Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  12:18 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2018 17:14

Νικόλαος ο Αιτωλός, ο στρατηγός που διακρίθηκε σε μάχες στη Συρία και Λίβανο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ενεπλάκη στους πολέμους των Ελληνιστικών βασιλείων

Ο Νικόλαος ήταν Αιτωλός στρατηγός του Πτολεμαίου Δ (221 με 204 π.Χ.), βασιλιά της Αιγύπτου . Το 219 π.Χ. ηγήθηκε της πολιορκίας του Πτολεμαΐου εναντίον του  Θεοδότο.  Ο Θεόδοτος  είχε εξεγερθεί από τον Πτολεμαίο στον Αντίοχο τον Μεγάλο (223-187 π.Χ.). Ωστόσο, ο Νικόλαος εγκατέλειψε την πολιορκία κατά την προσέγγιση του Σεύλευκου βασιλιά. Την ίδια χρονιά επιχείρησε να υποσκάψει την πολιορκία του Αντιόχου στη Φοινίκη, στέλνοντας συνεχείς επιτυχίες στους πολιορκημένους.\

Το 218 π.Χ. προσκλήθηκε από τον Πτολεμαίο , τον ανώτατο διοικητή στο Coele-Syria , σύμφωνα με τον Πολύβιο, εξαιτίας της στρατιωτικής ικανότητας του. Ωστόσο, εκδιώχθηκε από τον Αντίοχο και τους στρατηγούς του από τις θέσεις που είχε καταλάβει μεταξύ του Όρους Λίβανος και της θάλασσας κοντά στην πόλη του Πορφυρέον. Τότε υποχρεώθηκε να αναζητήσει ασφάλεια στη Σιδώνα . Πιθανότατα μετά από αυτό το γεγονός έφυγε στον Αντίοχο. Το όνομα του Νικολάου της Αιτωλίας αναφέρεται επίσης στους στρατηγούς του Συριακού βασιλιά στην εκστρατεία του στην Υρκανία το 209 π.Χ.

Πηγή: en.wikipedia.org

agrinionews.gr

 

Διαβάστηκε 2832 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.