Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:15 πμ
 
wm small
Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 00:20

Ο Κοινωνικός Ρατσισμός στην Σύγχρονη Κοινωνία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ο Κοινωνικός Ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο σε έξαρση. Απασχολεί καθημερινά την κοινωνία και όλοι ψάχνουν τρόπους να το περιορίσουν. Για το πολύ επίκαιρο κοινωνικό αυτό θέμα μιλάμε με την Κοινωνιολόγο Νάντια Φούντα. Η Χρύσα Σπαή συναντήθηκε μαζί της στον φιλόξενο χώρο του Κτήματος Πιθάρι στην Τριχωνίδα και συζήτησε το θέμα αυτό. Μέσω του άρθρου μας θα προσπαθήσουμε να το φωτίσουμε και να δώσουμε ερεθίσματα στους αναγνώστες μας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπισθεί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Νάντια Φούντα έχει τελειώσει το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Κοινωνιολογίας, έχει συμμετοχή σε δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Υγείας και Περιβάλλοντος, συνεργάζεται με την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας <<ΟΔΥΣΣΕΑΣ>>- Ο.ΚΑ.ΝΑ Επίσης έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαιδευτικά προγράμματα όπως μπορείτε να δείτε στο τέλος του άρθρου.

image 09

Τι εννοούμε με τον όρο Ρατσισμός Εξωτερικής Εμφάνισης;

Ο Ρατσισμός απαντάται σε διάφορες μορφές όπως Θρησκείας, Γλώσσας, Χρώματος του δέρματος και υπάρχουν κάποιες μορφές ρατσισμού που δεν είναι αντιληπτές με την πρώτη ματιά όπως της εξωτερικής εμφάνισης. Με αυτό τον όρο έχουμε τον Κοινωνικό Ρατσισμό που είναι διακρίσεις που υφίστανται άτομα ή κοινωνικές ομάδες όπως παχύσαρκοι, αλλοεθνείς, άτομα με ιδιαίτερο στυλ και ντύσιμο και αυτά διαμορφώνονται εξαιτίας της έλλειψης ανεκτικότητας που υπάρχει στις κοινωνίες και την απόρριψη συνείπαρξής τους μέσα σε αυτές.

Πως οι ανθρωποι αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό της εξωτερικής εμφάνισης και πως μπορούν να το ξεπεράσουν;

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ρατσιστικές συμπεριφορές νοιωθουν κατώτεροι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους και να γίνονται αντικοινωνικοί και να διακατέχονται από ένα άγχος και ανασφάλεια. Χρειάζεται λοιπόν να κάνουν μια αυτοκριτική και να συνειδητοποιήσουν την ισοτιμία τους με τους άλλους, να συνειδητοποιήσουν τις αιτίες και την δημιουργία αυτής της συμπεριφοράς καθώς επίσης πρέπει να κάνουν μια ενδοσκόπηση στον εαυτό τους και με την βοήθεια ειδικών όπως συμβουλευτική ψυχολογία να μπορέσουν χωρίς φόβο να ενταχθούν μέσα στην οικογένεια την εργασία την κοινωνία γενικά. Πρέπει να αποδεχθούν ότι όλοι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

image 102

Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο; Το συναντάμε στα σχολεία συνήθως; Σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης ;

Το αντιμετωπίζουμε σε όλες τις βαθμίδες και δυστυχώς ο ρατσισμός στα σχολεία δεν είναι μόνο φυλετικός. Εκδηλώνεται στις σχολικές αίθουσες και αυτό σημαίνει ότι είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Οι διακρίσεις που γίνονται στα σχολεία είναι κυρίως λόγω της εξωτερικής εμφάνισης, του ντυσίματος, των μαθητικών επιδόσεων, των παραπανίσιων κιλών και της κοινωνικής θέσης. Αυτό έχει σαν συνέπεια την απομόνωση και την κατάθλιψη.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) δέχονται κοινωνικό ρατσισμό και γιατί;

Σαφέστατα ναι και ο ρατσισμός στα ΑΜΕΑ είναι μια κοινωνική μάστιγα γιατί τα άτομα αυτά κρίνονται μόνο από την εμφάνιση και οχι από τις ικανότητες που μπορούν να έχουν η να διαθέτουν. Συνήθως αυτά τα άτομα κάνουν φιλίες και παρέες με άτομα της ίδια ιδιαιτερότητας. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ίσες ευκαιρίες και στον εργασιακό χώρο.

Ο κοινωνικός ρατσισμός της εξωτερικής εμφάνισης πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός μέσα από ημερίδες, συνέδρια και συζητήσεις; Θα μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα αυτό;

Ναι. Καταρχήν πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία δεν θα πρέπει να ενθαρρύνει ρατσιστικές εκδηλώσεις και να προωθεί τον διάλογο ώστε να μην ξεχωρίζει η διαφορετικότητα κάποιου ατόμου. Επίσης πρέπει να ενισχύσει το κράτος πρόνοιας ώστε ολες οι κοινωνικές ομάδες να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.Παραλληλα, πρέπει να εξασφαλίζει καλές συνθήκες εργασίας με πνεύμα ισοτιμίας για όλους τους πολίτες και να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

image 06

Η οικογένεια και τα ΜΜΕ τι θέσεις πρέπει να παίρνουν ώστε να μην έχουμε τέτοια προβλήματα;

Η οικογένεια θα πρέπει να μην περνάει στα νεαρά της μέλη απαρχαιομένες αντιλήψεις και θα πρέπει να καλλιεργεί τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και να περιορίσει την αλαζονεία και την έπαρση και να καλλιεργεί στα μέλη της την κοινωνική συνείδηση και τα βαθειά αισθήματα ανθρωπιάς.Ακομη,τα ΜΜΕ πρέπει να μην καλλιεργούν ρατσιστικές αντιλήψεις και να προβάλουν λανθασμένα μηνύματα.

Σαν επίλογο τι θα λέγαμε – προτείναμε για το πρόβλημα αυτό;

Πρέπει σαν άτομα να βάζουμε πάνω απ’ όλα το συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό και μέσω της παιδείας μπορούμε τουλάχιστον στους νέους να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό της ανθρώπινης προσωπικότητας και να υπάρχει ανεκτικότητα και καταδεκτικότητα οπότε πρέπει η παιδεία μας να είναι ανθρωπιστική. Με την κατάλληλη παιδεία θα μπορούμε να κρίνουμε σωστά και να μη πέφτουμε θύματα προπαγάνδας και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο χέρι μας είναι να αποδείξουμε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και ίσοι μεταξύ μας.

image 104

image 11

image 103

Τμήμα Παραγωγής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του http://AgrinioBestOf.gr

***Παραθέτουμε τα Εκπαιδευτικά Προγραμμάτα που παρακολούθησε η Νάντια Φούντα
Διαχείριση εργασιακού άγχους/ Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
• Πρώτες Βοήθειες-Αγωγές υγείας
• Επιστημονική ημερίδα με θέμα:΄΄Πρόληψη και Καταπολέμηση ενδοοικογενειακής βίας΄΄
• Αποτελεσματική ηγεσία στην εργασία
• Επιστημονική ημερίδα με θέμα:΄΄Υπηρεσίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης εντός της κοινότητας για άτομα με νοητική υστέρηση στην Ελλάδα.Προβληματισμός για τα ΑμεΑ τρίτης ηλικίας.Η σημαντική συμβολή της Ευρωπαϊκή Ένωσης στους Φορείς παροχής υπηρεσιών προς τα ΑμεΑ΄΄
• Ημερίδα με θέμα:΄΄Ο Θεσμός της αναδοχής και η προστασία του παιδιού΄΄
• Σεμινάριο με θέμα:΄΄Χαρισματικά παιδιά - αναγνώριση,διαχείριση από γονείς και εκπαιδευτικούς΄΄
• Ημερίδα με θέμα:΄΄Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο:Η άγνοια βλάπτει σοβαρά την οικογένεια΄΄
• Ημερίδα με θέμα:΄΄Ναρκωτικά:Εξάρτηση και θεραπεία΄΄
• Σεμινάριο με θέμα:΄΄Γενετικά Τροποποιημένοι οργανισμοί και Διατροφή΄΄
• Ημερίδα με θέμα:΄΄Το σχολείο που θέλουμε ή το σχολείο που θέλουν;H ‘’απατηλή’’ γοητεία των σύγχρονων εκπαιδευτικών συνθημάτων και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων΄΄
• Ημερίδα με θέμα: ΄΄Η βία στην εξοικείωση με τη βία΄΄
• Βιωματικό εργαστήριο με θέμα: ΄΄Με σύμμαχό σου ένα βιβλίο διώξε τη βία από το σχολείο΄΄
• Εκπαιδευτικό σεμινάριο επιμόρφωσης με θέμα: ΄΄Από την έρευνα στη διδασκαλία΄΄
• Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ΄΄Προάγοντας την Ψυχική Υγεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.Ιδέες και προβληματισμοί΄΄
• Εργαστήριο με θέμα: ΄΄Ζευγάρια΄΄
• Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: ΄΄Κατάρτιση στη κοινότητα της ψυχικής ψυχικής υγείας΄΄

 

Διαβάστηκε 15602 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 12:04
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Χρύσα Σπαή

Η Χρύσα Σπαή τελείωσε Δημοσιογραφία στα Δ.Ι.Ε.K. Αγρινίου και συνεργάζεται με το AitoloakarnaniaBest.gr γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις. Πιστεύει οτι η περιοχή μας έχει να δείξει ενδιαφέρουσα πολιτιστική κίνηση, ενδιαφέροντες ανθρώπους και υπέροχα τοπία και μέσω της δουλειάς της στο παρών site, θα προσπαθήσει να τα αναδείξει. Εκτός αυτού έχει επιμορφωθεί σε θέματα συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης, τουρισμού, μάρκετινγκ και διαφήμησης. Διαθέτει επίσης τίτλους σπουδών ηθοποιίας και βιβλιοθηκονομίας. 

facebook.com/profile.php?id=100009676997033