Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  1:00 πμ
 
wm small
Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 17:49

Ενημέρωση σχετικά με την συγκομιδή και εμπορία ακτινιδίων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας, ενημερώνει όλους τους συναλλασσόμενους εμπορίας ακτινιδίων (παραγωγούς, εμπόρους, συσκευαστήρια) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας ότι:

1. Η υπηρεσία σύμφωνα με το υπ΄ αρ. 8058/114755/24.08.2018 έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, δεν προβαίνει σε μετρήσεις και εκτιμήσεις βαθμού ωρίμανσης (BRIX) σε ακτινιδιοφυτείες και δεν εκδίδει πλέον απόφαση έναρξης συγκομιδής για όλες τις ποικιλίες ακτινιδίου που καλλιεργούνται στην περιοχή μας. (Summer, Sorelli, Τσεχελιδης, Hayward).

2. Για την ποικιλία Hayward έχει οριστεί με το ανωτέρω αναγραφόμενο έγγραφο του ΥΠΑΑΤ για όλη την Ελλάδα, έναρξη συγκομιδής στις 10 Οκτωβρίου κάθε έτους και έναρξη εμπορίας για την εγχώρια αγορά την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

3. Οι υποχρεώσεις των συσκευαστηρίων και των εμπόρων ακτινιδίων (εισαγωγέων, εξαγωγέων, εμπόρων εγχώριας αγοράς) είναι οι εξής:

  1. Οι τυποποιητές – συσκευαστές της περιοχής παραγωγής των ακτινιδίων προβαίνουν σε τυποποίηση- συσκευασία εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, τουλάχιστον 6,2 Βrix η μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
  2. Οι εισαγωγείς-εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εισαγωγής- εξαγωγής οι παρτίδες ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό Βrix 6,2 η 15% μέση περιεκτικότητας σε ξηρά ουσία.
  3. Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης – συσκευασίας, εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5 brix.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι παραβάτες θα παραπεμφθούν στην Επιτροπή Κυρώσεων σύμφωνα με το Ν.4235/2014.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Αιτωλοακαρνανίας , στο Τμήμα Ποιοτικού- Φυτουγειονομικού ελέγχου & Φυτοπροστασίας, Διοικητήριο, Μεσολόγγι και στα τηλ. 2631055276, 2631361157 (Παναγιωτόπουλος Χρ., Τριάντη Ι.)

Διαβάστηκε 1718 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 18:17
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία