Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 00:35

Ο Μάκης Σέργιος μιλάει για το νέο του βιβλίο «Οι Αριβίστες»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/6/2018 στο Αγρίνιο και στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο» η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Αριβίστες» του Μάκη Σέργιου. Για τον συγγραφέα και το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Νίκος Κανής και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παντελής Φλωρόπουλος. Ο Μάκης Σέργιος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1957, σπούδασε φυσικές επιστήμες αλλά ασχολήθηκε κυρίως με έκδοση εφημερίδων στην Πάτρα αρχικά και την Ναύπακτο μετέπειτα. Το βιβλίο «Οι Αριβίστες» είναι ένα κοσμοπολίτικο, ερωτικό και πολιτικο-οικονομικό θρίλερ και αποτελεί την πρώτη του συγγραφική δουλειά. Η έκδοση έγινε από τον εκδοτικό οίκο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Για το θέμα του βιβλίου μίλησε με την Χρύσα Σπαή.

image 17 

Τι σημαίνει ο όρος Αριβίστας στην καθημερινή μας ζωή;

Αριβίστας είναι εκείνος που πατάει επί πτωμάτων χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες της προσπάθειας του να ανεβεί κοινωνικά, οικονομικά... Ο ασυνείδητος και σκληρός με τους αντιπάλους του σ' αυτή την πορεία ανόδου.

Που συναντάμε τον Αριβίστα; σε ποια επαγγέλματα, θέσεις στην κοινωνία;

Θα απαντήσω με μια φράση που μια από τους ήρωες - μάλλον "αντιήρωες", όπως περιγράφω τους πρωταγωνιστές - του βιβλίου μου, η Φωτεινή Ασλανίδη, λέει στον Ντράγκαν ότι, "…η απληστία και ο αριβισμός υπάρχει στο DNA κάθε ανθρώπου! Αρκεί να βρεθούν σε συνθήκες ατιμωρησίας και θα τα εκδηλώσουν αυτά τα χαρακτηριστικά, όλοι". Αυτό πιστεύω.

image 26

Το βιβλίο σας αναφέρεται στην εποχή της άνθησης του χρηματιστηρίου το 1999. Πως ο κόσμος πείσθηκε τότε και έπαιξε χρηματιστήριο;

Επαναλαμβάνω την προηγούμενη απάντηση, ότι η απληστία εκφραζόμενη με την δίψα του άκοπου και γρήγορου πλουτισμού, ενυπάρχει στο DNA όλων μας. Δεν νομίζω ότι τα 2.5 εκατομμύρια Έλληνες που μπλέξανε σε αυτή την περιπέτεια ήταν η εξαίρεση, θα έλεγα πως ήταν μάλλον ο κανόνας.

Γιατί οι Έλληνες στην εποχή της άνθησης καθόταν μπροστά στις οθόνες για να δουν τις μετοχές τους να κάνουν LimitUp (γρήγορο κέρδος);

Επειδή πίστεψαν ότι, παρακολουθώντας τα παπαγαλάκια τότε των τηλεοράσεων τα οποία ήταν κατευθυνόμενα από τις κυβερνητικές επιλογές εκείνης της εποχής, πίστεψαν ότι θα γίνουν επαΐοντες οι ίδιοι, ότι θα μάθουν πως παίζεται το παιγνίδι και θα βγουν κερδισμένοι απ' αυτό! Αυτή αποδείχτηκε η μεγάλη τους πλάνη.

Ποιοι ήταν αυτοί που οδήγησαν τον πλανήτη στην οικονομική κρίση;

Ο κόσμος, οδηγήθηκε σ' αυτήν εκών - άκων. Η διαπλοκή που την προκάλεσε, είχε τις ρίζες της στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική! Την εποχή εκείνη υπήρξε το "δόγμα Κλίντον" - το οποίο στην Ευρώπη το αγνοούσαν – που συνοψιζόταν στην φράση… «κάθε Αμερικανός πολίτης να έχει ιδιόκτητο σπίτι»! Το αποτέλεσμά του ήταν να προχωρήσουν οι Αμερικάνικες τράπεζες σε άφθονα στεγαστικά δάνεια. Είχαν φτάσει να έχουν δώσει τότε 6,5 – 7 εκατομμύρια τέτοια δάνεια! Δηλαδή, μιλάμε για τρομακτικά ποσά, τα οποία – φυσικά – οι τράπεζες τα δανείζονταν από τις γνωστές μας "αγορές". Ενώ λοιπόν υπήρχε αυτή η αθρόα παροχή στεγαστικών δανείων στην Αμερική, μετά το κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η εξωτερική της πολιτική άλλαξε άρδην, με μία από τις πρώτες συνέπειες την ανατροπή της κοινωνικής πολιτικής και των οικονομικών, φιλολαϊκών επιλογών της Αμερικάνικης κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ο μέσος Αμερικανός πολίτης σε πλήρη αδυναμία να εξοφλήσει τις αυξημένες δόσεις των στεγαστικών του δανείων. Ο Αμερικάνος, δεν είναι σαν τον μέσο Έλληνα που το σπίτι του είναι… "στόχος ζωής"! Δεν νοιάζεται ιδιαίτερα... "Έλα τράπεζα και πάρε το γιαπί, δεν σου πληρώνω τις δόσεις" έφτασε να πει! Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν οι τράπεζες ιδιοκτήτες εκατομμυρίων έτοιμων ή μισοτελειωμένων οικοδομών και, φυσικά, …χρεωμένες στους επενδυτές τους με τρισεκατομμύρια σε μετρητό. Αυτοί που είχαν δανείσει στις τράπεζες, ήθελαν τα λεφτά τους! Έτσι  ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση: Οι Αμερικάνικες τράπεζες κατέρρευσαν με πρώτη την Lehman Brothers! Το Αμερικανικό δημόσιο προσπάθησε να τις ενισχύσει αλλά το κραχ είχε ήδη συμβεί. Η συνέχεια είναι γνωστή... Εξαναγκάστηκαν βίαια οι λαοί, οι κρατικές οικονομίες όλου του πλανήτη, να αποζημιώσουν τις "αγορές" για τη "χασούρα" τους στον τζόγο της Αμερικάνικης Στεγαστικής πολιτικής!

image 10

Είναι οι πολιτικοί μας μεγάλοι αριβίστες;

Αν κάποιος δεν είναι αριβίστας δεν γίνεται πολιτικός! Εκτός αν έχουμε την αφέλεια να νομίζουμε ότι κάποιοι ακολουθούν τον δρόμο της πολιτικής για να κάνουν καλό στον τόπο! Με απειροελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι όσοι αναλαμβάνουν εξουσία, τα δικά τους συμφέροντα προωθούν και τις δικές τους, προσωπικές φιλοδοξίες ικανοποιούν!

Μπορεί ένα συγγραφέας με ένα βιβλίο του να αλλάξει μυαλά και συνειδήσεις να ξεπεράσει έναν πολιτικό και να κτίσει έναν καινούργιο κόσμο;

ΟΧΙ! Απόλυτα και μονολεκτικά. Κάθε συγγραφέας, γράφοντας, έχει στόχους προφανείς και μετρημένους στα δάκτυλα… μισού χεριού! Κατά αρχήν να γίνει αναγνωρίσιμος! Στη συνέχεια να βγάλει λεφτά και, τέλος, να κάνει το… ψώνιο του. Δεν προσβλέπει στο να αλλάξει κάτι στην κοινωνία. Ας φτάσει πρώτα στο να καταστεί ορόσημο και μετά βλέπουμε... Δεν ξέρω πόσους διψασμένους αναγνώστες θα αποκτήσω εγώ μετά από το υπέροχο κείμενο – κριτική του βιβλίου μου, που εμπνεύστηκε ο κος Παντελής Φλωρόπουλος, πάντως δεν φιλοδοξώ να διαμορφώσω συνειδήσεις! Ωστόσο, μέρος του στόχου μου είναι πάντα η ενημέρωση και αυτό το έχω κληρονομήσει από την προηγούμενη δραστηριότητα μου, σαν δημοσιογράφος και "εφημεριδάς". Αν συμβεί ωστόσο, καλώς να έρθει.

image 23

Ευχαριστούμε κε Μάκη Σέργιε για την συνέντευξη και ευχόμαστε καλοτάξιδο το βιβλίο

Ευχαριστώ και εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να εξηγήσω κάποια πράγματα στο αναγνωστικό κοινό.


Το βίντεο απο την παρουσίαση του βιβλίου στο "Βιβλιοτρόπιο"


Τμημα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του AgrinioBestOf.gr

Διαβάστηκε 7360 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 01:50
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033