Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  5:21 μμ
 
wm small
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015 18:24

1926:Η καταστροφική πυρκαγιά σε κεντρικό εμπορικό δρόμο του Αγρινίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Το έτος 1926 είναι γνωστό για το Αγρίνιο για τις διαδηλώσεις των καπνοπαραγωγών, την αιματηρή καταστολή τους και το θάνατο δύο εξ αυτών, του Θεμιστοκλή Καρανικόλα και της  Βασιλικής Γεωργαντζέλη τον Αύγουστο του έτους αυτού,

Ένα μήνα μετά, τον Σεπτέμβριο  1926, μιας μεγάλης έκτασης φωτιά καταστρέφει 20  καταστήματα και σπίτια  που βρίσκονταν στη σημερινή οδό Τσαλδάρη  έως το ύψος της Παπαστράτου.

pyrkagiaagrinio

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής,  η φωτιά έγινε αντιληπτή στις 04:00 τα ξημερώματα από Αστυνομικό, ο οποίος πυροβολώντας στον αέρα σήμανε συναγερμό στους κατοίκους της περιοχής. Μάταια προσπαθούσαν να σβήσουν την φωτιά ανοίγοντας ένα φλεγόμενο κατάστημα.  Η φωτιά γρήγορα εξαπλώθηκε στα διπλανά οικήματα και τέθηκε υπό έλεγχο αρκετές ώρες μετά στις 2 το μεσημέρι.

pyrkagiaagrinio1

Οι ζημιές υπολογίζονταν στο αστρονομικό ποσό για την εποχή των 20.000.000 δραχμών ενώ ο τύπος της εποχής σπεύδει να κάνει λόγο για ανασφάλιστα καταστήματα, τονίζοντας το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής. Εμπορικά καταστήματα, Παντοπωλεία, σιδηροπωλεία και οινοπνευματοπωλεία  έγιναν πραγματικά στάχτη, με τα τελευταία η φωτιά να καθυστερεί ιδιαίτερα να σβήσει λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Θύματα δεν υπήρξαν. Αναμφίβολα όμως το να καταστρέφεται στη σειρά ένας εμπορικός δρόμος  ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την τότε  οικονομική ζωή της αναπτυσσόμενης πόλης.

πηγή: http://agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3977 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.