Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:58 μμ
 
wm small
Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 17:17

Το εργαστήρι «Παναγία Ελεούσα» και το πολύτιμο κοινωνικό έργο στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το 2015 διακρίθηκε με το Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου για την εξαίρετη δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας.

Της Διονυσίας Σαμαντά, προέδρου του Εργαστηρίου, τ. Γεν. Δ/ντριας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το Εργαστήρι Παναγία Ελεούσα είναι Ν.Π.Ι.Δ. φιλανθρωπικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί από το 1990 σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο του νομού Αιτωλ/νίας , με ιδρύτρια τη Μαρία Τσούτσου , μητέρα νέου με νοητική υστέρηση και με τη βοήθεια εκλεκτών πολιτών του Μεσολογγίου και του Αγρινίου

H δημιουργία του είχε στόχο να καλύψει τις ελλιπείς, μέχρι τότε, κρατικές κοινωνικές δομές. Διαθέτει τρεις (3) εκπαιδευτικές μονάδες: δύο (2) σε Μεσολόγγι και μία (1) στο Αγρίνιο και δύο (2) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Μεσολόγγι και Αγρίνιο.

Παρέχει ειδική αγωγή, επαγγελματική κατάρτιση, δια βίου εκπαίδευση και φροντίδα σε 159 –μέχρι σήμερα-  άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο down και συνοδές αναπηρίες, κινητικές, αισθητηρίων οργάνων, λόγου, ελαφρές ψυχικές διαταραχές, άνω των 15 ετών.

Διοικείται από 7/μελές διοικητικό συμβούλιο και 3/μελή εξελεγκτική επιτροπή που παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

Οι εργαζόμενοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι επιστήμονες με ειδικότητες , μεγάλη εμπειρία και αγάπη για το έργο τους . Είναι δε πιστοποιημένοι να παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα με αναπηρία.

Ο δείκτης πολιτισμού κάθε κοινωνίας κρίνεται και αξιολογείται από την ποιότητα ζωής και από την αρμονική ενσωμάτωση στη κοινωνία των ατόμων με αναπηρία.

Είναι γεγονός ότι σήμερα οδεύουμε προς μια κοινωνία πιο ανεκτική στις διαφορές και, εν πολλοίς, έτοιμη να δεχθεί ως ισότιμα μέλη άτομα λιγότερο ικανά.

Το Εργαστήρι Παναγία Ελεούσα , έργο κοινωνικής προσφοράς και αγάπης, όλα αυτά τα χρόνια, πορεύτηκε με τις αρχές του σεβασμού, της αξιοπρέπειας και της μη διάκρισης ,της κοινωνικής ένταξης και συνοχής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στον αδύναμο συνάνθρωπο.

  • Καταπολέμησε στερεότυπα και προκαταλήψεις ,μετατρέποντας το κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό σε αποδοχή .
  • Αγωνίστηκε για την αφύπνιση, καταρχάς, της οικογένειας και στη συνέχεια, της κοινωνίας.
  • Αγωνίστηκε για την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξή των εκπαιδευμένων του  στη κοινωνία.
  • Συνεχίζει με καινοτόμες προσεγγίσεις να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο σε θέματα κοινωνικής ένταξης και αποκατάστασης των ανθρώπων με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες.

Και αυτό το επιτυγχάνει  αξιοποιώντας τις μέχρι τώρα εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές και προγράμματα , στα πλαίσια του κοινωνικού αποκλεισμού και των ίσων ευκαιριών.

 Όσον αφορά στην καθημερινότητα:

  • Υλοποιούνται προγράμματα , δια βίου εκπαίδευσης , φροντίδας και κατάρτισης
  • Μέσω των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο , παρέχεται επαγγελματική κατάρτιση, ειδική εκπαίδευση και φροντίδα .
  • Στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας , οι νέοι μας εκπαιδεύονται , με στόχο την αξιοποίηση και ανάδειξη των δεξιοτήτων τους, ανάλογα με τις δυνατότητές τους στα εργαστήρια ανθοκηπουρικής, ραπτικής, κηροπλαστικής, μεταξοτυπίας, λαϊκής τέχνης, υφαντικής κεραμικής, παλαίωσης εικόνων, αρτοποιημάτων και γλυκών, εργασιών γραφείου , Η/Υ, υλοποιούνται προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας και συμμετέχουν στα εκθετήρια-μαγαζάκια που διαθέτει ο φορέας μας.
  • Στα νεοσύστατα τμήματα αυτισμού υλοποιούνται προγράμματα που βοηθούν τα άτομα με αυτισμό στο πέρασμα από το <εγώ> στο <εμείς>.
  • Μέσω των προγραμμάτων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που διαθέτει ο φορέας μας, μία (1) στο Μεσολόγγι και μία (1)στο Αγρίνιο, όπου διαβιούν 18 άτομα με νοητική υστέρηση, ανοιχτών στη κοινότητα,  επιτυγχάνεται η αξιοπρεπής διαβίωσή των .

Η Επιστημονική και Κοινωνική Υπηρεσία , παρέχουν συμβουλευτική στήριξη στους εκπαιδευόμενους νέους και στις οικογένειές τους. Τηρούν  το ατομικό πλάνο αποκατάστασης και θέτουν τους επόμενους ατομικούς στόχους, εφαρμόζοντας σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

Η Διοικητική Υπηρεσία φροντίζει για την άψογη οργάνωση και λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Φορέα.

Η Οικονομική Υπηρεσία λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, διαθέτει άριστες πρακτικές, σύμφωνα με τους οικονομικούς-λογιστικούς κανόνες καθώς , κατόπιν αιτήσεώς μας, ελέγχεται, κάθε χρόνο και  από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών .

Το  Εργαστήρι, από την αρχή της ίδρυσής τους, προσπαθεί μέσω του πολιτισμού να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στη κοινωνία και τους νέους με νοητική υστέρηση , ώστε να ενταχθούν ήπια και ομαλά στο κοινωνικό σύνολο.

Για το σκοπό αυτό διαθέτει:

  • Θεατρική ομάδα, η οποία παρουσιάζει αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις σε πόλεις του νομού, σε Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής, Μέγαρο Ρουμελιωτών, Θέατρο Ακροπόλ, Γαλλικό Ινστιτούτο) και Θεσσαλονίκη (Αμερικανικό Κολέγιο Ανατόλια)  αποσπώντας άριστες κριτικές.
  • Λαογραφική ομάδα δημοτικών χορών με παραδοσιακές στολές  , που  συμμετέχουν σε εκδηλώσεις  του φορέα , καθώς και στα πολιτιστικά δρώμενα των πόλεων.
  • Αθλητική ομάδα, με ενεργή συμμετοχή και διακρίσεις στους αγώνες των special olympics.
  • Ομάδα νέων μας που συμμετέχει στις εθνικές παρελάσεις, στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.
  • Χορωδία, η οποία πρόσφατα, έλαβε μέρος σε εκδήλωση, στη Βουλή των Ελλήνων.
  • Και περιβαλλοντική ομάδα, η οποία συνεργάζεται με φορείς της πόλης στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Κάθε χρόνο διοργανώνουμε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, πάνω σε θέματα αναπηρίας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών δίνοντας αγώνα για την καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του ρατσισμού.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες στο Ναυταθλητικό μας Κέντρο, στο Μεσολόγγι, υλοποιείται κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τους εκπαιδευόμενους νέους του Εργαστηρίου μας.

Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει το Εργαστήρι μας είναι δωρεάν και πιστοποιημένα ποιοτικές.

Απόδειξη ότι:

  • Κατέχει πιστοποίηση ως Κέντρο παροχής Α/θμιας και Β/θμιας κοινωνικής φροντίδας
  • Είναι το μοναδικό εξειδικευμένο Κέντρο επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης και συνοδευτικών υπηρεσιών για άτομα με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες στο νομό Αιτωλ/νίας, πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ και ως εκ τούτου,
  • Είναι ισότιμο με τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής  εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας (ν.3699/2008).
  • Και,  έχοντας πάντα ευρωπαϊκό προσανατολισμό, κατέχει την πιστοποίηση  του equass exelence από την EPR ευρωπαϊκό οργανισμό σε θέματα αποκατάστασης , για την ποιοτική παροχή των υπηρεσιών, πιστοποίηση.
  • Τέλος έχει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β και Γ για την υλοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Όλα αυτά τα 28  χρόνια τι Εργαστήρι «Παναγία Ελούσα» προστατεύει, προωθεί και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική υστέρηση βασιζόμενο στις αρχές και αξίες  της μη διάκρισης, της δια βίου εκπαίδευσης , της διατήρησης της αξιοπρεπούς διαβίωσης, της υγείας , της συμμετοχής και κοινωνικής ένταξης.

Σε ότι αφορά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών η πολιτική, στρατηγική και οργάνωση του Φορέα μας προσεγγίζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και περιλαμβάνει:

– επιχειρησιακό σχεδιασμό,

– εφαρμογή ίσων ευκαιριών για τα άτομα με νοητική υστέρηση, ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων, υλοποίηση και αξιοποίηση διακρατικών συνεργασιών,

– επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού,

– και ανάπτυξη εκσυγχρονισμένων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και προστασίας.

Σήμερα στοχεύουμε στη διατήρηση της διακεκριμένης θέσης του Εργαστηρίου, στο ελληνικό και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Συνεχίζουμε τον  προσωποκεντρικό μας προσανατολισμό με τη διασφάλιση του σεβασμού και της αξιοπρέπειας των ατόμων με νοητική υστέρηση, της αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής τους για ένα καλύτερο μέλλον.

Όραμά μας είναι η πίστη στις αρχές και αξίες, στα δικαιώματα για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αλληλέγγυα  κοινωνία.

Συνεχίζουμε αμείωτα τον αγώνα μας με ηθική, αξιοπιστία,  ειλικρίνεια και διαφάνεια αποδεικνύοντας ότι  σ΄αυτόν τον κόσμο υπάρχει αλληλεγγύη, περίσσευμα αγάπης και ανθρωπιάς.

Ο νομός μας, η Αιτωλοακαρνανία μας, ο κόσμος της αγκάλιασε και αγάπησε το σπουδαίο αυτό κοινωνικό έργο και απέδειξε ότι έχει πολιτισμό . Γιατί μια κοινωνία κρίνεται και αξιολογείται με τον τρόπο που προσεγγίζει τα αδύναμα μέλη της.

Σας ευχαριστώ.


Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 2 Ιούλιος – Αύγουστος 2018

iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 3411 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.