Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:15 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 22:03

Αμπέλι: Προστασία μετά τις βροχές

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου Αχαϊας. Οι προειδοποιήσεις αφορούν τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων

Έντονα καιρικά φαινόμενα με πολλές βροχές και ισχυρούς ανέμους παρουσιάστηκαν σε όλες τις περιοχές ολόκληρο το 2ο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Δεδομένου ότι ο καιρός ήταν ιδανικός για την ανάπτυξη του περονοσπόρου, εκτεταμένες προσβολές διαπιστώνονται σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στους αμπελώνες με πλημμελή προστασία.

Συστάσεις: Συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση. Μεγαλύτερος ο κίνδυνος στις ορεινές περιοχές εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας των βλαστητικών σταδίων την τρέχουσα περίοδο.

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ)

Διαπιστώσεις

Ευνοϊκές συνθήκες για ωίδιο. Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Συστάσεις: Να συνεχιστεί η προστασία των βοτρύων με σχολαστικές εφαρμογές. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου. Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος (βλ. Πίνακα).

Προκειμένου να υποβοηθηθεί η επιλογή του μεσοδιαστήματος των προστατευτικών επεμβάσεων, ακολουθεί, στο τέλος, η διαγραμματική απεικόνιση της επικινδυνότητας της ασθένειας.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ)

Διαπιστώσεις

Υπάρχει κίνδυνος, κυρίως στις ευαίσθητες ποικιλίες Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες.

Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των κονιδίων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Συστάσεις: Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας.

Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

Καλλιεργητικά μέτρα, όπως τα θερινά κλαδέματα, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας των ασθενειών.

 

Διαβάστηκε 1587 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία