Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  7:58 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 14:46

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου για την «Απομάκρυνση φερτών υλικών από τον Λιμένα Ναυπάκτου»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του λειτουργικού βάθους στην δυτική πλευρά του λιμένα της Ναυπάκτου με την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Επισημαίνουμε ότι η απομάκρυνση των φερτών υλικών μέχρι και το 2016 πραγματοποιείτο με χρήση εκσκαφικού μηχανήματος βαρέως τύπου. Σε αυτοψία που διενεργήθηκε το 2017 στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Ναυπάκτου από εκπροσώπους της ΕΕΑ της Δ/νσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, της ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ και της ΕΦΑ Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, διαπιστώθηκε το πρόβλημα της έντονης προσάμμωσης στην είσοδο και στη δυτική πλευρά του λιμένα. Παράλληλα, παρατηρήθηκε παρουσία μεγάλης επιμήκους ρωγμής επί του πλακόστρωτου της δυτικής πλευράς του λιμένα, καθώς και κλίση του εξωτερικού τμήματος, που υποδεικνύει καθιζήσεις.

Για το λόγο αυτό και προς αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, η λύση που επιλέχθηκε για την απομάκρυνση των φερτών υλικών ήταν η χρήση αναρροφητικής αντλίας-τζιφάρια, η οποία, όμως, αποδείχθηκε μη λειτουργική. Όλες οι εργασίες έγιναν δε με την συνδρομή των αρμοδίων Υπηρεσιών και την παρουσία Αρχαιολόγων της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Εφορείας Αιτ/νιας και Λευκάδος.

Στις 26/6/2018 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με νέα απόφαση της ενέκρινε ως ενδεδειγμένη λύση για την απομάκρυνση των φερτών υλικών τη διενέργεια των εργασιών με χρήση λαστιχοφόρου εκσκαφικού μηχανήματος, ελαφρού τύπου (JCB) και για αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των εργασιών, προτάθηκε από την Υπηρεσία  χρήση πιεστικής (jet) υδραντλίας από δύτη, έτσι ώστε το υλικό που βρίσκεται βαθύτερα (και μακρύτερα) να μεταφερθεί εντός της ακτίνας εκσκαφικής λειτουργίας του μηχανήματος.

Οι εργασίες με το JCB εκτελούνταν καθημερινά τις πρώτες πρωϊνές ώρες προκειμένου να μην υπάρχει όχληση στον Λιμένα, ενώ παρίστατο και αρχαιολόγος από την Αρχαιολογία Εναλίων.

Εφεξής παρόμοιες εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του λιμένα θα πρέπει να εκτελούνται με την χρήση πλωτού μέσου.

Διαβάστηκε 994 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.