Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  10:58 μμ
 
wm small
Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 20:48

Στα χνάρια της ιστορίας με στόχο την αναδείξουν της περιοχή μας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Στα χνάρια της ιστορίας με στόχο την αναδείξουν της περιοχή μας

Ο ερευνητής Μάκης Εξαρχόπουλος βρέθηκε στην περιοχή μας και θέτει τις βάσεις για μια μεγάλη ιστορική έρευνα της οποία τα αποτελέσματα θα αναδείξουν την περιοχή μας.

Μάκης Εξαρχόπουλος

Τις μέρες αυτές ήταν στην περιοχή του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, του Θέρμου και του Προυσού, με διττό σκοπό, ο ερευνητής και δημοσιογράφος Μάκης Εξαρχόπουλος. Ο ένας εκ των δύο στόχων της παρουσίας του ερευνητή στην περιοχή μας είναι να ακολουθεί την πορεία που έκανε κατά την περίοδο της κατοχής ο Γερμανός Ταγματάρχης και υπεύθυνος για την αντιαεροπορική άμυνα Βαρόνος Γιόζεφ Σβίντ, ο οποίος θαύμαζε και αγαπούσε την Ελλάδα.

μία απο τις δύο λίμνες τις περιοχής (Τριχωνίδα ή Λυσιμάχεια)Ο έτερος λόγος είναι ότι έκανε ένα «ρεπεράζ» με αφορμή μια πρόταση που θα γίνει και ήδη  ετοιμάζεται για τηλεοπτική ταξιδιωτική εκπομπή, με τον δικό της ξεχωριστό ιστορικό χαρακτήρα. Ο εκάστοτε τόπος που επισκέπτεται, για την προετοιμασία του όλου εγχειρήματος, θα έχει ως αφορμή ένα βιβλίο, λογοτεχνικό, ιστορικό κ.λ.π  που γράφτηκε για την περιοχή. Για τον νομό μας και του Προυσό επιλέχθηκε ένα βιβλίο του Αλέξανδρου Πάλη, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή και έγραψε γι αυτή το 1920. Ο συγγραφέας Πάλης κάνει την διαδρομή Αθήνα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Προυσό, μέσω Παντάνασσας, Καλλιθέας, Στριγανιάς, ενώ την ίδια διαδρομή κάνει και ο ερευνητής και πλέον έχει φτάσει στην περιοχή μας. Το τηλεοπτικό αφιέρωμα, η τηλεοπτική εκπομπή,  θα περιλαμβάνει την διαδρομή αυτή με στοιχεία της κατοχής και το πώς είναι σήμερα, ενώ παράλληλα, μαζί με το εγχείρημα αυτό ο ερευνητής Εξαρχόπουλος συλλέγει κάθε τι ιστορικό στοιχείο που αφορά την περιοχή, κατά την περίοδο της κατοχής, για να μπορέσει να δώσει πληρέστατη εικόνα.

περιοχή Θέρμου Σχετικά με τον πρώτο λόγο της παρουσίας του κ. Εξαρχόπουλου στην περιοχή μας αξίζει να σημειώσουμε πως μεταξύ του 1942 και του 1944 ο Γερμανός αξιωματικός φωτογράφιζε την Ελλάδα, ενώ μεταξύ των λήψεων που είχε, διέθετε και υλικό από την Αιτωλ/νία και συγκεκριμένα από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, το Ρίβιο, το Κρυονέρι και το Θέρμο. Ο ερευνητής ακολουθεί τις διαδρομές του γερμανού αξιωματικού στο νομό μας, με σκοπό αφού μελετήσει το υλικό αυτό να εκδώσει ένα λεύκωμα με το υλικό και τις πληροφορίες που έχει στην κατοχή του, αντιπαραβάλλοντας ταυτόχρονα τα σημεία έτσι όπως ήταν τότε και έτσι όπως είναι σήμερα.

εκκλησία του ΑγρινίουΕπίσης, στο πλαίσιο του σκοπού αυτού, ο κ. Εξαρχόπουλος σκοπεύει να κάνει μια έκθεση με όλο το υλικό που διαθέτει, η οποία να προβληθεί σε όλες τις περιοχές που ο Γερμανός βρέθηκε και έβγαζε φωτογραφίες, αλλά και να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ πάνω στα βήματα του Γιόζεφ Σβίντ στην Αιτωλ/νία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αποτελούμενο από εκατόν εξήντα επτά  ασπρόμαυρες φωτογραφίες και εκατόν εξήντα τρις σλάιντ, από τα όποια τα πενήντα τρία είναι έγχρωμα. Σε μεγάλο μέρος των φωτογραφιών του, ο ίδιος ο Σβίντ γράφει σε ποίο σημείο έχει βγάλει την φωτογραφία, αλλά σε μεγάλο ποσοστό τους οι φωτογραφίες δεν ορίζουν το σημείο και την περιοχή λήψης τους.

Ο σκηνοθέτης που θα υποστηρίξει τις δύο παράλληλες προσπάθειες είναι ο Σταύρος Παρχαρίδης, την ιστορική έρευνα έχει αναλάβει ο ίδιος ο ερευνητής Εξαρχόπουλος, ενώ η εταιρία παραγωγής είναι η Alfa production.

Όποιος επίσης γνωρίζει κάποια στοιχεία ή έχει ακούσει ιστορίες για την περίοδο της κατοχής ή αναγνωρίζει την περιοχή που είναι τραβηγμένες οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το ρεπορτάζ μπορεί να επικοινωνήσει με τον ερευνητή στο κινητό 6974 045 860.   

Κων/νος Χονδρός

πηγή: http://sinidisi.gr

Διαβάστηκε 3935 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.