Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 13:40

Τηλεοπτικά με «πολιτικά» κριτήρια και «επιδοτήση» των ΠΑΕ

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Σχεδόν 267.000 ευρώ… θα στοιχίσει στην ΕΡΤ και τον Έλληνα φορολογούμενο η μετάδοη των εντός έδρας αγώνων επτά ομάδων της Superleague. Συνολικά την επόμενη διετία η ΕΡΤ θα δώσει σχεδόν 52 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων αυτών. Το ποσό αυτό είναι βεβαίως ασύλληπτο και έξω από την πραγματική εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Και αυτό αποδεικνύεται από την άρνηση της ΝΟVA να πάρει υπό την τηλεοπτική της στέγη τις εν λόγω ομάδες. H ΝΟVA θεωρεί πως εξασφάλισε σχεδόν το 80% της εμπορικής αξίας του πρωταθλήματος έχοντας συμβόλαιο με τις 3 κορυφαίες εμπορικά ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό). Βεβαίως η εκτίμηση αυτή ίσως είναι λίγο τσιμπημένη προς τα πάνω, αλλά δεν απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Σημασία έχει ότι η ΝΟVA με την εξοικονόμιση που πέτυχε από το ελληνικό πρωτάθλημα εξασφάλισε τα δικαιώματα του ιταλικού πρωταθλήματος, εμπλουτίζοντας το αθλητικό της πρόγραμμα. Θα φάνει βέβαια στη πορεία πόσο κερδοφόρα είναι η κίνηση αυτή, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη ΝΟVA.

To αν όμως η κίνηση της ΕΡΤ θα αποδειχθεί σωστή είναι κάτι που μας αφορά όλους (ή τουλάχιστον θα έπρεπε). Αν κρίνουμε από την πρόσφατη μετάδοση του Moυντιάλ από την ΕΡΤ, είναι μαθηματικά βέβαιο πως η κίνηση της ΕΡΤ δεν θα είναι κερδοφόρα. Η ΕΡΤ έδωσε 10 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα του Μουντιάλ και είχε εισπράξεις 7 εκατ. ευρώ. Επίδοση που δεν είναι πολύ άσχημη για τα δεδομένα της διαφημιστικής αγοράς στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση το ταμείο είναι μείον. Θα μπορέσουν 105 μεταδόσεις παιχνιδιών του ελληνικού πρωταθλήματος στη διετία να αποφέρουν 50 εκατ. ευρώ έσοδα στη ΕΡΤ; Είναι προφανές πως όχι.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέλεξε να κάνει με τα λεφτά των φορολογούμενων ένα ρουσφέτι στις επτά άστεγες τηλεοπτικά ομάδες, στους προέδρους τους. Αλλά και σε μία μερίδα κόσμου, για την οποία η μπάλα είναι το όπιο του λαού. Και η Αριστερά φαίνεται πως νοιάζεται για το όπιο του λαού…. Επικαλέστηκε μάλιστα η Κυβέρνηση ότι η κίνηση αυτή εξυπηρετεί την ισονομία του πρωταθλήματος. Του πρωταθλήματος της παράγκας… Του πρωταθλήματος που κάθε χρόνο έχει όλο και λιγότερα εισιτήρια. Μιλώντας δε για εισιτήρια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για παράδειγμα, ο Παναιτωλικός, που είναι μία ομάδα που κινείται πάνω από το μέσο όρο των εισιτηρίων, για να βγάλει τα λεφτά που δίνει η ΕΡΤ για την μετάδοση ενός αγώνα στο Αγρίνιο θα πρέπει να κόψει 5.000 ευρώ με τιμή εισιτηρίου σχεδόν 55 ευρώ (πράγμα που όλοι ξέρουμε πως είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας). Είναι λοιπόν προφανές πως όταν ο ιδιωτικός τομέας (ΝΟVA) λειτουργεί με αμιγώς οικονομικά κριτήρια και με αναλύσεις κόστους – οφέλους, ο δημόσιος τομέας (ΕΡΤ) λειτουργεί αλλιώς με περισσότερο «πολιτικά» κριτήρια δίχως να λογαριάζει τα χρήματα των φορολογούμενων.

Το πόσο βέβαια δίκαιη είναι η σύμβαση για την ΕΡΤ, αρκεί να σκεφτεί κανείς κάτι που είδε το φως της δημοσιότητας, αλλά πέρασε μάλλον απαρατήρητο, το γεγονός δηλαδή ότι στη σύμβαση προβλέπεται πως «τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος 2018 – 2019 την ευθύνη της παραγωγής θα έχει τρίτο πρόσωπο (ένα ή περισσότερα), με το οποίο θα συμβληθούν είτε οι ΠΑΕ, είτε η Super League, και το κόστος θα βαρύνει ξανά την ΕΡΤ». Εν ολίγοις άλλοι διαλέγουν παραγωγό, η ΕΡΤ πληρώνει…

ΥΓ: Πρόφατα στην Ιταλία η Rai απάλλαξε (με εισοδηματικά κριτήρια) από το τέλος μερικά εκατομμύρια συνταξιούχων Ιταλών, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ που επαναλειτούργησε τη ΕΡΤ προτίμησε να «επιδοτήσει» τις ΠΑΕ και τους προέδρους τους. Εξάλλου πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη δυνατότητα στις ΠΑΕ να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία.

agrinioculture.gr

 

Διαβάστηκε 3445 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.