Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 18:13

ΕΛΓΑ Αγρινίου: Κοντά στους 1.000 οι παραγωγοί που θα κάνουν δήλωση για το χαλάζι της 31ης Μαΐου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Σε κτήματα με Καλαμών οι πιο πολλές ζημιές.
Μεγάλη είναι η ροή των δηλώσεων προς τον ΕΛΓΑ Αγρινίου από τους παραγωγούς της περιοχής, των οποίων οι καλλιέργειες, κυρίως ελιάς Καλαμών, υπέστησαν καίριο χτύπημα στις 31 Μαΐου, όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος.

«Αυτές τις ημέρες η ροή των δηλώσεων ζημίας και η προσέλευση των παραγωγών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ήδη έχουν υποβληθεί 370 δηλώσεις ζημιάς. Πρόκειται στην πλειοψηφία για παραγωγούς ελιάς ποικιλίας Καλαμών από τη νοητή ζώνη, που ξεκινά από το Καινούργιο, έξω από το Αγρίνιο και φθάνει έως το Αιτωλικό, τη Σταμνά και το Χρυσοβέργι, καλύπτοντας όλες τις περιοχές μέχρι εκεί», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος στον ΕΛΓΑ Αγρινίου, κ. Αλέξανδρος Κοντοσπύρος.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «σαφέστερη εικόνα για τον τελικό αριθμό των δηλώσεων θα έχουμε την ερχόμενη εβδομαδα, αν και εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσουν τους 1.000 οι αγρότες που θα υποβάλλουν δήλωση».

Όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος από την Παρασκευή 1 Ιουνίου, σάρωσε το μεγαλύτερο τμήμα της βασικής παραγωγικής ζώνης ελιάς στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε την Πέμπτη.

Οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές αφορούν μια ζώνη που περιλαμβάνει ελιά Καλαμών σε ποσοστό 90% και τις υπόλοιπες ποικιλίες (Αγρινίου, λαδοελιά) ένα ποσοστό 10% και είναι συντριπτικές.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα δήλωσε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς «πρόκειται για μια πραγματικά πολύ μεγάλη ζημιά».

Ζημιές καταγράφονται και σε άλλες ωστόσο καλλιέργειες.

Όπως τόνισε εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Βασίλης Κόκκοτος, ελαιοπαραγωγός με 3.000 δέντρα Καλαμών «Η κατάσταση είναι δραματική. Πήγαμε στα χωράφια και με πόνο ψυχής αντικρίσαμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι ζημιές έπιασαν μια περιοχή με ελιές Καλαμών σε ποσοστό 90%. Πιο δραματική είναι η κατάσταση σε Παναιτώλιο, Αβώρανη, Ζευγαράκι, Καινούργιο, Κλεισορέμματα, Μπρέσιακο, Λυσιμαχία, ένα μέρος του Αγγελόκαστρου και της Σταμνάς, Χρυσοβέργι, Μαγούλα και Κεφαλόβρυσο, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής ζώνης του πρωτοπόρου νομού από άποψη όγκου παραγωγής ελιάς Καλαμών».

Το χαλάζι, σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ήταν πολύ χοντρό, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ελιές, να βρίσκονται πλέον στο έδαφος, ενώ κάποιοι υπολογίζουν τη ζημία σε ποσοστό άνω του 70%.

Σημειωτέον ότι οι διερχόμενοι από την Ιόνια Οδό την ώρα της χαλαζόπτωσης σταμάτησαν τα αυτοκίνητά τους κάτω από γέφυρες, προκειμένου να προστατευτούν.

«Το ευτύχημα είναι ότι μια ζώνη με πολλές καλλιέργειες από το Νεοχώρι, Κατοχή, έως Πεντάλοφο τουλάχιστον δεν επλήγη καθόλου», ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σύρρος, από το υποκατάστημα της Ένωσης Αγρινίου στο Νεοχώρι, τονίζοντας όμως ότι «υπάρχουν μεγάλες ζημιές, μεταξύ άλλων στην Άνω Σταμνά, στο Αιτωλικό στην πάνω μεριά και στο Χρυσοβέργι, ενώ οι παραγωγοί ήδη απευθύνονται στην Ένωση, καθώς πρέπει να πάρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από το ΟΣΔΕ, για να κάνουν δήλωση στον ΕΛΓΑ».

Εξάλλου, σχετική ενημέρωση στο site της Ένωσης Αγρινίου έκανε λόγο για μια «πραγματικά δυνατή καταιγίδα που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία το μεσημέρι της Πέμπτης, η οποία και συνοδεύτηκε από σφοδρή ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση, που σε ορισμένα σημεία είχε διάρκεια και πολύ μεγάλη ένταση, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε αρκετές περιοχές».

0ι αγρότες έχουν προθεσμία 15 ημερών απ’ την εκδήλωση της καταστροφής, για να κάνουν την αναγγελία. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και να έχουν βεβαίως πληρώσει την ασφάλιση, να έχουν καταβάλει την εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί κάποιο ποσό, η καταστροφή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 25% της παραγωγής.

Αλέξανδρος Μπίκας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

agrotypos.gr

Διαβάστηκε 1397 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.