. Να σφάζεστε μεταξύ σας. Σύντροφος παντοτινός η έχθρα. Σε πολέμους αδελφοκτόνους να χύνεται το αίμα σας. Το φαρμάκι της διχόνοιας να φωλιάζει στις φλέβες σας. Μονοιασμένους ποτέ να μην σας βρίσκει ο Ήλιος. Την μοίρα του Σίσυφου να έχετε και ποτέ να μην φτάνετε στον τερματισμό. Να ματώνετε ξανά και ξανά και πάντα να είναι άπιαστο το όνειρο σας, μέχρι τον αιώνα το άπαντα».

Από τότε άσπρη μέρα δεν είδαμε. Ενωμένοι υπό τον Αλέξανδρο φθάσαμε στον Ινδό ποταμό. Διαιρημένοι οι επίγονοι υποτάσσονται από τους Ρωμαίους.    

Το Βυζάντιο διαιρημένο σε ενωτικούς  και ανθενωτικούς  έχει την ανάλογο τύχη στους Οθωμανούς.

Ενωμένοι οι Έλληνες επαναστάτες τον πρώτο χρόνο έχουν επιτυχίες ανέλπιστες. Και όπως θα πει ο Κολοκοτρώνης στους φοιτητές στον περίφημο λόγο του στην Πνύκα «…δυό  χρόνους θα κυριεύαμε την Θεσσαλία και την Μακεδονία μας και, ίσως φτάναμε μέχρι την Κωνσταντινούπολη».

Η διχόνοια θα μετατρέψει την επανάσταση σε εμφύλιο και η Ελλάδα θα τεθεί υπό την επιτροπεία της Δύσης.

Το 1912 ενωμένοι διπλασιάζουμε την Ελλάδα. Το 1915 ξεσπά ο εθνικός διχασμός με αποτέλεσμα να βουλιάξουν τα όνειρα μας στο λιμάνι της Σμύρνης.

Το 1940 ενωμένοι θα πραγματοποιήσουμε την εποποιία, για να ακολουθήσει ο εμφύλιος  με αποτέλεσμα ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρούν στην ανασυγκρότηση , εμείς θα αλληλοσπαραζόμαστε.

Μήπως φταίνε οι κατάρες της Εκάβης;

Ας μην γελιόμαστε κανένα μεταφυσικό φαινόμενο δεν μπορεί να επηρεάσει την τύχη της πατρίδας μας. Αυτό μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να το κατορθώσουμε…..

*Ο Νίκος Καρατουλιώτης είναι Υποστράτηγος Ε.Α

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 3205 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.