Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 15:23

Η ηθοποιός Αθηνά Ζώτου μας παρουσιάζει 10+1 παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας (www.citygirls.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει το απέραντο γαλάζιο με τα υπέροχα νησιά μας. Είναι αλήθεια όμως ότι άγνωστες και διαμαντένιες εξωτικές παραλίες μπορούμε να συναντήσουμε και σε απόσταση μόλις μερικών ωρών από την Αθήνα.

Αναφέρομαι φυσικά στην αγαπημένη μου Αιτωλοκαρνανία, η οποία μετά και την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου με τις εντυπωσιακές και μεγάλες σήραγγες, γίνεται ένας ολοένα και περισσότερο ελκυστικός προορισμός. Η πληθώρα παρθένων παραλιών  μπορούν να σαγηνεύσουν και τον πιο επιλεκτικό επισκέπτη.

‘Αλλωστε, ο ”κόσμος” υπάρχει μόνο όταν τον μοιραζόμαστε!

Ας ”αφεθούμε” στη σαγήνη του απέραντου γαλάζιου της Αιτωλοκαρνανίας. Χαρά μου να το εξερευνήσουμε μαζί!

ΚΑΒΟΥΡΟΤΡΥΠΑ


Μπάνιο με υπέροχη θέα το βουνό Βαράσοβα. Οργανωμένη παραλία με καθαρά κρύα νερά.

 

ΔΙΟΝΙ


Στο Διόνι η ψυχή μου ”βρήκε τον τόπο της”. Η απεραντοσύνη του τοπίου, όπως αυτό προσταστεύεται από τη Σύμβαση Ramsar, δεν θα μπορούσε παρά να με μαγέψει.

Αφορμή στάθηκε η επίσκεψή μου στο ετήσιο φεστιβάλ Κitesurf, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι αθλητές από όλο τον κόσμο. Είναι μία ωραία ευκαιρία να δοκιμάσετε το πρώτο σας μάθημα kitesurf.

Αφού απολαύσετε το μπάνιο σας στα καταγάλανα νερά, γευτείτε οπωσδήποτε το τοπικό φημισμένο πιάτο με καβούρι.
Κάδρο μπροστά σας, τα νησιά Οξεία και Μάκρη.

 

ΣΤΑΜΝΑ


Μια εναλλακτική πρόταση για ηρεμία αποτελεί η παραλία της Στάμνας. Μπορεί να την επισκεφτεί κανείς όχι μόνο για να κολυμπήσει αλλά και για να απολαύσει υπέροχους μεζέδες στις παραθαλάσσιες ταβέρνες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο οικισμός του χωριού καθώς και τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

 

ΒΑΘΙΑΒΑΛΙ


Το Βαθιαβάλι, σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από την Πάλαιρο, αποτελεί ίσως την ομορφότερη παραλία του νομού. Σε αυτό συντελούν τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά που σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της αμμουδιάς σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί του Ιονίου.

Πριν μερικά χρόνια ήταν μια απομονωμένη παραλία αλλά το τελευταίο διάστημα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, τόσο εξαιτίας της βελτίωσης της οδικής πρόσβασης όσο και της αναβάθμισης του αεροδρομίου του Άκτιου. Το Βαθιαβάλι λόγω του μεγάλου βάθους του προσφέρεται και για καταδύσεις. 

 

ΚΡΥΟΝΕΡΙ


Εντυπωσιακή παραλία μήκους 23 χιλιομέτρων κοντά στην πόλη του Μεσολογγίου. Δύο είναι τα στοιχεία που κάνουν την παραλία αυτή να ξεχωρίζει. Πρώτον ότι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βαράσοβα, γνωστού για τις αναρριχητικές δραστηριότητες αρκετών φίλων της φύσης καθώς επίσης και για τα πεντακάθαρα νερά του.

Το όνομα Κρυονέρι προέρχεται από τα κρύα νερά των πηγών που αναβλύζουν από τα βράχια της Βαράσοβας, καθώς ”χύνονται” στην παραλία αραιώνοντας την περιεκτικότητα της θάλασσας σε αλάτι, ανά σημεία, επηρρεάζοντας τη θερμοκρασία των νερών της.

Είναι μια οργανωμένη παραλία που την προτιμά νεαρός κόσμος.

 

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ- ΤΟΥΡΛΙΔΑ


Η παραλία της Τουρλίδας αποτελεί ουσιαστικά μια λωρίδα στεριάς περίπου 5 χιλιομέτρων που ξεκινάει από την πόλη του Μεσολογγίου και έχει μέτωπο στον Πατραϊκό κόλπο. Δημοφιλής προορισμός, αφού καθημερινά καταφθάνουν εκεί πούλμαν από τις γύρω περιοχές με λουόμενους.

Στο δρόμο προς την Τουρλίδα συναντά κανείς τα ιαματικά λουτρά της Αγίας Τριάδας όπου γίνονται τα περίφημα λασπόλουτρα. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει ο παραδοσιακός παραθεριστικός οικισμός των ξύλινων κτισμάτων που βρίσκονται στο νερό. Νιώθεις ένα αίσθημα ελευθερίας στην περιοχή αυτή, μιας και από την πύλη, ακόμη, της πόλης αναγράφεται η υπέροχη φράση ”Κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης Μεσολογγίου.”
Από μικρή, ταξιδεύοντας με την οικογένειά μου, θυμάμαι τη διαδρομή προς την Τουρλίδα ως μία από τις βασικές μας στάσεις για να απολαύσουμε το θαλασσινό τοπίο.  

 

ΨΑΝΗ 


Η πόλη της Ναυπάκτου φημίζεται για δύο παραλίες, βραβευμένες για μια ακόμη χρονιά -το 2018- με γαλάζια σημαία. Δυτικά του ιστορικού λιμανιού της πόλης, εκτίνεται η Ψανή σε μήκος 5 χιλιομέτρων. Η παραλία είναι από βότσαλο, πλήρως οργανωμένη, ενώ σε όλο το μήκος της υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες με τοπικά εδέσματα. 

 

ΓΡΙΜΠΟΒΟ


Στην άλλη πλευρά της πόλης της Ναυπάκτου, ανατολικά του λιμανιού, υπάρχει το Γρίμποβο. Μια πολύ καλά οργανωμένη παραλία που την προτιμούν πολύ οι οικογένειες. Χαρακτηριστκό του τοπίου αυτού είναι τα μεγάλα πλατάνια που φτάνουν ως την άκρη της θάλασσας, χαρίζοντας στους επισκέπτες δροσιά και ίσκιο. 

 

ΛΟΥΡΟΣ


Όλες μου οι παιδικές αναμνήσεις με πηγαίνουν πίσω στην αγκαλιά της παραλίας του Λούρου. Ήταν η πρώτη επιλογή των γονιών μου, μιας και τα νερά είναι για αρκετά μέτρα ρηχά και ενδείκνυται για παιδιά.

Μια απέραντη χρυσή αμμουδιά μήκους 17 χιλιομέτρων την καθιστά την μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδος. Σύμφωνα με τη Συνθήκη Ramsar προστατεύεται για τον σπάνιο υδροβιότοπό της. Περνώντας το χωριό του Νεοχωρίου, ξεκινάει μια διαδρομή 16 χιλιομέτρων βγαλμένη πραγματικά από ταινία. Όλα τα ”κάδρα” μας είναι γεμάτα από άγρια άλογα, αγελάδες, αγριογούρουνα, πολλά είδη πουλιών, όπως πελαργοί, αγριόχηνες, κοτσύφια, κι όλα αυτά στην απεραντοσύνη του τοπίου που τη ζωγραφίζουν αλμυρίκια, κέδροι, δάφνες, αμμοθίνες και κρίνα της άμμου.Οργανωμένη παραλία, επιλογές φαγητού το φρέσκο ψάρι, ενώ οι νεότεροι μπορούν να διασκεδάσουν στα πολλά beach bar της περιοχής. 

 

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα των νερών του νομού που αγαπώ.
Οι θάλασσες δεν ”τελειώνουν” ποτέ…
Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν τις επισκεφτείτε θα σας αγκαλιάσουν κι εσάς oπως κι εμένα!

 

πηγή: citygirls.gr

 

Διαβάστηκε 12105 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 01:00
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.