Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 13:34

6ο Forum Υγείας- Εκδήλωση για “Υγεία και Διατροφή" 2/6/18

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η σύνδεση της υγείας με τη διατροφή και σημαντικές παράμετροι αυτής της σχέσης από επιστημονικής πλευράς αναλύθηκαν σε ξεχωριστή ενότητα του 6ου Forum Υγείας, στη διάρκεια της οποίας  αναζητήθηκαν οι τρόποι σύνδεσης αυτής της σχέσης με την παραγωγική δομή της περιοχής και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Την ειδική ενότητα «Υγεία και Διατροφή» συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και το Παράρτημα Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Το συντονισμό είχαν η δημοσιογράφος Νατάσσα Ράγιου και Κατερίνα Γατοπούλου ταμίας  του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, τέως Διοικήτρια α/α του Καραμανδανείου.

 Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη σημαντικών εθελοντικών οργανώσεων στο χώρο της Υγείας: «Άλμα Ζωής», «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας», «Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα», Πανελλήνια Αντικωφωτική και Λογοθεραπευτική οργάνωση, (Π.Α.Λ.Ο.), Παράρτημα Ν. Αχαΐας του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας «Ζωή Γλυκιά».

«Το Υπουργείο Υγείας έχει εντάξει την απεξάρτηση από το φαγητό στην αντιμετώπιση εξαρτήσεων» είπε ο Αντώνης Χαροκόπος, Βοηθός Περιφερειάρχη Π.Δ.Ε σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αναφέρθηκε στις διατροφικές διαταραχές, στην Παχυσαρκία και τη νευρική ανορεξία. Όπως εξήγησε, η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα.
Έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε αυξημένα προβλήματα υγείας ή και σε μείωση του προσδόκιμου ζωής. Αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, σακχαρώδη διαβήτη τύπου β, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ορισμένα είδη καρκίνου, άσθμα, οστεοαρθρίτιδα. «Η διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν τη βάση για την αντιμετώπισή της» τόνισε.

Μιλώντας για τη νευρική ανορεξία, είπε πως χαρακτηρίζεται από άρνηση για διατήρηση ενός υγιούς φυσιολογικού βάρους και έναν μανιώδη φόβο για την απόκτηση βάρους σε συνδυασμό με μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό μας. Είναι μια σοβαρή ψυχική πάθηση με υψηλό ποσοστό παρενεργειών και το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες. Εκδηλώνεται κυρίως στην εφηβεία και μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης με προτίμηση στις γυναίκες 10 φορές περισσότερο από τους άνδρες.

Ο κ. Χαροκόπος αναφερόμενος στο σύγχρονο τρόπο ζωής και της επιπτώσεις του στη διατροφή και την υγεία, παρατήρησε ότι «το φαγητό γύρω από το οικογενειακό τραπέζι τείνει να εκλείψει. Κάτι που έχει επίπτωση στην συνοχή της οικογένειας και αποτελεί αντικείμενο μελέτης τόσο της ψυχικής όσο και της κοινωνικής υγείας του οικογενειακού δεσμού».

Στα οφέλη που έχουν προσφέρει οι επιστήμες στη διατροφή, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Φασσέας, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι η ποιότητα των τροφίμων είναι ασύγκριτα καλύτερη, όπως και η
υγιεινή των τροφίμων. «Υπάρχει έλεγχος. Ίσως όχι πάντα, αλλά υπάρχει» είπε συγκρίνοντας με το παρελθόν. Αυτό ωστόσο που έχει καταστεί επικίνδυνο
«είναι η εσκεμμένη παραπληροφόρησή για κερδοσκοπικούς λόγους» παρατήρησε κι έκανε αναφορά σε μύθους που σχετίζονται με τη διατροφή κι έχουν πλέον καταρριφθεί απαριθμώντας μια σειρά από παραδείγματα. Σύμφωνα με τον κ. Φασσέα οι επιστήμες ωφέλησαν σημαντικά τον τομέα των τροφίμων και συγκεκριμένα η διατροφολογία, που έχει συμβουλευτικό ρόλο στη διατροφή ανθρώπου με συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, οι επιστήμες που επηρεάζουν σε πολύ σημαντικό βαθμό τη διατροφή μας είναι: Οι Οικονομικές και Πολιτικές επιστήμες που συνέβαλαν στη βελτίωση των τροφίμων από διατροφικής πλευράς, υγιεινής, ασφάλειας αλλά και εμφάνισης, στην αύξηση της παραγωγής, στον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων, στη συντήρηση των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε   ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη μοριακή γαστρονομία, σχολιάζοντας ότι δυστυχώς, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει εκμετάλλευση του όρου. «Ο κλάδος αυτός της επιστήμης απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν την επιστήμη της Φυσικοχημείας και δίνει εξηγήσεις σε διάφορες ήδη γνωστές τεχνικές της μαγειρικής, ενώ έχει δώσει και κάποιες ιδέες για καλύτερο αποτέλεσμα στην επεξεργασία των τροφίμων» είπε κι έφερε ως παράδειγμα την τεχνική «Sous-vide» που σήμερα χρησιμοποιείται πολύ σε εστιατόρια αλλά και σπίτια, η οποία σχετίζεται με μια συσκευή που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται στα βιολογικά και βιοχημικά εργαστήρια, το «υδατόλουτρο». «Έτσι και ο πιο ατζαμής μάγειρας μπορεί να τρώει πάντα τέλεια ψημένη τη μπριζόλα του. Ακόμα μας εξηγεί ή μας δείχνει πως μπορούμε να «παίξουμε» με τα διάφορα τρόφιμα για να αποκτήσουν συγκεκριμένες ιδιότητες, κυρίως ως προς τη γεύση, το χρώμα, την υφή κλπ» εξήγησε.


Στη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο αναφέρθηκε η Μαρία Κογκόλη, Φυσικός, Κλινική Διαιτολόγος, Απόφοιτος Χαροκοπειίου Πανεπιστημίου. Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική και την πρώτη κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

«Με τον όρο «καρκίνος» περιγράφεται μία ομάδα νοσημάτων, που η αιτία τους βρίσκεται σε κυτταρικό επίπεδο. Ο όρος αναφέρεται στην υπερβολική, χωρίς προγραμματισμό, ανάπτυξη κυττάρων του οργανισμού, που ήταν φυσιολογικά, μέχρι τη στιγμή της έναρξης της διαδικασίας καρκινογένεσης» εξήγησε η ίδια και προσδιόρισε τις αιτίες καρκινογένεσης. Γονίδια, λοιμώξεις και περιβάλλον είναι οι κύριες αιτίες, ενώ σε ό,τι αφορά το περιβάλλον μίλησε για τη συνάφεια με το κάπνισμα, τον ήλιο, την ακτινοβολία και τη διατροφή. «Πολλοί και διαφορετικοί καρκίνοι σχετίζονται με την παχυσαρκία. Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαφόρων ειδών καρκίνο» ανέφερε η κ. Κογκόλη τονίζοντας ότι μία υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην πρόληψη του καρκίνου παρεμβαίνοντας και παρεμποδίζοντας τον σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών. Επίσης σημαντικό για μια υγιεινή διατροφή είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων με καρκινογόνες ουσίες. Ακόμη, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί την καλύτερη λύση στην πρόληψη.

Σύμφωνα με την ίδια, η διατήρηση υγιούς βάρους και η σωστή διατροφή είναι καθοριστικοί παράγοντες για την για την πρόληψη καρκίνου και των αυτοάνοσων. Πρόσθεσε ότι οι ασθενείς από αυτοάνοσο νόσημα καλό είναι να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, από την οποία πρέπει να λείπουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τεχνητά χρώματα/γεύσεις/γλυκαντικά, τα συντηρητικά, το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), η βουτυλική υδροξυανισόλη (ΒΗΑ), το βουτυλικό τολουόλιο υδροξυλίου (ΒΗΤ), οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, τα τρανς λιπαρά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα.

 

«Η υγιεινή διατροφή ως ευκαιρία για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής», ήταν το θέμα που προσέγγισε ο Χάρης Ανδρικόπουλος, Operation Manager της Ανδρικόπουλος ΑΕΒΕ, υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Αχαΐας. Στην κατεύθυνση αυτή θεώρησε ότι η περιοχή μας έχει σημαντικές προοπτικές και αυτό γιατί διαθέτει μικρό μέγεθος των παραγωγικών μονάδων, ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, πρωτογενή παραγωγή με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας (λάδι, μέλι, καρύδια, σταφίδα, φασόλια κ.ά.), δυναμικό τοπικό εμπόριο και υπηρεσίες, φορείς που προωθούν την καινοτομία (π.χ. Πανεπιστήμιο, Επιμελητήριο κ.ά.), όπως επίσης εγγύτητα σε μεγάλες αγορές (Αθήνα, Ιταλία)

Αναφέρθηκε στην τάση που υπάρχει για τη κατανάλωση υγιεινών προϊόντων για αυτό -όπως είπε - πρέπει να στραφούμε προς την παραγωγή υγιεινών προϊόντων, ώστε να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η εξειδίκευση και η διαφοροποίηση. Έτσι, θα καταστεί πιο εύκολη η είσοδος σε νέες αγορές.

Εξηγώντας τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε ότι απαιτείται χάραξη στρατηγικής, προτεραιοτήτων και συντονισμός,

ουσιαστική Υποστήριξη των παραγωγών, υπεύθυνη Ενημέρωση Καταναλωτών,

ανάπτυξη πρότυπων (benchmarks), εφαρμογή των νόμων (και αυστηρότεροι έλεγχοι στις πιστοποιήσεις, αλλά και Υποδομές (Εκθεσιακό Κέντρο, Εμπορευματικό κέντρο Logistics, Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, κ.ά.).
Ο υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Αχαΐας κατέληξε με τη δράση του Ιπποκράτη «Η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου».

«Υγεία είναι η σωματική και πνευματική ευεξία» σχολίασε κατά την τοποθέτησή της η Κυρατσούλα Παντσιώτου, Ιατρός Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι το πιο ευλογημένο μέρος της γης» και οι Έλληνες άνθρωποι χαρούμενοι, χαμογελαστοί, φιλικοί, κατέχοντες όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη.

Αφιέρωσε το κύριο μέρος της ομιλίας της στην εξέλιξη και παραγωγή πλαστικών, εξηγώντας ότι τα πλαστικά είναι συνθετικά και ημισυνθετικά οργανικά στερεά υλικά. «Είναι πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους και περιέχουν πρόσθετα για βελτίωση των ιδιοτήτων τους (μηχανική αντοχή, ευκαμψία, εμφάνιση, χρώμα). Προέρχονται κυρίως από πετροχημικά (παράγωγα πετρελαίου)» ανέφερε και πρόσθεσε ότι τελευταία παράγονται τα βιοδιασπώμενα που προέρχονται από το καλαμπόκι (πολυλακταμικό) και τις ίνες βαμβακιού (σελλουλόζη).

Η ετήσια παγκόσμια παραγωγή βιοδιασπώμενων για το 2015 ήταν 0,327 εκατ. τον, ενώ η κατανάλωση πετροχημικών για πλαστικά πάνω από 150 εκατ. τόνοι.

«Λόγω χαμηλού κόστους, εύκολης κατασκευής και μη διαπερατότητας στο νερό, αντικατέστησαν άλλα υλικά (ξύλο, πέτρα, δέρμα, μέταλλο, γυαλί, κεραμικό) είπε η κ. Παντσιώτου για να προσδιορίσει τα αποτελέσματα από την αθρόα χρήση των πλαστικών. «Τα πλαστικά καταλήγουν στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας, ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις στην υγεία μας από τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα» ανέφερε κι έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:

  • 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορρίπτονται κάθε χρόνο στις θάλασσες και τους ωκεανούς.
  • Σ’ όλο τον κόσμο τα πλαστικά αποτελούν το 85% των θαλάσσιων απορριμμάτων.
  • Τα μικροσφαιρίδια διάσπασης των πλαστικών λαμβάνονται από τα ψάρια ως τροφή και βιοσυσσωρεύονται στο σώμα τους. Καταναλώνοντας ψάρια αποθηκεύομε στο λίπος του σώματος μας τις τοξικές ουσιών των πλαστικών που ρίχθηκαν στη θάλασσα η στα παράλια και κατέληξαν στο βυθό και μετά επέστρεψαν σιωπηλά στο σώμα μας.
  • Η χρήση πλαστικών διογκώθηκε και στη χώρα μας, εξ ου και χρειάστηκε η λήψη άμεσων μέτρων.
  • Το 2016 στην Ελλάδα καταναλώθηκαν κατά μ.ο. 400 πλαστικές σακούλες κατά άτομο. Σύνολο 4,3 τρισεκατομμύρια σακούλες.
  • Από αυτές οι 270 κατά άτομο είναι μιας χρήσης από Super Market.
  • Από Ιανουάριο του 2018 η Ελλάδα κατήργησε τη δωρεάν πλαστική σακούλα από Super Market. Λαμβάνεται κατόπιν αγοράς 4 λεπτών.

Το Μάιο του 2018 η Ευρωπαϊκή επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών προϊόντων. 

  • Δεν επιτρέπεται η χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, πιάτα, και ποτήρια. Τα πλαστικά δοχεία αναψυκτικών μιας χρήσης θα επιτρέπονται μόνο όταν το καπάκι και το πώμα δεν αποσπάται.
  • Τα νέα καλαμάκια, που είναι φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί και αντέχουν αρκετή ώρα μέσα στον καφέ, τον χυμό ή το ποτό, χωρίς να διαλύονται, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στα καφέ.

Τα κράτη μέλη, σύμφωνα με την κ. Παντσιώτου, από το 2025 θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά, μέσω συστήματος εγγύησης επιστροφής.

Αναφερόμενη στην πρόοδο της επιστήμης, έκανε το ρητορικό ερώτημα:

Βελτιώθηκε η υγεία του ανθρώπου σήμερα, μετά από τόσες μακροχρόνιες κατακτήσεις στην επιστήμη; Για να απαντήσει:

«Οι συγγενείς ανωμαλίες αποτελούν την 1η αιτία θανάτου σήμερα στα παιδιά έως 5 ετών. Το 2-4 % των γεννήσεων, έχουν συγγενείς ανωμαλίες με συχνότερα το καρδιαγγειακό σύστημα και τις ανωμαλίες του Κεντρικού Νευρικού συστήματος. Οι συγγενείς ανωμαλίες είναι γενετικής ή περιβαλλοντικής αιτιολογίας, αλλά κατά 50% είναι άγνωστης αιτιολογίας.

«Οι συγγενείς ανωμαλίες έχουν αποτέλεσμα την σωματική, νοητική και κοινωνική μειονεξία και είναι θανατηφόρες
Οφείλουμε να αφήσουμε στην επόμενη γενεά ένα περιβάλλον τουλάχιστον βιώσιμο» κατέληξε.

Το ενδιαφέρον του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστομού μετέφερε ο πατήρ Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα, επισημαίνοντας: «Με την υγεία έρχεται η ανάπτυξη, όταν έχουμε ένα πρόβλημα υγείας ένα ποσό του ετήσιου προϋπολογισμού καλύπτει τέτοιες ανάγκες. Παιδεία και Υγεία πάνε μαζί, μετά έπονται τα υπόλοιπα» ανέφερε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι και στο χώρο της υγείας υπάρχουν Σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες που κάνουν έργο και συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την προσφορά στον πολίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Απόστολος Κατσιφάρας, παρατηρώντας ότι «Η υγεία είναι ένα αγαθό αλλά μπορούμε να το μετατρέψουμε και σε ανάπτυξη» και συνέχισε: «Ο παίχτης του Ντοστογιέφσκι γράφτηκε σε μια πόλη που υπήρχε ιαματικός τουρισμός. Ο Τουρισμός Υγείας είναι ένας τομέας με μεγάλο ενδιαφέρον, η Ελλάδα έχει το μικρόκλιμα και πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Χρειάζεται στόχευση, η περιοχή μας έχει πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα». Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «την Υγεία σε κρίσιμες περιόδους πρέπει να την κρατήσουμε ως αγαθό. Πρέπει να συνεννοηθούμε και να ενώσουμε δυνάμεις».

Από την πλευρά της η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών παρατήρησε σχολίασε ότι «η  οικονομική κρίση έφερε μια σοβαρή διαταραχή στην υγεία των ανθρώπων, δεν προσέχουν την υγεία τους σε παρά πολλούς τομείς κάτι που  χαρακτηρίζει τη χώρα μας, επίσης γερνάμε και πάντα θα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο»  και συνεχίζοντας τόνισε την ανάγκη να επιστρέψουμε στη Μεσογειακή διατροφή.

«Η περιοχή μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπορέσει να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά τον Ιατρικό Τουρισμό και την Υγεία & Διατροφή η περιοχή μας μπορεί να βοηθήσει τόσο με τις δυνατότητες που έχει όσο και με το να παράξουμε τα καλύτερα προϊόντα της Ευρώπης. Να είμαστε το καλύτερο περιβόλι της Ευρώπης. Να τα κάνουμε πράξη όλα αυτά που κουβεντιάζουμε εδώ» είπε κατά τον χαιρετισμό του ο Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σταματήσουμε να ευχόμαστε και να συνεννοηθούμε. Ο καθένας από το μετερίζι του ξέρει τι πρέπει να κάνει και να το κάνει».

Η Ιωάννα Θεοδωροπούλου, Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της σύνδεση της υγείας με τη διατροφή για την εποχή μας και τη σημασία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για την αποφυγή ασθενειών και νοσημάτων.

Για τις γνώσεις που αποκόμισε το κοινό, ευχαρίστησε η Μαργαρίτα Καραγιώργου εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Η Πάκυ Καράλη εκπροσωπώντας το «Άλμα Ζώης» ζήτησε οι γιατροί στα νοσοκομεία να βάλουν τη λέξη διατροφή, αλλά και να υπάρχει διατροφολόγος στο χώρο του νοσοκομείου. «Η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο» σχολίασε και ανέφερε ότι ο ασθενής, κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο, λαμβάνει σαφείς εντολές για τη διατροφή.

«Όσο ζω μαθαίνω, φλερτάρουμε κάθε μέρα με τον καρκίνο, είναι μια σχέση διαρκής. Όλα αυτά που ακούσαμε πως μπορούμε να τα εφαρμόσουμε;» αναρωτήθηκε η Λαμπρίνη Παπαχρυσανθάκη από τον Όμιλο «ΑγκαλιάΖω» και πρόσθεσε: «Όλα θα πρέπει να τα έχουμε υπόψη μας».

Η Μάχη Σαμαλαμαλίκη εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα υποστήριξε ότι η υγεία πρέπει να συμβαδίζει με την Ανάπτυξη. «Σαν σύλλογος με κινητική προβλήματα πιστεύουμε ότι αυτά τα δύο πάνε μαζί είπε και παρέπεμψε στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και στη δυναμική που έχουν οι λουτροπόλεις της περιοχής. «Υπάρχουν σημεία και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε γιατί κάποιος να πάει στην Εσθονία και να μην έρθει στην Ελλάδα για λουτροθεραπεία. Έχουμε τόσους θησαυρούς και πρέπει να θέσουμε τις βάσεις για την προβολή αυτού του πλούτου που έχει η χώρα» τόνισε.

Προσωπική εμπειρία κατέθεσε η Ιωάννα Μποδιανέλλου, εκπροσωπώντας το Σύλλογο= Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» και διηγήθηκε:

«Ο Σύλλογος «Φλόγα» ιδρύθηκε το 1985, η Φλόγα έχει σπίτια που φιλοξενεί οικογένειες από όλη την Ελλάδα, καλύπτει τη νοσηλευτική φροντίδα των παιδιών στο σπίτι. Το μοναδικό Ακτινοδιαγνωστικό κέντρο που λειτουργεί στο Αγία Σοφία στην Αθήνα στηρίζεται από εθελοντές και γονείς παιδιών που νοσούν. Ο στόχος είναι να μπορούμε να παρέχουμε στα παιδιά μας σωστά γεύματα» τόνισε.

Εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας μίλησε και ο ιατρός Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην ποιότητα όσων συζητήθηκαν και στην διαρκή στήριξη του Συλλόγου στο Forum Υγείας. Ενημέρωσε για τις συνεχείς πρωτοβουλίες του Συλλόγου για τη Υγεία και το περιβάλλον με σειρα δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κλείνοντας τη συζήτηση από την πλευρά των διοργανωτών ο εκδότης του «Συμβούλου  Επιχειρήσεων» Παν.Γιαλένιος, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του 6ου Forum Υγείας, επεσήμανε ότι στην συζήτηση για  την  «Υγεία και Διατροφή» παρουσιάστηκαν πολύ σημαντικές κατά γενική ομολογία εισηγήσεις, που εντυπωσίασαν το πολυπληθές ακροατήριο. «Ο στόχος να παρουσιαστούν τεκμηριωμένες θέσεις για την Υγεία και Διατροφή και να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, θεωρούμε ότι εκπληρώθηκε» τόνισε.  «Έγινε μάλιστα φανερό ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια και οι τοπικοί παραγωγοί να στραφούν σε υγιεινά προϊόντα βρίσκοντας οικονομικούς και αναπτυξιακούς διεξόδους».

 

Διαβάστηκε 1225 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.