Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  7:02 πμ
 
wm small
Κυριακή, 10 Ιουνίου 2018 13:31

6ο Forum Υγείας - Εκδήλωση για Ιατρικό Τουρισμό 2/6/18

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα πλαίσια  του 6ου Forum Υγείας  που φιλοξενήθηκε στο Royal Theater στην Πάτρα στις 2 Ιουνίου 2018 , συνδιοργανώθηκε ενημερωτική εκδήλωση  από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αχαΐας, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσιοθεραπευτών / Περιφερειακό Τμήμα Αχαΐας & Ηλείας και το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών κατά  τη διάρκεια της οποίας σημαντικοί εκπρόσωποι πολιτικών, αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών φορέων κατέθεσαν τις απόψεις τους για τη δυναμική του Ιατρικού Τουρισμού, ο οποίος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς παγκοσμίως, με τζίρο 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Οι  εισηγητές περιέγραψαν το μοντέλο που μπορεί να διαμορφωθεί για τη Δυτική Ελλάδα, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για έναν τομέα, που, εφόσον οργανωθεί σωστά, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την περιφερειακή οικονομία.

«Τουρισμός Υγείας: Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρούσιου, Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και Πρόεδρος του ΕΛΙΤΟΥΡ. Εκτίμησε ότι μπορούμε να χαράξουμε μια στρατηγική, η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά από την κεντρική εξουσία.

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνένωση δυνάμεων και πράξεων. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ομογενειακή Ελλάδα, είτε λέγονται γιατροί ή ασθενείς» είπε και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της χώρας, τονίζοντας:

«Η Ελλάδα είναι η χώρα του Ιπποκράτη, της ευεξίας, του καλού κλίματος που δεν έχουν άλλες χώρες. Οι Έλληνες γιατροί, το άριστο νοσηλευτικό ιατρικό προσωπικό, η πληθώρα των ιαματικών πηγών, τα ύδατα είναι μερικά από τα στοιχεία που μπορούν να αναπτύξουν τον Ιατρικό Τουρισμό. Το κλίμα δημιούργησε τα βότανα και  μέσα από την ηλιοφάνεια που έχει η χώρα μας, έχουν λυθεί προβλήματα υγείας, άλλα δυστυχώς υπάρχει έλλειψη στρατηγικής. Τη δύναμη της ιπποκρατικής θεώρησης οι ξένοι τη γνωρίζουν, εμείς όχι» παρατήρησε ο κ. Πατούλης.

Αντιστοίχως, αναφερόμενος τις αδυναμίες που εντοπίζονται στη χώρα μας, είπε πως έχουμε ελάχιστες πιστοποιημένες μονάδες. «Κάποιος που θα εμπιστευτεί τη ζωή του πέρα από τα όρια της χώρας του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τηρούνται συγκεκριμένα κριτήρια στη χώρα που θα επισκεφτεί και θα νοσηλευτεί. Ελάχιστα είναι τα ελληνικά νοσοκομεία που είναι πιστοποιημένα και έχουν συνάψει συμφωνίες με αυτά του εξωτερικού» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κι έφερε ως παράδειγμα την Τουρκία, όπου πάνω από το 40% των νοσοκομειακών ιδρυμάτων είναι πιστοποιημένα.

Επίσης, παρατήρησε ότι θα πρέπει να ξεχωρίσουμε όταν μιλάμε για τον Ιατρικό Τουρισμό, ότι υπάρχουν  ενδονοσοκομειακές  και εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν στα πλαίσιά του  (Οδοντιατρικά, Οφθαλμολογικά, Εξωσωματική γονιμοποίηση). «Υπάρχουν μονάδες ημερήσιας νοσηλείας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως θα πρέπει να δημιουργηθούν και να πιστοποιηθούν  και εδώ στην Ελλάδα» είπε.

Ένα 50% των ταξιδιωτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 35-54 με σκοπό την ευεξία, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη ηλικιακές κατηγορίες των 24 ετών και πάνω από 55 χρόνων. «Το τελευταίο διάστημα οι ταξιδιώτες της τρίτης ηλικίας έχοντας ολοκληρώσει τον εργασιακό τους βίο, έχουν χρήματα και θέλουν να ζήσουν σε περιοχές που προσφέρουν χαλάρωση, ευεξία, σωστή διατροφή, καλές συνθήκες και να υπάρχουν καλές νοσοκομειακές δομές που θα μπορούν να τους εξυπηρετήσουν» περιέγραψε και υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μέσω της ευεξίας, των «σπα», της ευζωίας, της διατροφής και του αθλητισμού, τόπος  προορισμού που θα δίνει εναλλακτικές επιλογές με βάση και την ηλικία.

«Μπορεί να αποτελέσει εθνικό, στρατηγικό στόχο, εθνικό κεφάλαιο ο Τουρισμός Υγείας. Έχουμε τους γιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται στα ανώτερα σκαλοπάτια του ιατρικού κόσμου, έχουμε την ιπποκράτεια θεώρηση» είπε και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένας φορέας που να δίνει πιστοποιήσεις, είτε είναι δημόσιος είτε ιδιωτικός. «Δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον και να φέρουμε επενδύσεις και πλούτο στη χώρα χωρίς πιστοποιημένες δομές» επέμεινε, επισημαίνοντας ότι "από την ώρα που θα πατήσει ο επισκέπτης στο αεροδρόμιο μέχρι να επιστρέψει στη χώρα του, όλες οι υπηρεσίες να είναι πιστοποιημένες».

Ο κ. Πατούλης μίλησε για την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί μια γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, η οποία θα αφορά τη γνωστοποίηση ιαματικών πηγών, συνδυάζοντας την με πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Πρότεινε σύγχρονες πρακτικές με τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας ο ιατρός θα έχει το σύνολο των πληροφοριών για τον ασθενή.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι χρειάζεται ένα υποσύστημα, το οποίο βέβαια είναι πολυδαίδαλο» σχολίασε από την πλευρά της η Άννα Μαστοράκου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και αναφέρθηκε σε μια σειρά τομείς που μπορούν να συνδεθούν, όπως Βιομηχανία Υγείας, Τουριστική Βιομηχανία, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί Πιστοποίησης, Medical Διαμεσολαβητές Υγείας κ.ά

«Στην Πάτρα θα μπορούσε να υπάρχει τουρισμός κρουαζιέρας αρκεί να υπήρχε ένα αντίστοιχο τουριστικό πακέτο, να δημιουργηθεί ένα υποσύστημα, ένα προϊόν» πρότεινε η κ. Μαστοράκου, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό θέλει οργάνωση και ανθρώπους που μπορούν να το φέρουν εις πέρας.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της περιοχής και της χώρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει παρά πολλές αφίξεις π.χ. στην Αθήνα που ανέρχονται σε 5.000.000 αφίξεις, από τις οποίες η Δυτική Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο μέσω του αεροδρομίου του Αράξου που είναι μεν στρατιωτικό, αλλά αναπτύσσεται ως πολιτικό , έχει αποκομίσει διακρίσεις, δεν έχει φόρους, και μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την κίνησή του.

Επίσης, πρόσθεσε τη δυνατότητα που δίνουν τα υδροπλάνα στις μετακινήσεις, σχολιάζοντας πως η φετινή σαιζόν χάθηκε, ενώ συνεχίζοντας παρατήρησε το χαμηλό αριθμό κρουαζιερών που προσελκύει δεύτερο λιμάνι της χώρας της χώρας, το λιμάνι της Πάτρας, σε αντίθεση με το Κατάκολο, που είναι το πέμπτο λιμάνι στη χώρα σε άφιξη κρουαζιερόπλοιων. Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ξενοδοχειακές υποδομές, παρατηρώντας ότι δεν υπάρχουν πολλά «πεντάστερα» ξενοδοχεία στην περιοχή.

Ξεχώρισε όμως τις νοσοκομειακές υποδομές, τα Δημόσια Νοσοκομεία και ιδιαίτερα το εξαιρετικό - όπως το χαρακτήρισε- Τμήμα Επεμβατικής Τεχνολογίας του ΠΓΝΠ, το Κέντρο Αποκατάστασης στο «Ολύμπιον», και τους νεφρολόγους της περιοχής.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στον Ιατρικό τουρισμό και μπορούν να κάνουν τη χώρα μας ελκυστικό προορισμό» συνέχισε η ίδια κι έφερε ως παράδειγμα την εξωσωματική γονιμοποίηση και το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σε άλλες χώρες.

Ένας άλλος λόγος είναι το προσιτό κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας που υπάρχει στην Ελλάδα για θεραπείες που στο εξωτερικό κοστίζουν πενταπλάσια.

Ο Γιώργος Μουτούσης, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας ξεκίνησε την ομιλία του με το εμφατικό παράδειγμα για το κόστος μιας οδοντιατρικής επέμβασης που στο Μοντρεάλ κοστίζει 7.000€ και στην Ελλάδα γίνεται με 1.600 € συμπεριλαμβανομένου και του αεροπορικού εισιτηρίου! «Η Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών είναι η 70η στον κόσμο, έχουμε δυναμικό, είμαστε ανταγωνιστικοί, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε συναδέλφους που να ενδιαφέρονται όσο χρειάζεται» σχολίασε και πρόσθεσε: «Δεν κάνουμε μια προσπάθεια οι πολίτες, εμείς οι επιστήμονες να βοηθήσουμε τον εαυτό μας».

Η Μαρία Μενενάκου, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά εστίασε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως ο οδοντιατρικός, ο Ιαματικός Τουρισμός και οι Κρουαζιέρες, εκτιμώντας ότι γεωπολιτικά η Ελλάδα κατέχει εξέχοντα ρόλο στη διεθνή αγορά υγείας, επομένως μπορούμε να ενταχθούμε στην αγορά του Ιατρικού Τουρισμού. «Υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον, τεράστιο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η οδοντιατρική, είναι η αιχμή των ειδικοτήτων και μπορεί να προσελκύσει ιατρικό τουρισμό». Έφερε παράδειγμα την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο Ιατρικός Τουρισμός είναι απαίτηση των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Στο Βέλγιο, κάθε πολίτης έχει στη διάθεσή του χωρίς προηγούμενη έγκριση το ποσό των 6.000€, αλλά η αναμονή για την κάλυψη μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 7 μήνες. «Μπορούμε με μια πτήση δύο ωρών να γίνουμε κάτοχοι ενός ποσοστού από αυτό το μερίδιο αγοράς» είπε η κ. Μενενάκου. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε διαδικτυακές υπηρεσίες για την κάλυψη ιατρικών υπηρεσιών σε περιοχές που δεν υπάρχει εκείνη τη χρονική στιγμή οδοντίατρος.

Η Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά αναφέρθηκε και σε ανασταλτικούς παράγοντες που δεν διευκολύνουν παρόμοιες κινήσεις. Για παράδειγμα, η ιατρική δεοντολογία δεν επιτρέπει τη διαφημιστούμε, επομένως δεν είναι εύκολο η ιατρική κοινότητα να προσελκύσει Ιατρικό Τουρισμό. Ο τιμοκατάλογος παροχής ιατρικών υπηρεσιών στις ιατρικές ιστοσελίδες, θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει ελκυστικά, αλλά επίσης είναι κάτι που δεν επιτρέπεται. Επίσης, δεν υπάρχει πιστοποίηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες, ενώ δεν έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται η μασκούλα αζώτου, χάρις στην οποία όταν το αέριο αρχίζει να δρα, ο ασθενής αισθάνεται χαλαρός και ήρεμος, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα μιας και δεν υφίσταται η αντίστοιχη νομοθεσία.

Στις σημαντικές προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η φυσιοθεραπεία, όπως και η θαλλασοθεραπεία στον τουρισμό υγείας αναφέρθηκε η Αμαλία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας και Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ιαματικά λουτρά της Κυλλήνης, αλλά και στο Κέντρο Αποκατάστασης που λειτουργεί στον «Ολύμπιον», τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε περισσότερες υποδομές για να επισκεφτούμε τη χώρα μας τα άτομα με κινητικά προβλήματα». Πρότεινε ακόμη να υπάρξει σχεδιασμός παροχής υγείας σε άτομα τρίτης ηλικίας συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας. Δεν παρέβλεψε ωστόσο τα μειονεκτήματα, όπως η γραφειοκρατία και η εσφαλμένη νοοτροπία, αλλά και οι αντικειμενικές αδυναμίες όπως η οικονομική κατάσταση, η πλημμελής πληροφόρηση, η ποιότητα των υπηρεσιών «για τα οποία δεν έχουμε απάντηση θεσμική» παρατήρησε.

«Yπηρεσίες τουρισμού υγείας», έχει οργανώσει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου που δημιούργησε ένα Πιλοτικό Δίκτυο Τουρισμού Υγείας Πελοποννήσου. «Ο Τουρισμός υγείας όπως εμείς τον έχουμε κατατάξει στο αρχικό μας marketing plan απευθύνεται σε τμήματα αγορών-στόχων που προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό αλλά και από την εγχώριο αγορά και σχετίζεται με οκτώ συστήματα υπηρεσιών, που είναι: «Ιατρικός Τουρισμός, oδοντιατρικός tουρισμός, Spa _θερμαλισμός, θαλασσοθεραπεία, Ευεξία aθλητικός tουρισμός (κυρίως αποκατάστασης), μαγειρικός τουρισμό (όχι απαραίτητα ταυτόσημο με τον τουρισμό γαστρονομίας), προσβάσιμος τουρισμός (άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας), υποβοηθούμενο τουρισμό (για συνταξιούχους που αναζητούν μονιμότερη διαμονή σε ένα προορισμό με παράλληλες υπηρεσίες υγείας)» εξήγησε ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και αποσαφήνισε ότι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στην Πελοπόννησο από πλευράς αμιγώς ιατρικών υπηρεσιών και μάλιστα εκείνων με την υψηλότερη ζήτηση ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη, με αποτέλεσμα να επιλεγεί ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο όπως αυτό του τουρισμού υγείας.

Ο κ. Μαρινάκος προσδιόρισε ορισμένους καθοριστικούς παράγοντες που ωθούν στην ανάπτυξη Τουρισμού Υγείας, οι οποίοι είναι:

  • Η Ποιότητα και κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών τουρισμού υγείας. Σε αναδυόμενες οικονομίες το κόστος μπορεί να είναι μέχρι και 90% φθηνότερο από το αντίστοιχο κόστος στις ΗΠΑ
  • Η ύπαρξη και δημιουργία σύγχρονων νοσοκομειακών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε όλο και μεγαλύτερο εύρος προορισμών
  • Το εξειδικευμένο προσωπικό σε ιατρικές, νοσηλευτικές, ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες σε όλο και περισσότερους προορισμούς
  • Το προφίλ του εκάστοτε προορισμού (κλιματολογικές συνθήκες, υποδομές, ποιότητα υπηρεσιών, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά)
  • Η ύπαρξη κατάλληλης προβολής και προώθησης των υπηρεσιών τουρισμού υγείας
  • Η ανάπτυξη των διεθνών προτύπων πιστοποίησης για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης.
  • Η περαιτέρω αξιοποίηση του διαδικτύου, ως το επικρατέστερο μέσο για την αναζήτηση πληροφοριών τουρισμού υγείας
  • Η αύξηση των ιδιωτικών παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών και η αναβάθμιση-αναπροσαρμογή των υπαρχουσών ξενοδοχειακών υποδομών
  • Τα ανταγωνιστικά (από απόψεως κόστους) ασφαλιστικά προϊόντα και πακέτα.

Οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι: Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία. Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκο, οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά, και ίσως αυτό εξηγεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική.

Το Δίκτυο Τουρισμού Υγείας Πελοποννήσου αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και προώθηση ολοκληρωμένων υπηρεσιών τουρισμού υγείας σε τοπικό επίπεδο

Ιδρυτικά μέλη αποτέλεσαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων παρόχων υγείας και τουριστικών υπηρεσιών. Στην πλήρη ανάπτυξή του θα δομείται από τοπικές νοσοκομειακές μονάδες, πρωτοβάθμια ιατρεία, ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, υπηρεσίες προβολής, μεταφοράς, διασφάλισης ποιότητας, και την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους με τον τουρισμό υγείας φορείς

«Η παροχή ολοκληρωμένων και προηγμένου επιπέδου υπηρεσιών Τουρισμού Υγείας υλοποιείται μόνο μέσω επιτυχημένων συνεργασιών μεταξύ των υψηλών προδιαγραφών και αποδεδειγμένης ποιότητας υγειονομικών δομών και των αξιόπιστων και κατάλληλα προσαρμοσμένων ξενοδοχειακών και ταξιδιωτικών παρόχων» εκτίμησε ο Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και πρόσθεσε: «Οι, υπηρεσίες τουρισμού υγείας είναι απαραίτητο να διαμορφωθούν σε πακέτα υπηρεσιών μέσα σε ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πλαίσιο για το οποίο θα πρέπει να παρέχεται άμεσα η δυνατότητα πληροφόρησης στους τουρίστες υγείας αναφορικά με τη διαδικασία και τις επιμέρους προαπαιτούμενες διεργασίες».

Καταλήγοντας ο κ. Μαρινάκος τόνισε ότι «ο συνδυασμός των παροχών μεταξύ νοσοκομείου και ξενοδοχείου θα πρέπει να είναι τέτοιος ούτως ώστε να διασφαλίζει την όσο το δυνατό αποδοτικότερη υπηρεσία (για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους και τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών πακέτων) άρα την δημιουργία all -inclusive πακέτων με μια καλή σχέση ποιότητας τιμής».

Στην πρόσβαση στην υγεία και στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της υγείας εστίασε κατά τον χαιρετισμό του  στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι δύσκολο να έχεις πρόσβαση στο νοσηλευτικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί μονό με την αυτοθυσία του προσωπικού και αυτό είναι ο βασικός λόγος που κρατιέται ένα επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών. Η υγεία είναι αγαθό, η υγεία είναι ανάπτυξη. Οφείλουμε να καταγράψουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας».

Στα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Δυτική Ελλάδα ώστε να αποτελέσει προορισμό Ιατρικού Τουρισμού εστίασε ο Κωνσταντίνος Καρπέτας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα» είπε για τον Ιατρικό Τουρισμό και πρόσθεσε: «Η Δυτική Ελλάδα έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δύο νοσοκομεία, έναν ογκολογικό ξενώνα, ένα κέντρο αποκατάστασης, ιαματικές πηγές. Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τουρισμό και υγεία» τόνισε και αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη βελτίωση των υποδομών των δύο μεγάλων νοσοκομείων της πόλης της Πάτρας. «Ο επισκέπτης μπορεί να τα εμπιστευτεί και να συνδυάσει την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της υγείας μαζί με τις διακοπές του» κατέληξε.

Ο Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Γούμενος είπε ότι έχουμε αξιολογηθεί και βρισκόμαστε στη θέση 350 της παγκόσμιας κατάταξης. «Η κρίση, εκτός της δύσκολης κατάστασης, απέδειξε την υψηλή εκπαίδευση που έχουν οι νέοι γιατροί για αυτό είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αμείβονται πολύ καλά» ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Ιατρική Σχόλη είναι αλληλένδετη με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Ίδρυμα και η παροχή υπηρεσιών βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

«Η Ελλάδα είναι ένας πόλος έλξης, πιστεύω ότι το κράτος πρέπει να ενσκήψει στον Ιατρικό Τουρισμό και να του δώσει ώθηση. Είμαι νεφρολόγος, και οφείλω να πω ότι οι ασθενείς που θα έρθουν από το εξωτερικό θα μπορούν να συνδυάσουν διακοπές και θεραπεία» επεσήμανε.

«Η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει και βοηθάει τον δημόσιο τομέα, πράγμα που έγινε με τον Π.Γ.Ν.Π. και έτσι δεν υποβαθμίστηκε. Ο ιδιωτικός τομέας έχει μια άλλη αποστολή, εάν υπάρχουν κανόνες μπορεί να συνεργαστούν οι δύο τομείς» σχολίασε η Σία Αναγνωστόπουλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και παρατήρησε: «Ο Ιατρικός Τουρισμός δεν θα πλήξει την δημόσια υγεία. Μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά λείπουν οι υποδομές στην περιφέρειας μας».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ριζούλης, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τουρίστες, εάν δεν έχουμε κάνει τα βασικά. Από την άλλη όμως η χώρα μπορεί να διεκδικήσει ένα υψηλότερο μερίδιο από αυτή την αγορά και αυτό θα το καταφέρει έχοντας φτιάξει ένα καλύτερο, αποτελεσματικό σύστημα Υγείας».

Πρόσθεσε ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το σκοπό, απελευθερώνοντας δυνάμεις από την καθημερινή επαφή των ασθενών με τα δύο μεγάλα νοσοκομεία. Με αυτό τον τρόπο, θα επιτευχθεί αποσυμφόρηση, επομένως θα βελτιωθεί η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων. «Η υγεία σε αυτό το κομμάτι που λέγεται Ιατρικός Τουρισμός προσφέρει πολύ καλές θέσεις εργασίας» κατέληξε ο κ. Ριζούλης.

«Δυστυχώς έχουν περάσει 10 χρόνια από την έναρξη της κρίσης και δεν έχουμε βάλει μυαλό και δύσκολα θα ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση» σχολίασε ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε ότι ο πολίτης είναι απαραίτητο να έχει εύκολη πρόσβαση στην υγεία και κατέληξε προτείνοντας: «Να βάλουμε στόχους και να μετρήσουμε αποτελέσματα».

Ο Ιάσων Φωτήλας, Βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας   της Νέας Δημοκρατίας, από την πλευρά του εκτίμησε πως δύο τομείς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στη χώρα μας , ο ένας είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο άλλος ο Ιατρικός τουρισμός ή τουρισμός υγείας. «Ενώ στην Ευρώπη ανήκει η μερίδα του λέοντος στον Ιατρικό Τουρισμό, εμείς παραμένουμε θεατές δυστυχώς ενώ θα έπρεπε να είμαστε πρωταγωνιστές. Από τη μια τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και από την άλλη το κράτος που λειτουργεί αποτρεπτικά σε επενδύσεις, δεν μπορούμε να προσδοκούμε επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού υγείας» ανέφερε.

«Ζούμε σε μια περιοχή που έχει όλα τα πλεονεκτήματα και μπορεί να απελευθερώσει συμπράξεις με σκοπό να αξιοποιήσει τον Θρησκευτικό και Ιατρικό Τουρισμό» είπε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου Βουλευτής Αχαΐας  της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόσθεσε: «Έχει δυνατότητες που μπορεί να απορροφήσει δυνάμεις. Το 2018 όλα υλοποιούνται με συμπράξεις. Το αποτέλεσμα της ένωσης δυνάμεων θα φέρει ανάπτυξη, η οποία θα οδηγήσει σε πλούτο. Να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε το μέλλον μας με καλύτερες προϋποθέσεις» επέμεινε και εκτίμησε ότι χρειάζεται εθνικό σχέδιο, καθώς και περιφερειακό. «Υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορούν να απελευθερώσουν δυνάμεις και ο πλούτος να μοιραστεί στην πόλη, στη χώρα. Να μην μείνουμε στο σχέδιο, θα πρέπει να το επικοινωνήσουμε. Αυτό που εξελίσσεται παντού στην Ευρώπη είναι ότι χαράσσουν το σχέδιο με τελικό στόχο την υλοποίησή του» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Στην εκδήλωση δόθηκαν απαντήσεις σε αρκετές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις  συμμετεχόντων εκπροσώπων φορέων ενώ συμπερασματικά ο εκδότης της εφ. «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος που είναι ο οργανωτής του Forum Υγείας και συντόνισε την ενότητα για τον Ιατρικό Τουρισμό, τόνισε ότι  στην συζήτηση έγινε φανερό ότι υπάρχει ωριμότητα στην περιοχή για να προχωρήσουν συνέργειες στην κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων να ενταχθεί η Περιφέρειά μας στον χάρτη αυτού του σημαντικού παγκοσμίως ποιοτικού τουριστικού τομέα.

Να σημειωθεί  τέλος ότι  ήδη υπήρξε αρχική συμφωνία σημαντικών φορέων της περιοχής για την δημιουργία δομής που θα συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να έχει ενεργό ρόλο στην όλη διαδικασία που θα ακολουθήσει σύντομα.

Διαβάστηκε 1098 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.