Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:00 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 17:26

Επιμορφωτικό σεμινάριο στο Αγρίνιο για φιλολόγους με θέμα «Χιούμορ και Κριτικός Γραμματισμός» (Παρ 7/9/2018)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς θα λάβει χώρα καινοτόμος εκπαιδευτική δράση που αφορά επιμορφωτικό σεμινάριο για φιλολόγους εκπαιδευτικούς με θέμα «Χιούμορ και Κριτικός Γραμματισμός», που θα υλοποιηθεί στο 2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Kent, του ΕΚΠΑ και της Πάτρας.

Με σκοπό την αποτελεσματική πρόσληψη και εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας από τους μαθητές και επιχειρώντας την ενσωμάτωση νέων διδακτικών προσεγγίσεων στην ανάλυση των κειμένων για την κατανόηση της νεοελληνικής γλώσσας που καταλήγει προσφάτως η επιστημονική έρευνα, διοργανώνεται στο Αγρίνιο Επιμορφωτικό Σεμινάριο με θέμα «Χιούμορ και Κριτικός Γραμματισμός: Διδακτική αξιοποίηση χιουμοριστικών κειμένων στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας (www.humor-literacy.eu)» από το Σχολικό Σύμβουλο Φιλολόγων κ. Απόστολο Βετσόπουλο σε συνεργασία με τη Συντονίστρια του Ερευνητικού Προγράμματος κ. Ελένη Καπογιάννη, Λέκτορα του Παν/μίου του Kent, UK, ειδικότητα: Πραγματολογία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά τη Νεοελληνική Γλώσσα διεξάγεται σε συνεργασία του Πανεπιστημίου του Kent με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών και θα διαρκέσει ολόκληρη την προσεχή σχολική χρονιά.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο απευθύνεται στους/στις εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ02, και κυρίως σε αυτούς οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» στα Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ επιστημονικής ευθύνης του κ. Βετσόπουλου, αρμοδιότητας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

Το όριο συμμετοχής εκπαιδευτικών φιλολόγων Γυμνασίων-Λυκείων στο τρίωρο επιμορφωτικό σεμινάριο φτάνει στον αριθμό των πενήντα (50). Θα σχηματιστούν δύο τμήματα των 25 επιμορφούμενων εκπαιδευτικών οι οποίοι θα εργαστούν σε δύο εργαστήρια πληροφορικής για δύο ώρες, ενώ θα προηγηθεί μια ώρα για εισαγωγική ενημέρωση.

Η βάση του ερευνητικού προγράμματος είναι ένα εργαλείο (ηλεκτρονική πλατφόρμα – βάση δεδομένων) που συμβάλλει στην καλλιέργεια του κριτικού γραμματισμού μέσω της χρήσης χιουμοριστικών κειμένων στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση του εργαλείου αυτού και η επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε σχέση με τις δυνατότητές του.

H ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχει:

  • πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος χιουμοριστικών κειμένων, με πολλαπλές κατηγοριοποιήσεις (π.χ. ανάλογα με το κειμενικό είδος, ανάλογα με το ιδεολογικό περιεχόμενο, ανάλογα με τον τύπο χιούμορ)
  • ενδεικτικές αναλύσεις χιουμοριστικών κειμένων
  • οδηγό διδακτικής αξιοποίησης των κειμένων αυτών και ενδεικτικό διδακτικό υλικό
  • τη δυνατότητα σχολιασμού των αναλύσεων και των διδακτικών προτάσεων από μέρους των εκπαιδευτικών (στάσεις, πλεονεκτήματα, δυσκολίες εφαρμογής, ανταλλαγή απόψεων για τις διδακτικές τους πρακτικές)

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς φιλολόγους του επιμορφωτικού σεμιναρίου θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου του Kent.

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο επιμορφωτικό σεμινάριο θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με την υποβολή απλής αίτησης συμμετοχής, δηλώνοντας τα στοιχεία τους, όπως ονοματεπώνυμο και σχολική μονάδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. μέχρι και στις 05/09/2018, ημέρα Τετάρτη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Την Πέμπτη 06/09/2018 θα αποσταλούν στις σχολικές μονάδες τα ονόματα των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 50 επιμορφούμενων. Όσοι εκπαιδευτικοί δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το επιμορφωτικό σεμινάριο, θα προγραμματιστεί εκ νέου η υλοποίησή του στη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Για την άμεση επικοινωνία και ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών φιλολόγων σχετικά με τα νέα της δράσης αυτής το Ερευνητικό πρόγραμμα έχει δημιουργήσει λογαριασμό στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης facebook από τα τέλη Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η σχετική σελίδα της επιμορφωτικής ομάδας στο Facebook είναι η κάτωθι: https://www.facebook.com/humorliteracy/ , όπου όλοι οι εκπαιδευτικοί όσοι επιθυμούν μπορούν να εισέρχονται για να πληροφορούνται τα νέα των επιμορφωτικών δράσεων και του Ερευνητικού Προγράμματος.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

ΗΜΕΡ-ΝΙΑ

/ΩΡΑ

ΤΟΠΟΣ ΘΕΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ/

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΕΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παρασκευή

07-09-2018

10:00 – 13:00

2ο ΕΠΑΛ Αγρινίου «Χιούμορ και Κριτικός Γραμματισμός: Διδακτική αξιοποίηση χιουμοριστικών κειμένων στο πλαίσιο του κριτικού γραμματισμού με τη χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας (www.humor-literacy.eu)»

Επιμορφωτές:

κ. Ελένη Καπογιάννη

Λέκτορας Παν/μίου του Kent, UK, ειδικότητα: Πραγματολογία – συντονίστρια προγράμματος

κ. Αργύρης Αρχάκης

Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, ειδικότητα: Κοινωνιογλωσσολογία και Ανάλυση Λόγου

κ. Βίλλυ Τσάκωνα

Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ειδικότητα: Κοινωνικές και Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις της Γλώσσας

κ. Βάσια Τσάμη

Διδάκτωρ Παν/μίου Πατρών, ειδικότητα: Κριτική Ανάλυση Λόγου

κ. Βασιλική Σαλούστρου

Υποψ. Διδάκτωρ King’s College London, ειδικότητα: Κοινωνιογλωσσολογία

Οι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ02 και κυρίως αυτοί που διδάσκουν το μάθημα «Νεοελληνική Γλώσσα» στα Γυμνάσια και τα ΓΕ.Λ. τα οποία ανήκουν στους Δήμους Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Θέρμου, Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας, σχολεία επιστημονικής ευθύνης τού Σχολικού Συμβούλου κλ. ΠΕ02 κ. Βετσόπουλου Απόστολου, αρμοδιότητας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης της Π.Ε. Αιτ/νίας.

Επισημαίνεται ότι οι μετακινήσεις των επιμορφωτών, των επιμορφούμενων και του διοργανωτή σχολικού συμβούλου κλάδου ΠΕ02, κ. Βετσόπουλου Απόστολου, θα πραγματοποιηθούν χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο.

 

Διαβάστηκε 2325 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 19:48
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.