Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  2:04 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 05:56

Αιτωλοακαρνανία: ΕΔΩ γεννήθηκε η Ελληνική Δημοσιογραφία!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Είναι γεγονός ότι ΕΔΩ, στην Αιτωλοακαρνανία, γεννήθηκε η Δημοκρατία. Από τους Αιτωλούς («Κοινό των Αιτωλών» – Θέρμο), 300 χρόνια πριν από την Δημοκρατία της Αθήνας και τους Ακαρνάνες («Κοινό των Ακαρνάνων» – Στράτος).

– Σύντομα θα υπάρξει σχετικό ΘΕΜΑ για την Δημοκρατία –

ΕΔΩ όμως γεννήθηκε ΚΑΙ η Ελληνική Δημοσιογραφία…

 
«Αχελώος»: Η πρώτη εφημερίδα του Αγρινίου

O «Αχελώος» ήταν η πρώτη εφημερίδα του Αγρινίου (τότε Βραχωρίου) και εκδόθηκε πριν από 191 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1822. Η εφημερίδα αποτελούσε το πρώτο επίσημο κυβερνητικό όργανο της Γερουσίας της Δυτικής Ελλάδος. Σύμφωνα δε με πηγές (σ.σ. «Τhe greek press»), η εφημερίδα «Αχελώος» ήταν η τρίτη (χρονολογικά) χειρόγραφη εφημερίδα που τυπώθηκε, μετά την επανάσταση του 1821. Πρώτη ήταν η «Ψευτο-Εφημερίδα του Γαλαξειδίου» (27 Μαρτίου 1821) και δεύτερη η «Αιτωλική» που εκδόθηκε στο Μεσολόγγι (βλ. παρακάτω).

Ήταν χειρόγραφη και συντάκτης ήταν ο αρχιγραμματέας της Γερουσίας, Νικόλαος Λουριώτης. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 24 Φεβρουαρίου 1822. Σε αυτήν δημοσιεύονταν οι πράξεις και τα θεσπίσματα της Γερουσίας, καθώς και ειδήσεις σχετικές με την κυβερνητική δραστηριότητα ή τα πολεμικά γεγονότα της εποχής.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι 62 χρόνια μετά, το 1884, ο υπομοίραρχος Φώτης Μαυρογόνατος ή Παπαδημητρίου (με καταγωγή από τον Άγιο Βλάση), έβγαλε στην Αθήνα εφημερίδα με τον τίτλο «Αχελώος» (βλ. φωτογραφία από κάτω) με ειδήσεις από την Δυτική Στερεά.

Παρακολουθήσετε το βίντεο από την εκπομπή «εφημερίδες του Αγώνα» από το ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ που αναφέρεται στην εφημερίδα «Ο Αχελώος».

«Αιτωλική»: Η δεύτερη εφημερίδα της Επανάστασης του 1821 και πρώτη του Μεσολογγίου

Εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1821 στο Μεσολόγγι. Είναι η δεύτερη χρονολογικά χειρόγραφη εφημερίδα της Επανάστασης του 1821. Πρόκειται για δισέλιδο ή τετρασέλιδο έντυπο, που κυκλοφορούσε κάθε Πέμπτη. Πιθανός εκδότης της ο αρχιγραμματέας της Γερουσίας, Νικόλαος Λουριώτης. Ήταν πλούσια σε ειδησεογραφία για τα πολεμικά δρώμενα της εποχής. Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί φύλλα.

«Ελληνικά Χρονικά»: Η εφημερίδα της «Εξόδου του Μεσολογγίου»

Η εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά» κυκλοφορούσε στο Μεσολόγγι από την 1η Ιανουαρίου 1824 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 1826, όταν Τουρκική βόμβα γκρέμισε το τυπογραφείο. Η έκδοσή της ήταν με πρωτοβουλία και εξοπλισμό που διέθετε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα και η τρίμηνη συνδρομή κόστιζε έξι ισπανικά τάλιρα. Εκδότης ήταν ο Ελβετός φιλέλληνας γιατρός Μάγερ, ο οποίος μάλιστα έθαψε την εκτυπωτική μηχανή «για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων» όπως είπε.

Πολλές φορές υπήρξαν και άλλες αιτίες παρεμπόδισης των εκδόσεων (έλλειψη χαρτιού κλπ), αφού εκείνη την εποχή το Μεσολόγγι βρισκόταν σε καθεστώς πολιορκίας από τους Τούρκους. Στο φύλλο 65-66 της 19ης Αυγούστου 1825, η εφημερίδα δικαιολογώντας τις διακοπές αυτές γράφει: «Ζητούμε συγγνώμην από τους κυρίους συνδρομητάς μας διά την διακοπήν, την οποίαν εξ ανάγκης μεταχειριζόμεθα ενίοτε εις την εφημερίδα. αι συνεχείς ζημίαι, τας οποίας από τον εχθρικόν πυροβολισμόν πάσχει η τυπογραφία, γίνονται αιτίαι αναπόφευκτοι ταύτης της διακοπής…».

Τα «Ελληνικά Χρονικά» είχαν εμψυχωτικά άρθρα με σκοπό την διατήρηση του υψηλού ηθικού των πολιορκημένων. Μάλιστα, συχνά τονίζεται ότι η εφημερίδα αυτή βοήθησε τα μέγιστα στην ανύψωση του ηθικού για τη μεγάλη «Εξόδο του Μεσολογγίου».

Ο Μάγερ σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του 300 μέτρα έξω από την πόλη του Μεσολογγίου στις 10 Απριλίου 1826.

  • Υ.Γ. Η πρώτη εφημερίδα που τυπώθηκε ΣΕ ΜΗΧΑΝΗ ήταν η «Σάπιγξ Ελληνική».
  • Υ.Γ. 2 Οι εφημερίδες «Ψευτο-Εφημερίδα του Γαλαξειδίου», «Αιτωλική» και «Αχελώος» ήταν χειρόγραφες.
Το σχόλιό μας: Μαθαίνοντας αυτά κάποτε, σε αυτόν εδώ τον τόπο, πρέπει να ανακαλύψουμε ΚΑΙ τα (ξεχασμένα) στοιχεία της αυτοεκτίμησής μας.

Πηγές: Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ, wikipedia.gr και το βιβλίο με τίτλο «Τhe greek press»

πηγή: http://agriniovoice.gr

 

Διαβάστηκε 5340 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.