Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 17 Μάϊου 2018 στο πλαίσιο του “OLYMPIAAWARDSHEALTHANDNUTRITION”, που έλαβε χώρα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής,τιμήθηκαν τρεις παραγωγοί από το Ξηρόμερο. Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Μαυρίδου, Ζώης Σακουφάκης και Ζωή-Ελευθερία Σώκου πήραν χρυσό και ασημένιο βραβείο για την ποιότητα του ελαιολάδου τους.

Ο Προκόπιος Μαγιάτης, καθηγητής στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει δείγματα ελαιολάδου από παραγωγούς του εν λόγω προϊόντος από όλη την Ελλάδα καθώς και από Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο και ΗΠΑ.

Όλα τα δείγματα αναλύόνται με την μέθοδο NMR στο πανεπιστήμιο Αθηνών όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε ελαιοκανθάλη, ελαιασίνη και όλα τα λοιπά παράγωγα τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης.Όλα τα ελαιόλαδα που ξεπερνούν το όριο των 250 mg/Kg σε περιεχόμενες φαινόλες που αφορούν τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 432/2012 περί του ισχυρισμού υγείας του ελαιολάδου βραβεύονται με μια τιμητική διάκριση.

Οι υψηλές φαινόλες των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων και ιδίως η ελαιοκανθάλημπορούν να προστατεύσουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, παθήσεις του νευρικού συστήματος και είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική τους δράση, όπως επισημαίνουν ερευνητές.
Πρόκειται ασφαλώς για μια τιμητική διάκριση των τριών παραγωγών από την Αιτωλοακαρνανία, που καταδεικνύει ότι το ελαιόλαδο είναι, εκτός από βασικό συστατικό για την καθημερινή μας διατροφή, ένα φαρμακευτικό προϊόν που κατατάσσεται στις υπερτροφές.

agriniotimes.gr