Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:49 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 00:51

Ο γιατρός από το Σπάρτο που κάνει «θαύματα» σε γόνατα και ισχία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός με καταγωγή από το Σπάρτο Αμφιλοχίας, που έχει συνδέσει το όνομά του με την επανάσταση στην ολική αρθροπλαστική στην Ελλάδα, μέλος της Αμερικανικής εταιρείας ορθοπαιδικών χειρουργών.

Μόλις σε μισή ώρα χειρουργικής επέμβασης και λιγότερης από 24 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο, οι ασθενείς περπατούν την ίδια κιόλας ημέρα χάρη στις επαναστατικές μεθόδους που χρησιμοποιεί ένας δικός μας γιατρός.

Πρόκειται για τον Ευάγγελο Γάκη, με καταγωγή από το Σπάρτο Αμφιλοχίας, ο οποίος είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός και ειδικεύεται στη χειρουργική θεραπεία των παθήσεων του ισχίου και του γόνατος σε ενήλικες και εφήβους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γάκης διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική ισχίου αλλά και σε αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική γόνατος και έχει άποψη για την μελλοντική εξέλιξη των μεθόδων της χειρουργικής αντιμετώπισης και αποθεραπείας των καθήσεων του ισχίου και του γόνατος. Για αυτό το λόγο, είναι από τους λίγους ιατρούς που ασχολείται με το σχεδιασμό αλλά και τη λειτουργικότητα μέσων που βοηθούν στην εξέλιξη της επιστήμης.

Είναι ο πρώτος που εδραίωσε την εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος έχοντας τη μεγαλύτερη σειρά περιστατικών σε Ελλάδα και έναν σημαντικό αριθμό data based σε αρθροπλαστικές γόνατος στην Ευρώπη και δημιούργησε ακόλουθους στην μετεγχειρητική κινητοποίηση και αποθεραπεία αλλά και στον τρόπο διαχείρισης και οργάνωσης του χειρουργείου της αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την εισαγωγή των καινοτομιών από το γιατρό. Οι επεμβάσεις αυτού του είδους έχρηζαν πολυήμερης νοσηλείας αλλά και ήταν βαρύτατα τραυματικές επεμβάσεις.

Ασχολήθηκε από τους πρώτους στην Ελλάδα με την M.I.S. (Minimally Invasion Surgery) του ισχίου και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αμέσως μετά το 2003 και επιτυγχάνει άριστα αισθητικά αποτελέσματα. Επιπροσθέτως, επιτυγχάνει την άμεση κινητοποίηση των ασθενών μέσα σε μόλις λίγες ώρες μετά και έχει καταφέρει να έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο παραμονής στο νοσοκομείο μετά από επεμβάσεις αρθροπλαστικής.

Γνωρίζοντας τεχνικές παλιές και σύγχρονες που είναι αναγκαίες για την ορθή διαχείριση των πολλαπλών ενδοπροσθέσεων όπου διατίθενται στην σαραντάχρονη ιστορία της σύγχρονης αρθροπλαστικής, χρησιμοποιεί τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα υλικά.

Ο κ. Ευάγγελος Γάκης έχει εκπαιδευθεί στην αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος στην περίφημα σχολή του ΝΙΜΤΣ, δίπλα στον Μανώλη Μιχελινάκη διευθυντή της ορθοπαιδικής κλινικής του ΝΙΜΤΣ, και έχει μετεκπαιδευθεί στο Harvard Medical school στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης .

Σήμερα διευθύνει την ορθοπαιδική κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών-Κλινική Ψυχικού.

Ο κ. Ευάγγελος Γάκης είναι leader opinion σε δυο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, ενώ δέχεται φοιτητές που στέλνει το New York Medical School για εκπαίδευση στην ορθοπαιδική.

Σε μια μίνι συνέντευξη στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία» όπου μας υποδέχθηκε στο γραφείο του, ο κ. Ευάγγελος Γάκης μιλά για τις νέες τεχνικές, τις ασθένειες, την αντιμετώπιση, αλλά και το επίπεδο της ιατρικής στην Ελλάδα.

Έχετε συνδέσει το όνομά σας με νέες και σύγχρονες μεθόδους των χειρουργικών επεμβάσεων. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα σχετικά με τις κλασικές τεχνικές που είχαμε συνηθίσει;

«Η αλήθεια είναι ότι ασχολούμαι με την MIS του ισχίου και με 3D εξατομικευμένα προπλάσματα για τα γόνατα του ασθενή, μια νεότερη τεχνική που αποδίδει πιστό αντίγραφο του γόνατος και είναι πιο εξελιγμένη κι από την ρομποτική. Πλέον, ο χειρουργικός χρόνος για την αντικατάσταση της άρθρωσης του ισχίου δεν υπερβαίνει τα 30-35 λεπτά, με τον ασθενή να περπατά από την ίδια κιόλας ημέρα. Πρωτοπορούμε, λοιπόν, σε επίπεδα Ευρώπης και Αμερικής με υψηλά στάνταρ στην αρθροπλαστική τεχνική γόνατου και ισχίου.

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς σας;

«Κυρίως η οστεοαρθρίτιδα η οποία και ταλαιπωρεί πάρα πολύ τους ασθενείς και υποβαθμίζει τη ποιότητα της ζωής. Αλλες σοβαρές αίτιες είναι οι αυτοάνοσες παθήσεις η άσηπτη νέκρωση και οι μετατραυματικές αλλοιώσεις από αθλήματα κατάγματα και τροχαία ατυχήματα.Ο ασθενής έχει μεγάλο περιορισμό στις κινήσεις του αλλά και έντονο πόνο που τον καθηλώνει και τον περιορίζει στην καθημερινότητα του προκαλώντας σοβαρή αναπηρία».

Ποια είναι η αντιμετώπιση του κόσμου σχετικά με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζεται;

«Δυσκολεύεται να γίνει πιστευτό όχι μόνο για τον ασθενή αλλά ακόμη και για πολλούς ιατρούς του εξωτερικού που αδυνατούν να πιστέψουν μετεγχειρητική εξέλιξη. Πολλοί είναι εκείνοι που μένουν έκπληκτοι διότι έχουν μάθει στην Ελλάδα τα πάντα να γίνονται με αγκυλώσεις και στερεότυπα. Δυστυχώς ο Ελληνας είναι υπερβολικός στις αντιδράσεις του, και πολλές φορές γίνεται έρμαιο από ανθρώπους που τους υπόσχονται αντιμετώπιση πέραν της πραγματικότητας. Σήμερα που μιλάμε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων δύσκολα αποδέχεται τη φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Πάντως δεν είναι εξωπραγματικές οι μέθοδοι μας, παρά έχουν βάθος, αποτέλεσμα και είναι αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα».

Πως κρίνετε το επίπεδο γενικά της ιατρικής στην Ελλάδα;

«Είναι πολύ υψηλότερο σε ορισμένα πεδία της ιατρικής στατιστικά, ενώ στην ορθοπαιδική η οποία δείχνει την αλήθεια είναι καλύτερο και από σοβαρά κέντρα εξωτερικού. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση για να προβληθεί το έργο, αλλά και δεν υπάρχει σοβαρή κεντρική στατιστική έρευνα στο τομέα της υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι μέρες νοσηλείας είναι πολύ λιγότερες από ό,τι στο εξωτερικό. Αυτό είναι ένα επίτευγμα των Ελλήνων επιστημόνων της ιατρικής».

Θα ήθελα να τονίσω ότι η απουσία κεντρικής στόχευσης και ο σχεδιασμός μπορεί ν’ αναδείξει σε συλλογικό επίπεδο αλλά μονάχα επαφίεται στην κοινωνική συνείδηση και το υψηλό συναίσθημα του ιατρού για την εξέλιξη της κοινωνίας και της επιστήμης.

Φαίνεται όμως ότι ο καθένας ξεχωριστά έχοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικού συμφέροντος μπορεί να γίνει πρότυπο και να βρει μιμητές πέραν από προστατευτικά συστήματα τα οποία πολλές φορές αρνούνται ν’ απαγκιστρωθούν από αγκυλώσεις. Στόχος είναι ο άνθρωπος και κατά συνέπεια η κοινωνία και ο λειτουργός να είναι υπηρέτης αυτής ασχέτως από ποια θέση υπηρετεί.

Θα τον βρείτε:

Ορθοπαιδική Κλινική, Ιατρικό Ψυχικού
Τηλ.: 2106974284, 6944909248
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Website: www.evangelosgakis.com

Δημοσίευμα στην εφημερίδα «η Αιτωλοακαρνανία»
Τεύχος 2 | Ιούλιος – Αύγουστος 2018

iaitoloakarnania.gr

 

Διαβάστηκε 3879 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.