Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  5:17 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 10:37

Είναι το μέλλον μας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τι δηλώνουν οι αριστεύσαντες του Αγρινίου και πως κινήθηκαν φέτος οι βάσεις

Τέλος έλαβε χθες η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων που αγωνίστηκαν για την εισαγωγή τους στην σχολή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιθυμούσαν. Συνολικά, φέτος εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα ΤΕΙ, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και τις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988, ενώ πέρσι ο αριθμός των εισακτέων ήταν 72.763 σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.

Οι φετινές βάσεις δείχνουν πτώση των βάσεων στα περισσότερα τμήματα – ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές – η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σχολές της επαρχίας. Η εικόνα αυτή οφείλεται στον δραστικό περιορισμό του αριθμού των μετεγγραφών αλλά και στην διστακτικότητα των υποψηφίων να επιλέξουν σχολές της επαρχίας λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα η Ιατρική Αθηνών «πέφτει» κατά 306 μόρια, η Νομική κατά 755 και η Αρχιτεκτονική Αθήνας «πέφτει» 526 μόρια ενώ τα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αύξηση μορίων που κυμαίνονται στα 55 μόρια. Άνοδος των βάσεων σημειώνεται στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ξενόγλωσσες Φιλολογίες, όπως η Γαλλική Θεσσαλονίκης, η Ιταλική Φιλολογία, καθώς και στη σχολή Μουσικών Σπουδών Αθήνας.  Επίσης, σημειώνεται διπλασιασμός  της βάσης της Γαλλικής Θεσσαλονίκης ενώ «πέφτει» η Γερμανική Φιλολογία. Πτώση σημειώνεται στη Σχολή Δημοσιογραφίας, στη σχολή Ευελπίδων και στην Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Φέτος επίσης, ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής, κάτι που απελάσει τους νεοεισαχθέντες φοιτητές να επισκέπτονται άμεσα την σχολή που εισήχθησαν για να εγγραφούν και να κατοχυρώσουν τα φοιτητικά δικαιώματά τους. Οι επιτυχόντες δηλαδή το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εισέλθουν με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια, θα πρέπει υποχρεωτικά να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να ξεκινήσουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλ/νιας κ. Σπύρος Παπαθανασίου δήλωσε: «Συγχαίρουμε τους μαθητές που εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο. Τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία. Ο κάθε επιτυχών χαίρεται γιατί βλέπει τις προσπάθειές που έκανε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα να αποδίδουν. Στο νομό είχαμε πολλές επιτυχίες, κάτι που μας χαροποιεί. Ευχόμαστε και στους μαθητές που δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους, να μην εγκαταλείψουν την μάχη και τις προσπάθειές τους ώστε να πετύχουν στην ζωή τους».

Ο Αγρινιώτης και πρώτος των πρώτων στην Ελλάδα στην Νομική κ. Ανδρέας Μπάδας δήλωσε: «Ήταν δύσκολη χρονιά φέτος. Χρειάζονταν ποιοτικό διάβασμα και όχι πολύ, γιατί πολλές φορές το πολύ διάβασμα κουράζει, είναι προτιμότερο να διαβάζεις με αφοσίωση. Για την επιτυχία μου αυτή χρειάστηκε αρκετός ζήλος και αγάπη. Ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές μου στο 2ο Λύκειο Αγρινίου που με βοήθησαν, τόσο με τα μαθήματα, όσο και ψυχολογικά. Ευχαριστώ ιδιαίτερα το φροντιστήριό μου «Έμμετρων» και τον φιλόλογό μου κ. Λάζαρο Καπέρδα, όπως επίσης και τον έτερο καθηγητή-φιλόλογο μου στο φροντιστήριο κ. Ανδρέα Ταρναρά που στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθειά μου».

Στο 1ο Λύκειο Αγρινίου πρώτη ήταν η Δέσποινα Κοτταρίδου με βαθμό πρόσβασης 18,95, δεύτερος ο Αναστάσιος Γιαπράκης με βαθμό πρόσβασης 18,83 και τρίτη η Παναγιώτα Πλιακούρα με 18,68. Στο 2ο Λύκειο, πρώτος ήρθε ο Ανδρέας Μπάδας με περίπου 19.60, δεύτερη η Ιωάννα Βάρα με 19,52, τρίτη ήρθε η Μαγδαληνή Κολαζά με 19,38, ακολούθησε η Κορδάτου Χρυσάνθη με 19,35 και ο Παναγιώτης Νταλαπέρας με 19,00. Στο 3ο Γ.Ε.Λ πρώτος ήρθε ο Νίκος Κατσανάκης με 19,3, ακολούθησε ο Γιάννης Τσεκούρας με 18,65 και στην τρίτη θέση ήρθαν ο Ανδρέας Ροκοπάνος και η Παναγιώτα Κουτσουβέλη με 18, 57. Στο 4ο Γ.Ε.Λ η Ειρήνη Καπελάρη ήρθε πρώτη, βγάζοντας 19, με τον ίδιο βαθμό αρίστευσε ο Δημήτρης Αργύρης, ενώ η Γεωργία Βασίλα και η Δανάη Καραΐσκου έβγαλαν 18,6. Στο 5ο Λύκειο Αγρινίου πρώτη ήρθε η Μαρία Μπάδα με 18,82, δεύτερη η Παρασκευή Βλαχοδήμου με 16,30 και τρίτη η Μανίκα Θεοδώρα με 15,97 .Στο Μουσικό Λύκειο Αγρινίου πρώτη είναι η Μουρατιδη Κυριακή – Μαρίνα, δεύτερη η Τσόμπου Μαρία και Τρίτη η Πίρε Μαρίντα.

Η «Συνείδηση», ως είθισται, ήρθε σε επαφή με όσους εκ των αριστευσάντων μπόρεσε να έρθει σε επαφή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μαθήτρια του 1ου Γ.Ε.Λ Παναγιώτα Πλιακούρα δήλωσε: «Είμαι χαρούμενη που κατάφερα να αποδράσω από το σύστημα αυτό. Όλοι οι μαθητές, λόγω του συστήματος, μπαίνουν σε μια διαδικασία και χάνουν τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους. Ζητήθηκαν πολλά που δεν είχαν διδαχτεί στα σχολεία. Πολλά παιδιά είχαν τεράστιες αποκλίσεις από τους βαθμολογητές, κάτι που δείχνει ότι η βαθμολόγηση ήταν επιπόλαια. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρων από την πολιτεία και κάποιους εκ των καθηγητών. Μας κάνουν να σκεφτόμαστε λίγο και μετά μας ζητάνε να πάρουμε αποφάσεις και να έχουμε προσωπικότητα. Εγώ χρησιμοποίησα το σύστημα αυτό και ελπίζω να αλλάξει».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Αναστάσιος Γιαπράκης από το 1ο Γ.Ε.Λ δήλωσε: «Απ την αρχή ήθελα Ιατρική γιατί μου άρεσε. Φέτος διάβασα αρκετά, αλλά διάβαζα με σύστημα από το γυμνάσιο και τώρα είμαι με το παραπάνω ικανοποιημένος. Φέτος, η φυσική, τα μαθηματικά και η βιολογία ήταν πολύ δύσκολα. Τώρα θέλω να βγάλω με καλό βαθμό την σχολή μου και να κάνω μεταπτυχιακό στη Γαλλία, ίσως φύγω μετά στο εξωτερικό. Το σκέπτομαι πολύ με τους γονείς μου εδώ και πολύ καιρό. Οι πανελλήνιες είναι απάνθρωπες, είναι διαρκές άγχος, πίεση και εν μέρει άδικες. Ξέρω πολλά παιδιά που αξίζουν και δεν πέτυχαν».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο Νίκος Κατσανάκης από το 3ο Γ.Ε.Λ δήλωσε: «Ενδιαφέρομαι για Ιατρική, αλλά σκέφτομαι και το ενδεχόμενου της Στρατιωτικής Ιατρικής. Όλη η χρονιά είχα πρόγραμμα, προσπαθώντας να μην έχω κενά και να είμαι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις μου. Διασκέδαζα πολύ συχνά αλλά με βοήθησε ότι είχα καλούς καθηγητές, οι οποίοι με στήριξαν πολύ, όπως επίσης και η οικογένειά μου. Η προτροπή μου για τα παιδιά που θα δώσουν του χρόνου εξετάσεις είναι να μην αγχώνονται, γιατί το άγχος δεν φέρνει καλά αποτελέσματα και να έχουν πρόγραμμα στο διάβασμά τους, χωρίς να κάνουν υπερβολές».

Ειρήνη ΚαπελάρηΗ Ειρήνη Καπελάρη από το 4ο Γ.Ε.Λ δήλωσε: «Όλη τη χρονιά διάβαζα πολύ έτσι ώστε να είμαι προετοιμασμένη για τις εξετάσεις. Τις τελευταίες μέρες είχα άγχος, όπως και τις ώρες των πανελληνίων. Φέτος τα θέματα που είχαν στα μαθήματα κατεύθυνσης ήταν πολύ δύσκολα. Δεν ήξερα πως έγραψα κα γι αυτό χάρηκα πολύ με το που έμαθα για την βαθμολογία μου και τώρα είμαι ευτυχισμένη. Σκέφτομαι την Ιατρική αλλά εξετάζω και άλλες επαγγελματικές διεξόδους. Το καινούριο σύστημα στο οποίο θα εξεταστούν του χρόνου τα παιδιά θεωρώ ότι δεν είναι καλύτερο από αυτό που ίσχυε μέχρι και φέτος. Το υπάρχων σύστημα ήταν πολύ πιεστικό».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μαθήτρια του 5ου Γ.Ε.Λ Μαρία Μπάδα δήλωσε: «Δεν ήταν πολύ εύκολες οι εξετάσεις, η χρονιά ήταν κουραστική, αλλά ευχάριστη. Οι καθηγητές μου από το 5ο Λύκειο με βοήθησαν πολύ. Αν και κάποιοι το υποτιμούν δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερους καθηγητές, οι οποίοι με στήριξαν πολύ. Το λύκειο αυτό είναι πολύ αξιόλογο και η διευθύντριά του είναι πολύ καλή. Στήριξη είχα και από τους καθηγητές του φροντιστηρίου. Ενδιαφέρομαι για την νομική, την ψυχολογία και τα παιδαγωγικά επαγγέλματα. Συμβουλεύω τα παιδιά να μην είναι αγχωμένα. Εύχομαι καλή δύναμη στα παιδιά που θα εξεταστούν του χρόνου στο νέο σύστημα. Με ηρεμία, πρόγραμμα και συστηματικό διάβασμα μπορούν να πετύχουν τους στόχους τους, αρκεί να παλέψουν και να μην απογοητευτούν».

Κων/νος Χονδρός- Εφημερίδα Συνείδηση

Διαβάστηκε 4663 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 12:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.