logo small for menu

  • Simple Item 1
  • 1
facebookbuttonTwitterbuttonyoutubebuttoninstagrambuttonrss button
Παρασκευή, 13η Δεκεμβρίου 2019, 3:00 μμ
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 17:27

O… Αστακός «δάγκωσε» τους Κινέζους

Ολόκληρη η πόλη του Αστακού αναδεικνύεται σε σοβαρό επενδυτικό προορισμό στον τομέα των μεταφορών και των logistics και έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο συνωστισμός επενδυτών που αναζητούν πληροφορίες έτσι ώστε κάποιες από τις επενδυτικές προτάσεις να μετουσιωθούν σε επενδύσεις πράγμα, που θα σημάνει και τη γεωμετρική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Ήδη με τη λειτουργία της Ιόνιας Οδού έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στις οδικές μεταφορές της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κρατικές κινεζικές εταιρείες για την ανάληψη μεγάλων έργων στη Δυτική Ελλάδα, στους τομείς των σιδηροδρομικών και λιμενικών υποδομών, όπου διαφαίνονται μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι Κινέζοι με την αλματώδη ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά εκτιμούν ότι η ύπαρξη μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, που θα δίνει τη δυνατότητα διακίνησης των εμπορευματοκιβωτίων προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη μέσω και της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα από το λιμάνι Αστακού το οποίο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για μία τέτοια επένδυση, θα είναι επενδυτικά πολύ ενδιαφέρουσα.

Τα πλεονεκτήματα

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρότασης είναι η ύπαρξη (ανενεργής μετρικής) σιδηροδρομικής γραμμής σε μήκος 44 χλμ. η οποία ξεκινά από το Κρυονέρι και μέσω Μεσολογγίου φτάνει μέχρι το Αγρίνιο.

Στα αρνητικά είναι η αδυναμία σύνδεσης με το σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας (τον ΠΑΘΕΠ), καθώς με τον τρόπο που κατασκευάστηκε η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου καθιστά αδύνατη τη διέλευση τρένου, λόγω μεγάλης κλίσης.

Στο μεταξύ, τα 7 δισ. ευρώ ξεπερνούν οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, εάν συμπεριληφθούν υποδομές, ναυτιλία, ενέργεια και ακίνητα. Το «κεφάλι» του «κινεζικού δράκου» στην Ελλάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Όμως το ενδιαφέρον των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα δεν σταματά εδώ.

Στην χώρα μας πρόκειται να διεισδύσει η πρώτη κινεζική τράπεζα. Η China Development Bank (CDB) σκοπεύει να ανοίξει σύντομα γραφεία στην Αθήνα, για να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση επενδυτικών projects μεγάλης κλίμακας.

Ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με κινεζικούς ενεργειακούς ομίλους, με τη ΔΕΗ και με μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Η κινεζική τράπεζα θα συνεργασθεί με την υπό ίδρυση Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και συμμετέχοντας σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όμως ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη Sky Solar, που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές, και τον όμιλο Avic International, που δραστηριοποιείται τόσο στις ναυπηγήσεις όσο και στο real estate και τον τουρισμό. Σημαντικότατη παρουσία έχουν εγκαθιδρύσει στην Ελλάδα και οι ZTE Corporation και Huawei, ενώ η State Grid Corporation of China συμμετέχει πλέον με ποσοστό 24% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ έχοντας καταβάλει τίμημα 320 εκατ. ευρώ.

Ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Κίνας έχει δρομολογήσει άλλωστε η Alibaba, μακράν η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην ασιατική χώρα. Η Alibaba θέλει να προσφέρει στους χρήστες της στην Κίνα αλλά και διεθνώς τη δυνατότητα αγοράς ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της πλατφόρμας της και ήδη έχει ενεργοποιήσει πολλούς κωδικούς.

Και βέβαια οι Κινέζοι είναι αγοραστές πλήθους ακινήτων.

Αγορές ακινήτων

Περισσότεροι από 700 Κινέζοι πολίτες, μακράν οι περισσότεροι από κάθε άλλη εθνικότητα, έχουν αποκτήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «χρυσής βίζας» που χορηγείται σε υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη ζήτηση καταγράφεται και για το ελληνικό μάρμαρο, το οποίο θεωρείται ανώτερης ποιότητας, με τους ευκατάστατους Κινέζους να το χρησιμοποιούν κατά κόρον στα κτίσματά τους.

Άλλωστε, όπως δείχνουν τα στοιχεία των εξαγωγών, οι οποίες το 2017 ανήλθαν σε 400 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 40% σε σχέση με το 2016, σχεδόν τα 200 εκατ. ευρώ προήλθαν από την εξαγωγή μαρμάρου!

Στην Ελλάδα, μέσα σε μία τριετία, ο αριθμός των Κινέζων τουριστών εκτοξεύθηκε από 30.000 σε 250.000, με την κινεζική κυβέρνηση να έχει επισήμως δεσμευτεί πως τα επόμενα δύο χρόνια θα στείλει 1,5 εκατομμύριο τουρίστες κρουαζιέρας.

Κίνα και άδειες διαμονής

Βάσει των στοιχείων Απριλίου 2018, που έδωσε στη δημοσιότητα η Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Κίνα έρχεται πρώτη με 1.117 άδειες διαμονής επενδυτών ακινήτων. Σχετικά δε με τον αριθμό χορήγησης αδειών διαμονής σε Κινέζους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων κατ’ έτος, το 2014 χορηγήθηκαν 155 άδειες διαμονής, το 2015 203 άδειες, το 2016 290 άδειες και το 2017 435 άδειες διαμονής, ενώ εντός 2018 έχουν ήδη εκδοθεί 34 άδειες. Αν προστεθούν σε αυτές και οι άδειες των μελών της οικογένειας των επενδυτών-αγοραστών ακινήτων τα νούμερα διαμορφώνονται ως εξής: 306 άδειες διαμονής το 2014, 476 το 2015, 756 το 2016, 1.179 άδειες διαμονής το 2017 και ήδη 82 νέες άδειες εντός 2018. Συνολικά 2.799 άδειες διαμονής σε Κινέζους επενδυτές και μέλη της οικογένειάς τους.

Οι πέντε πρώτες περιοχές σε αριθμό αδειών διαμονής σε Κινέζους επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και στα μέλη της οικογένειάς τους είναι οι εξής: Πειραιάς 1.006 άδειες, Αθήνα 987 άδειες, Παλλήνη 591 άδειες, Χανιά 113 άδειες, Ερμούπολη 52 άδειες.

του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

toxrima.gr

 

Διαβάστηκε 1386 φορές
Κοινοποιησέ το
Συντακτική Ομάδα του AgrinioBestOf.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Οι διαχειριστές της παρούσας Ιστοσελίδας διατηρούν το δικαίωμα να δημοσιοποιούν ή οχι τα σχόλια σας. Θα δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια που τηρούν τους κανόνες της ευπρέπειας και καλής συμπεριφοράς. Κατά προτίμηση προτιμήστε να γράφετε Ελληνικά.

Τελευταία Άρθρα στην ίδια Ενότητα

Τελευταία Άρθρα απο όλες τις Ενότητες

eklogesdytika banner final

FRIGO TOOLS BANNER SIDE

KARAMELITSA BANNER 350X466

one happy coffee

COFFEE SIR

25 SECONDS CAFE

amvrakia hotel banner

magnitaki

ATHOS CAFE NEW

grivaswines

καρβουνα καυσοξυλα pellet βασιλακας

mpampatsikos

fit ems gym

dimitra greka

manikas

prosfigas

6p banner

kostopoulou

wineoutlet banner 300x180

vivlio life

Ροή Ειδήσεων

Άρθρα που ενδιαφέρουν

Απόψεις, Θέσεις, Προτάσεις
Πολυμέσα, Παρουσιάσεις
  • 1