Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018 17:27

Θέλουν Επιχειρηματικό Πάρκο στην Αιτωλοακαρνανία;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από τους λίγους νομούς πανελλαδικά, η Αιτωλοακαρνανία, που δεν διαθέτει ένα οργανωμένο Επιχειρηματικό Πάρκο. Αναμενόμενο ήταν το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων να καταδείξει ότι η Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται μερικές εκατοντάδες στρέμματα επιχειρηματικής γης. Όμως δεν είναι καθόλου αναμενόμενο -και δη στην υποτιθέμενη «μεταμνημονιακή» εποχή- την ώρα που η Κυβέρνηση προωθεί μέτρα για την ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, να μην μπορεί να υπάρξει «απεμπλοκή» από το «Υπερταμείο» της δημόσιας έκτασης 240 στρ. στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, που προτείνεται από φορείς της περιοχής για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου.

Την άμεση ανάληψη των απαιτούμενων δράσεων για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων αποφάσισε πρόσφατα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Μάλιστα τα μέτρα αυτά έχουν ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και περιλαμβάνουν πλειάδα ρυθμίσεων για την απλοποίηση και επιτάχυνση της δημιουργίας των επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και για την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις να εγκατασταθούν σε αυτά. Συγκεκριμένα απλοποιείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των Επιχειρηματικών Πάρκων αλλά και των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται σε αυτά μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους ολοκλήρωσης των απαραίτητων διαδικασιών και τα διοικητικά βάρη. Επιπλέον, δημιουργείται ένα καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο χρηματοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων, το Ταμείο Υποδομών. Για τη χρηματοδότηση του Ταμείου έχουν ενεργοποιηθεί πόροι συνολικά 450 εκ. ευρώ εκ των οποίων 200 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 250 εκ. από εθνικούς πόρους που προέρχονται από δάνειο του Ελληνικού Δημοσίου από την ΕΤΕπ.

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά την Αιτωλοακαρνανία το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων που συντάχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προβλέπει την ανάγκη 1.100 στρεμμάτων για Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Α”, δηλαδή υψηλής όχλησης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Σχέδιο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη χωροθέτηση, αλλά απλώς κάνει μία κατανομή των αναγκών σε επίπεδο νομών.

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

Με το κίτρινο χρώμα η δημόσια έκταση που προτείνεται για το Επιχειρηματικό Πάρκο (κλικ για μεγέθυνση)

Όμως ενώ στη θεωρία η Κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τα επιχειρηματικά πάρκα και έτσι να λύσει ως ένα βαθμό το πρόβλημα των χρήσεων γης, στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας η υπόθεση της δημόσιας έκτασης 240 στρεμμάτων στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, που τόσο ο δήμος Αγρινίου όσο και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκρίνει ως κατάλληλη για Επιχειρηματικό Πάρκο, φαίνεται πως έχει μπλέξει στα «πλοκάμια» του «Υπερταμείου» (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) που έχει αναλάβει τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια οριστική και σαφής απάντηση για το πως θα μπορέσει αυτή η έκταση να «απεμπλακεί» από τα «γρανάζια» του Υπερταμείου και να αξιοποιηθεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, όπως φαίνεται, στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η Ιόνια Οδός, η Άρτα είναι αυτή που θα δημιουργήσει το πρώτο Επιχειρηματικό Πάρκο κατά μήκος της Ιόνιας Οδού. Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας κατασκευής του Επιχειρηματικού Πάρκου και σε δύο χρόνια -αφού υλοποιηθούν και οι άλλες μελέτες (περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έργων υποδομής)- θα υποβληθεί στο ΕΣΠΑ ο φάκελος χρηματοδότησης για την κατασκευή των έργων του Πάρκου, που έχει χωροθετηθεί σε δημοτική έκταση 573 στρεμμάτων στη θέση «Κρικούκια» Αμμότοπου, πολύ κοντά τον ομώνυμο κόμβο της Ιόνιας Οδού.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 3563 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.