Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 01:02

Τέλος στις ρυτίδες και τα γκρίζα μαλλιά;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Οι γενετιστές κατάφεραν να αντιστρέψουν τα σημάδια γήρανσης στα ποντίκια κάνοντας το δέρμα τους πιο λείο, χωρίς ρυτίδες και το τρίχωμά τους με λιγότερα γκρίζα.

Καθώς γερνάμε τα μιτοχόνδρια, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, αρχίζει να δυσλειτουργεί. Δεδομένου ότι τα μιτοχόνδρια παράγουν το 90% της κυτταρικής ενέργειας, είναι επόμενο ότι η δυσλειτουργία τους οδηγεί σε ασθένειες σχετικές με τη γήρανση όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή και καρκίνο.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπίρμινγχαμ, της Αλαμπάμα (UAB), χρησιμοποίησαν ένα αντιβιοτικό για να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στα μιτοχόνδρια και να επισπεύσουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Η έρευνα
Οι επιστήμονες επέσπευσαν τη διαδικασία της γήρανσης σε ποντίκια χορηγώντας το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη στο φαγητό και το νερό τους.  Η δοξυκυκλίνη μπλοκάρει το ένζυμο που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα μιτοχόνδρια.

Υστερα από 4 εβδομάδες χορήγησης με αυτό το αντιβιοτικό, τα ποντίκια εμφάνισαν γκρίζα μαλλιά, τριχόπτωση, επιβράδυνση στις κινήσεις και τάσεις λήθαργου.  Μετά τις 4-8 εβδομάδες, το δέρμα τους παρουσίασε ρυτίδες.

Η δοξυκυκλίνη προκάλεσε στο δέρμα και το τρίχωμα των ποντικιών παρόμοιες αλλοιώσεις με εκείνες που παρατηρούνται στους ανθρώπους με το πέρασμα των χρόνων.

Η αντιστροφή των συμπτωμάτων
Και όμως τα συμπτώματα αυτά αναστράφηκαν. Οι γενετιστές σταμάτησαν τη χορήγηση δοξυκυκλίνης στα ποντίκια για έναν μήνα, προκειμένου να μπορέσει το DNA των μιτοχονδρίων τους να επαναλειτουργήσει. Ο Keshav Singh, ο γενετιστής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή UAB δήλωσε: «αυτή η επιστημονική διαπίστωση είναι άνευ προηγουμένου». Παρά το ότι το τέλος της αγωγής με δοξυκυκλίνη επηρέασε τη διαδικασία της γήρανσης στο δέρμα, παρατηρήθηκαν μικρές βελτιώσεις και στη λειτουργία των ζωτικών οργάνων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μιτοχόνδρια παίζουν μεγάλο ρόλο σε πολλούς τομείς.

Ο dr. Singh πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά τα συγκεκριμένα πειράματα μας προσφέρουν τόσο μεγάλες ευκαιρίες προκειμένου να αναπτύξουμε προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές κατά της γήρανσης του δέρματος, των μαλλιών καθώς και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την υπολειτουργία των μιτοχονδρίων.»

Το γεγονός ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να αντιστρέψουν τις ρυτίδες και το χρώμα των μαλλιών μέσω της διόρθωσης της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, είναι «εκπληκτικό», σύμφωνα με τον dr. Singh. «Αυτό υποδηλώνει ότι οι επιγενετικοί μηχανισμοί που βρίσκονται στα μιτοχόνδρια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανανέωση του δέρματος και των μαλλιών.»

Ωστόσο, χρειάζονται πολλές ακόμα έρευνες για να διαπιστωθεί αν μπορούν να αντιστραφούν αλλαγές και σε άλλα όργανα, μέσω της ίδιας διαδικασίας.

http://pronews.gr

 

Διαβάστηκε 3156 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.